ABN AMRO voert winst flink op, zakelijke kredietportefeuille groeit

Inkomsten rente omlaag, meer inkomsten uit provisies.

ABN AMRO heeft in de eerste maanden van dit jaar zijn winst flink opgevoerd. De rente-inkomsten van de bank vielen weliswaar iets lager uit dan een jaar eerder, maar waren wel hoger dan kenners gemiddeld hadden verwacht.

  • ABN AMRO boekte fors hogere winsten, met een nettowinststijging van 523 miljoen euro naar 674 miljoen euro, dankzij veerkrachtige economische omstandigheden in Nederland.
  • Ondanks een lichte daling van de rente-inkomsten wist de bank te profiteren van de huidige rente-omgeving en meer inkomsten te genereren uit provisies.
  • Hoewel bedrijven bij de afdeling bijzonder beheer toenamen, verwacht ABN AMRO beperkte economische groei voor Nederland en verdere stijging van huizenprijzen, met mogelijk een rem op verhuizingen door marktkrapte.

Onder de streep bleef 674 miljoen euro over, terwijl in het eerste kwartaal van 2023 nog 523 miljoen euro winst in de boeken ging. Topman Robert Swaak zegt dat de Nederlandse economie, waar ABN AMRO sterk op leunt, nog altijd veerkracht laat zien. “De vraag naar kredieten blijft goed en zowel onze hypotheek- als de zakelijke kredietportefeuille groeiden.”


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Rentestand

De rente-inkomsten gingen daarbij 2 procent omlaag. Maar uiteindelijk slaagde ABN AMRO erin nog altijd te profiteren van de huidige rente-omgeving. Later dit jaar gaat de Europese Centrale Bank (ECB) waarschijnlijk de rentes verlagen, wat de situatie voor banken zou kunnen veranderen.

Swaak wil daarop nog niet vooruitlopen, maar benadrukt wel dat ABN AMRO niet afhankelijk is van de rentestand alleen. De bank wist ook meer inkomsten te halen uit provisies. Dan gaat het om vergoedingen die de bank ontvangt bij bijvoorbeeld handelstransacties van klanten.

ABN AMRO behoort tot de groep grootste banken in NEderland en biedt diensten voor het Nederlands bedrijfsleven en de financieringssector. Recentelijk heeft ABN AMRO €250 miljoen aan financiering aangetrokken van de Europese Investeringsbank (EIB) om leningen en leases te verstrekken aan Nederlandse ondernemingen, waardoor Nederlandse bedrijven toegang krijgen tot gunstige rentevoorwaarden voor leningen aan bedrijven indien verduurzaming en ESG worden gediend.

“Stroppenpot”

ABN AMRO heeft afgelopen kwartaal verder relatief weinig geld apart gezet voor als leningen niet meer worden terugbetaald. Voor individuele dossiers namen de voorzieningen wel iets toe, maar door de verbeterde macro-economische vooruitzichten was het niet nodig grote sommen aan de stroppenpot toe te voegen.

Toename instroom afdeling “probleemgevallen”

Net als in eerdere kwartalen zag de bank wel iets meer bedrijven instromen bij de afdeling bijzonder beheer, waar probleemgevallen worden ondergebracht. Dat was volgens Swaak “geen verrassing”. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ziet ook al enige tijd een stijgende trend in het aantal faillissementen.

Beperkte economische groei

Vooruitkijkend naar de rest van dit jaar ziet Swaak beperkte economische groei voor Nederland in combinatie met een lage werkloosheid. Dat de economie weer “op gang komt” is volgens de bestuursvoorzitter ook te zien op de woningmarkt. ABN AMRO verwacht dat de huizenprijzen dit jaar verder stijgen. De grote krapte op de markt zet waarschijnlijk wel een rem op het aantal verhuizingen. (ANP)

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.

Gerelateerde artikelen