Bedrijven VS bezuinigen op salarissen ondanks voorspoed

Reflex van bezuinigen staat haaks op de goede vooruitzichten in de VS.

Hoewel de Amerikaanse economie prima presteert, bezuinigen CFO’s aldaar op de salarissen. Bij veel bedrijven sneuvelt dit jaar de traditionele eindejaarsbonus of valt die lager uit dan vorig jaar, meldt Challenger, Gray & Christmas, een outplacementbedrijf in de VS, op basis van eigen onderzoek.

In de VS is de eindejaarsbonus een douceurtje die enigszins vergelijkbaar is met een kerstpakket bij ons. Ook snoeien Amerikaanse bedrijven in de gewone salarissen. Meer werkgevers in de VS zijn overgestapt op prestatiebonussen.

Volgens de onderzoekers gaat het niet om forse ingrepen, maar laat de reactie van bedrijven wel zien hoe conservatief de financiële mentaliteit is in het Amerikaanse bedrijfsleven. “Nu bedrijven 2024 ingaan, bezuigen sommigen bedrijven op de kleine blijk van waardering ten gunste van een financiële besparing nu de economie zwak is”, zo reageerde een arbeidsdeskundige van Challenger, Gray & Christmas. “Ze gaan ervan uit dat de groei in 2024 zal vertragen.”

Een acute noodzaak voor bezuinigingen is er niet, aldus de onderzoekers. Het bruto binnenlands product in de VS is sinds het begin van het jaar gestegen tot 5,2 procent op jaarbasis in het derde kwartaal. Tegelijkertijd is de inflatie afgenomen en heeft de Federal Reserve plannen aangekondigd voor drie renteverlagingen in 2024.

Toch wil bijna de helft van de ondervraagde bedrijven komend jaar meer medewerkers aannemen. Slechts elf procent van de ondervraagde ondernemers vindt dat de omstandigheden zijn verslechterd, terwijl meer dan een derde die juist beter vindt dan begin dit jaar.

 

ECB: hogere lonen mogelijk dankzij winstgroei

Gerelateerde artikelen