Een internationale oliemaatschappij wilde snel uitbreiden in Polen. En omdat het bedrijf geen advocaat ter plaatse had, moest het in hoog tempo een advocaat selecteren. Een Pools kantoor dus? Nee, een Frans.
Investeringsmaatschappijen zien niets liever dan dat het zittend management van een over te nemen bedrijf zijn blijvende betrokkenheid uit. Het tegen minimale kosten en aantrekkelijke voorwaarden verwerven van aandelen is daarbij een belangrijk middel. Een loterij zonder nieten is dit echter niet. Soms eindigt het aandelenbezit van de deelnemende manager in schulden en claims.
Peter Olofsen, analist van Effectenbank Stroeve, volgde de overnamesoap tussen Getronics, PinkRoccade en Ordina van dichtbij. Zijn conclusie? 'Dit was een harde botsing tussen grote ego's.'
Jean-Paul Votron (Fortis) heeft zijn acquisitie, terwijl Rijkman Groenink (ABN Amro) zich beweegt in een Italiaans wespennest. En passant lanceert de eurocommissaris Charlie Mc Greevy een onderzoek naar de vraag waarom het met consolidatie van de financiële sector in de EU maar niet wil lukken.
Alexander van Wassenaer, partner buy outs bij AlpInvest Partners, merkt dat door de steeds lagere lange rente de prijzen voor ondernemingen stijgen. Hij is één van de winnaars van de M&A Awards die we op deze plaats ondervragen.
Europese inkoopteams hebben veel moeite met het beheren van uitgaven voor tijdelijke arbeidskrachten. Zij maken vooral extra kosten door inkoop buiten bestaande contracten. Dat blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door Spend Management leverancier Ariba, en gehouden onder 52 inkoopdirecteuren van Europa grootste organisaties.
Een door het adviesbureau McKinsey gehouden onderzoek toont aan dat directeuren uitgekeken raken op de door de recessie ingegeven defensieve gedragscode van kostenreductie en beheersfobieën.
Hoewel er de afgelopen jaren steeds meer focus is gekomen voor de rol van de inkoper is die van de contractmanager nog steeds onderbelicht gebleven. De kostenbesparingen worden niet gerealiseerd tijdens het afsluiten van het contract, maar gedurende de naleving van de gemaakte contractuele afspraken.
NH Hotel Leeuwenhorst in Noordwijkerhout was gisteren het toneel van de CPO Day. Key-note speaker Jan Hommen, CFO van Philips, vertelde over procurement bij Philips en de taakverdeling tussen CPO en CFO. Hommen vertrouwde het publiek toe dat als hij zijn carrière opnieuw mocht doen, hij zou beginnen met procurement.
Van de vijf gloednieuwe kantoorpanden van Atos Origin op kantorenpark Papendorp aan de zuidkant van Utrecht, staat nog één pand leeg. Moet nog helemaal worden ingericht. Arthur Fischer, tot voor kort Nederlandse 'hoofdinkoper' bij Atos Origin, zal de klus niet zelf klaren. Hij is sinds 1 oktober jl. Group Vice President Purchasing van Atos Origin Worldwide.
De professionalisering van de afdeling inkoop van Versatel is pas goed op gang gekomen met de komst van manager Purchase and Logistics, Esther Bakker. Zij centraliseerde de inkopen en stelde procedures op. Die professionalisering is een continu proces.
Van bestelclubje tot een volwaardige afdeling procurement. Imtech maakt kennis met de voordelen van gestandaardiseerde inkoop, voorkeursleveranciers en efficiency. De van oudsher sterk gedecentraliseerde verantwoordelijkheid werpt de nodige obstakels op bij de ontwikkeling van een gestroomlijnde inkoopfunctie, maar de voordelen komen steeds duidelijker in beeld.
Chris Smulders is de eerste die zich directeur inkoop mag noemen bij NS. Daar ging ruim een decennium van decentralisatie en samenwerking aan vooraf. Smulders was nauw betrokken bij het opzetten van de inkoopfunctie en combineert daarin telkens de kennis van een lijnmanager, een materiedeskundige en een inkoper. En met succes, NS is hard op weg om een inkoopvoordeel te behalen van tien procent.
In drie jaar tijd behaalde Arman Margosyan een inkoopvoordeel van tussen drie en acht procent bij Organon. Een oninteressante grootheid vindt hij. Het gaat er namelijk om welk voordeel hij níet heeft behaald. De komende jaren gaat hij proberen dat te veranderen. Met uiteindelijk maar één doel: invloed uitoefenen op de besluitvorming van de organisatie om zo voordeel te behalen voor de aandeelhouders.
Inkoopprijzen die de pan uitrijzen. Een trend die wordt aangewakkerd door de stijgende kosten van belangrijke grondstoffen zoals olie en staal. Veel bedrijven spreken daarom hun voorraden grondstoffen of halffabrikaten aan.
Jan Louis Burggraaf (41), fusie- en overnameadvocaat bij Allen & Overy, bespeurt verharding in de fusie- en overnamewereld. 'Belangengroeperingen laten zich steeds vaker gelden.' Hij is één van de winnaars van de M&A Awards die we op deze plaats ondervragen.
De vijandige overname is in Amerika schering en inslag. Maar in het Nederlandse overnamelandschap overheerste tot voor kort consensus. Die rust lijkt met de rel rond Van Herk en Reesink voorgoed voorbij. Er vallen voor Nederlandse begrippen ongekend harde woorden.
Energiebedrijven hebben hun strategie veranderd. In plaats van mondiale aanwezigheid na te streven, focussen zij zich op een sterke, regionale aanwezigheid. Gevolg is dat het aantal fusies en overnames in de sector omhoog gaat.
Stork besloot enkele jaren geleden over te gaan tot een meer centraal georganiseerde inkoop. Met Hans Büthker als procesaanjager en een eigen 'house of procurement' realiseert Stork in alle lagen van de organisatie inkoopvoordelen.
Of je nou inkoopt of verkoopt, als bedrijf moet je scoren. De afdeling inkoop kan dat het beste doen door goede afspraken te maken met de juiste leverancier. Want dat is wat een inkoopmanager een goede inkoopmanager maakt: het maken van gedegen afspraken.
De brandstofprijzen, Sars, de opkomst van Low Cost maatschappijen en terrorisme hebben de luchtvaartindustrie op haar kop gezet. Unieke, grote veranderingen in de kostenstructuur van luchtvaartorganisatie KLM zijn nodig om het bedrijf gezond te houden. En KLM is op de goede weg, onder andere met dank aan de ijver en gedrevenheid van CPO Jan Witsenboer.
De Vereniging van Kamers van Koophandel (KvK) gaat participeren in de strijd tegen spookfacturen. Sinds gisteren plaatst de KvK bedrijven die facturen versturen voor diensten die ze nooit hebben geleverd op een zwarte lijst in het Handelsregister, de zogenaamde Signaallijst.
In drie jaar tijd behaalde Arman Margosyan een inkoopvoordeel van tussen drie en acht procent bij Organon. Een oninteressante grootheid vindt hij. Het gaat er namelijk om welk voordeel hij níet heeft behaald. De komende jaren gaat hij proberen dat te veranderen. Met uiteindelijk maar één doel: invloed uitoefenen op de besluitvorming van de organisatie om zo voordeel te behalen voor de aandeelhouders. Margosyan is genomineerd voor CPO of the Year 2005.
Barbara Kux is sinds 2003 Chief Procurement Officer bij Philips. Missie? Een deel van de één miljard euro vinden die topman Kleisterlee aan kostenbesparingen bij het elektronicaconcern wil doorvoeren. Kux is genomineerd voor CPO of the Year 2005.
Het professionaliseren van het inkoopproces is boven alles een kwestie van change management, vindt Wolters Kluwers' Arjan Groen. Onder zijn leiding implementeert Wolters Kluwer een Europa-wijd procurementsysteem dat aanzienlijke inkoopvoordelen moet realiseren. In Duitsland leidde Groens aanpak tot een kostendaling van ruim 25 procent. Groen is genomineerd voor CPO of the Year 2005.
Bedrijven zagen procurement voorheen vooral als middel om kosten te besparen. Procurement dient echter ook steeds meer voor waardecreatie. Het percentage bedrijven dat procurement als middel voor waardecreatie ziet, is toegenomen van 28% in 1999 tot maar liefst 66% vandaag de dag.
Het is volgens lezers van financieel-management.nl niet zozeer de vraag of maar juist wanneer een nieuwe fusie- en overnamegolf zich inzet. Ze krijgen in dat standpunt bijval van gerenommeerde fondsmanagers.
'2005 belooft een recordjaar te worden in private equity.' Die voorspelling doet Erwin de Jong, executive director ABN AMRO Leveraged Finance. Hij is één van de winnaars van de M&A Awards die we op deze plaats ondervragen.
Het bedrag dat door Venture Capitalists (VC's) wordt gestoken in risicovolle ondernemingen in Nederland is in 2004 verder geslonken. Dat blijkt uit onderzoek van Ernst & Young (Geert-Jan van Logtesteijn) en VentureOne.
Wie de inkoopfunctie alleen nog ziet als het plukken van laaghangend fruit in het primair inkoopproces, heeft aan Luc Volatier, vice-president Purchasing Worldwide bij Numico, een slechte. Zijn visie? 'Inkopers zijn de magneet voor innovatie.' Volatier is genomineerd voor CPO of the Year 2005.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl