Microsoft wil Yahoo! overnemen

Microsoft heeft een vijandig bod uitgebracht op Yahoo! van 31 US dollar per aandeel. Daarmee wordt het Amerikaanse internetbedrijf gewaardeerd op 44,6 miljard US dollar. Dat heeft Microsoft, 's werelds grootste softwareproducent, bekendgemaakt.

Microsoft wil de overname voor de helft in contanten voldoen, en voor de andere helft in aandelen.

De combinatie van Microsoft, bekend van het besturingsprogramma Windows Vista en spelcomputer Xbox 360, en Yahoo! zal leiden tot jaarlijkse besparingen van ten minste 1 miljard US dollar, zo stelt het bedrijf van oprichter Bill Gates.

Microsoft verwacht dat de overname niet zal stuiten op enige bezwaren. Naar verwachting zal de overname in de tweede helft van 2008 worden afgerond. Het overnamebod komt ongevraagd.

In februari 2007 kwam Yahoo! tot de conclusie dat het ‘nu niet het juiste moment is om overnamegesprekken aan te knopen’. Yahoo! wilde zelfstandig groei realiseren.

Precies een jaar later constateert Microsoft dat de concurrentiepositie van Yahoo! niet verbeterd is. Omdat de online-advertentiemarkt continu groeit, van 40 miljard US dollar in 2007 naar 80 miljard US dollar in 2010, ziet Microsoft significante voordelen van een combinatie. Daarbij wijst het softwarebedrijf op schaalgrootte, onderzoeksuitgaven, en verbeteringen op operationeel niveau en klantniveau.

Gerelateerde artikelen