In Nederland hebben we een enorm vergrijzingsprobleem, toch? Nee! Paul Schnabel (directeur Sociaal en Cultureel Planbureau) ontkracht tijdens een recente ontbijtsessie van de CFO Association verschillende mythen over wat er speelt in Nederland op sociaal-economisch terrein en vertelt de financiële topmannen hoe het echt zit. Onmisbare inzichten. Niet alleen voor beslissers, maar eigenlijk voor iedereen.
De eurozone en Nederland kenden een aanzienlijk zwakker uiteinde van 2012 dan was voorzien. De groeiverwachtingen voor 2013 zijn daarom neerwaarts bijgesteld. De eerste helft van het jaar zal moeizaam verlopen, maar voor de tweede helft van 2013 wordt een voorzichtige terugkeer naar lichte groei voorzien, meldt Rabobank.
De Nederlandse werkloosheid bereikte begin dit jaar een voorlopige piek van 7,5%. In drie van de vier grote steden ligt de werkloosheid inmiddels fors hoger. De Rotterdamse arbeidsmarkt staat er het minst goed voor, gevolgd door Den Haag, terwijl de stad Utrecht goed stand houdt.
Het zijn uitdagende tijden. De wereld om ons heen verandert snel. De beproefde manieren van (samen)werken en daarmee geld verdienen zijn niet vanzelfsprekend meer. Iedere organisatie wordt gedwongen na te denken over de marktpositie, de kostenstructuur en het verdienmodel. Om dat te kunnen hebben organisaties inzicht nodig. Inzicht in hun leveranciers- en afzetmarkt, hun eigen werkprocessen en hun financiële verplichtingen.
Ook dit jaar daalt de bouwproductie, maar de bodem lijkt in zicht. Door de licht aantrekkende economie vanaf de tweede helft van 2013 is daarna een gematigd herstel te verwachten. Dit meldt het ING Economisch Bureau in het kwartaalbericht bouw.
De stijging van de cao-lonen zal lager uitvallen dan het Centraal Planbureau in zijn laatste prognoses aanneemt. Dat stelt AWVN op basis van de ontwikkelingen in de cao-onderhandelingen.
Nu de economische onzekerheid wereldwijd aanhoudt, wachten ondernemingen niet langer op een opleving maar richten zij zich op het optimaliseren van hun bedrijf door kostenbesparing en een grotere efficiency. In het rapport 'Business Pulse: Exploring the dual perspectives of the top 10 risks and opportunities in 2013 and beyond' van Ernst & Young zijn de Top 10 grootste risico's en kansen voor bedrijven in kaart gebracht.
Aanbiedingen zoeken, goedkopere boodschappen doen en zuiniger leven. De Nederlander houdt de hand op de knip nu de gevolgen van de crisis duidelijk merkbaar zijn. Dat blijkt uit een recent onderzoek van verzekeringsmaatschappij BNP Paribas Cardif onder 1024 respondenten.
Momenteel schrijft de wet voor dat de betalingstermijn 'niet onredelijk' mag zijn. Vanaf 16 maart wordt deze termijn echter wettelijk vastgesteld. Voor betalingen tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en overheden gelden straks andere voorwaarden. Wat betekent dit voor u en waar moet u op letten?
Sommige uitdagingen zijn zo lastig voor ondernemingen dat hun financials zich de vingers er niet aan lijken te willen branden. Voor veel beleidsuitdagingen van ondernemingen bestaan er hulpmiddelen als gemiddelden, benchmarks, wetenschappelijke studies, enzovoorts, maar voor prijsbeleid zijn de auteurs echter weinig hulp tegengekomen. Een gemiste kans want met aanpassingen zijn winststijgingen van wel 15 tot 25% te behalen.
Na een moeizaam jaar zien de Nederlandse provincies de economie ook dit jaar nog krimpen. Flevoland is hierop vanwege de sterke bevolkingsaanwas de enige uitzondering. Gestimuleerd door een aantrekkende export is er in aanloop naar 2014 weer uitzicht op lichte groei.
Het bedrijfsleven belegt innovatiesubsidies veelal niet centraal waardoor het veel kansen onbenut laat. Bovendien loopt het bedrijfsleven kapitaal voor onderzoek en ontwikkeling mis, daar waar kennisinstellingen wel hun deel opeisen.
Grote bedrijven leunen zwaar op retentiebonussen om fusies, overnames en afsplitsingen tot een succes te maken. Dat blijkt uit recent onderzoek van consultancybureau Mercer. Bedrijven bieden retentiebonussen omdat het vasthouden van talent essentieel is voor het succes van dergelijke deals. Van de bedrijven die een zogeheten retentieprogramma instellen om het senior en hoger management te behouden, richt 70% zich op de lange termijn sleutelfiguren. Slechts 53% opent een dergelijk programma ook voor management dat verantwoordelijk is voor het korte termijn succes van de deal.
Niet de beste arbeidsvoorwaarden, maar de inhoud van het werk en vrijheid om zelf het werk in te kunnen vullen, bepalen de mate waarin medewerkers zich binden aan de organisatie.
Dit jaar brengt voor de zakelijke dienstverlening nog niet het gehoopte herstel. Het uitblijven van groei bij afnemers, krimpende bedrijfsinvesteringen en verdergaande overheidsbezuinigingen zorgen voor een verdere terugval van het aantal opdrachten.
Kun je je voorstellen dat je bedrijf niet meer bestaat? Kun je opeens te maken krijgen met een vraaguitval van 30/40 procent? Dat zijn vragen die bedrijven zichzelf continu moeten stellen, vindt hoogleraar Turnaround Management Jan Adriaanse. 'Kloppen je aannames met betrekking tot klanten, markten en technologie? Ieder bedrijf zou mijns inziens continu met assumptietesten bezig moeten zijn. Je moet altijd handelen alsof je bedrijf volgende maand failliet is '
Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) zijn optimistischer gestemd over 2013. Ongeveer 40%van de éénpitters verwacht in 2013 een hogere omzet te realiseren ten opzichte van 2012.
Het gaat slecht met het Nederlandse bedrijfsleven en herstel is nog niet in zicht. Na een tegenvallend 2012 begint ook het nieuwe jaar negatief. In het eerste kwartaal van 2013 staan alle indicatoren diep in het rood, zo blijkt uit de resultaten van COEN die vandaag zijn gepubliceerd door de Kamer van Koophandel.
Organisaties wereldwijd kampen met een toenemend tekort aan geschikte arbeidskrachten. Dat blijkt uit een nieuw International Business Report (IBR) van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton onder 6.400 respondenten.
Met het bericht van het aftreden van koningin Beatrix staat er een nieuw tijdperk voor de boeg. Een tijdperk van vernieuwing en verandering. De verandering die we op dit moment in de wereld, maar zeker in Nederland ervaren is echter een verandering die we liever niet willen...
Sinds de economische terugval staan bedrijven in vrijwel alle industrieën onder grote druk om kosten te besparen. Of een bedrijf nu actief is in een volwassen markt met veel concurrentie of te maken heeft met stijgende grondstofprijzen; het beheersen van kosten blijft noodzakelijk om in tijden van instabiliteit flexibel te blijven en kapitaal vrij te maken voor groei.
Volgens de eerste raming van het CBS is de economie in het vierde kwartaal van 2012 met 0,2 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. In het derde kwartaal kromp de economie met 1,0 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.
De wereldwijde impact van schalieolie resulteert de komende twee decennia in significant lagere olieprijzen, een hoger wereld-bbp en veranderende geopolitieke verhoudingen. Dat staat in een vandaag gepubliceerd rapport van PwC over de potentiële impact van de toekomstige productiegroei van schalieolie.
De inflatie is in januari gestegen naar 3,0 procent. In december waren de prijzen voor consumenten gemiddeld nog 2,9 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Dit is de hoogste inflatie in ruim 4 jaar.
Wetenschappelijk onderzoek naar het succes van High Performance Organisaties (HPO's), dat vanuit Nederland door dr. André de Waal wereldwijd is uitgevoerd, staat in veel landen in de belangstelling.
De Nederlandse verzekeringssector wil meer investeren in de Nederlandse economie om daarmee de financieringsproblemen van het midden- en kleinbedrijf en de woningmarkt te helpen verlichten.
Bij wendbaarheid wordt vaak gedacht aan de verdeling van medewerkers in vast en flexibel, terwijl weerbaarheid vaak gaat over vermogen en financiering. In een actuele rondetafelsessie met CFO's, laat Mark de Lat van Randstad zien dat er veel meer bij komt kijken.
Een grote meerderheid van de HR- en inkoopprofessionals heeft wel eens het gevoel gehad dat een inschrijver een aanbieding doet die hij of zij niet kan of gaat nakomen. Bijna 90 procent zegt dit wel eens ervaren te hebben.
De druk om te verkopen heeft in de afgelopen twee jaar de opbrengsten van bedrijfsverkopen aanzienlijk verlaagd. Zes van de tien ondervraagden noemt financiële motieven op korte termijn als reden voor een desinvestering in plaats van gunstige effecten voor de onderneming op de langere termijn.
Het Carbon Disclosure Project (CDP) heeft eind vorig jaar zijn eerste Benelux 150 rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat, hoewel veel grote bedrijven in de Benelux actief met het klimaat bezig zijn, zij het lastig vinden om langetermijndoelstellingen te halen en significante emissiereducties te realiseren.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl