Kleinere fusies en overnames nog steeds populair

Een rapport van onderzoeksbureau Iris wijst uit dat het aantal fusies en overnames onverminderd hoog is, ongeveer 100 per maand. Toch is er sprake van een krimp omdat de waarde van de transacties grofweg gehalveerd is. Het aantal transacties dat in kas wordt voldaan is wel gelijk gebleven.

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor de krimp in fusies en overnames. In de eerste plaats is het door de verslechterde kredietmarkt voor private equity moeilijker en onaantrekkelijker geworden om bedrijven op te kopen. Vanwege de opgelopen kredietslagen zijn acquisities met het oog op ‘Financial engineering’, waarbij het overnamedoelwit meer vreemd vermogen op de balans neemt minder winstgevend geworden. Verder zijn banken minder bereid om grote deals te financieren.

Strategische overnames die zich richten op herstructurering en kostenbesparing worden minder beïnvloed door deze verschijnselen, en omvatten nu een groter gedeelte van het totale aantal transacties. Volgens Iris lopen de bedrijven Ahold, Ordina, Ballast Nedam, Corporate Express en USG People momenteel de grootste kans om overgenomen te worden. De twee eerstgenoemde hebben reeds een koopadvies. De twee aandelen zijn bovendien ook favorieten voor 2008 en sectorfavorieten.

Gerelateerde artikelen