De chief financial officer staat anno 2005 vaak op hetzelfde voetstuk als de chief executive officer. Bij de grote beursgenoteerde ondernemingen in ons land vervult de financiële man in het algemeen een even belangrijke rol als de feitelijke bestuursvoorzitter. Mensen als Tom de Swaan (ABN AMRO), Jan Hommen (Philips) en Cees Maas (ING) staan qua naam en faam al lang niet meer in de schaduw van hun CEO's Rijkman Groenink, Gerard Kleisterlee en Michel Tilmant. Daarmee krijgt de financiële functie ook de aandacht en eer die ze verdient. Dat brengt echter ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee - en daardoor nieuwe dilemma's.
'Mijn Uitdaging? Oilily heeft een pittige tijd achter de rug. Afgelopen boekjaar was voor het eerst weer een positief jaar. Duidelijk mag zijn dat het vooral zaak is dit te continueren. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, het is mijn uitdaging de goede lijn door te zetten en te waken voor ondoordachte stappen nu de weg omhoog is ingezet. Er is namelijk nog veel te verbeteren, al hebben we een ingrijpende sanering en herstructurering achter de rug.
Rijkman Groenink is de CEO, de baas die overal mee weg lijkt te komen. Tom de Swaan, de beste CFO van vorig jaar, is de man die zich in kleinere kring beweegt, maar die binnen die kleinere kring een enorm goede reputatie geniet. De goede kritieken die De Swaan persoonlijk krijgt, kunnen niet echt veel te maken hebben met de resultaten van de bank, wan die vallen ronduit tegen. In zijn uitspraken komt De Swaan doorgaans bescheidener over dan de branie-achtige CEO van ABN AMRO. De Swaan is helder, open en eerlijk, aldus veel analisten. Omzet en winst ontwikkelen zich redelijk bij de bank, maar het is de hand van De Swaan die zichtbaar wordt in het optimaliseren van de resultaten.
'Uitdaging voor de CFO? Wij signaleren op dit moment veel ontwikkelingen waar CFO's mee te maken hebben. Neem de pensioenproblematiek als gevolg van IFRS. Of het vraagstuk om bepaalde activiteiten uit te besteden of te verplaatsen: outsourcing of het verhuizen van onderdelen naar bijvoorbeeld India kan voordeel opleveren maar heeft grote impact op de financiële huishouding van de onderneming en het gebruik van werkkapitaal.
De uitdaging die een Rabobank-CFO altijd dient aan te gaan, is die om onze unieke kredietstatus te behouden. Die wens loopt als rode draad door alles wat we doen heen. We zijn de enige private instelling in de wereld met een triple A-status. Dat verschaft ons een unieke positie in de wereld. Waar we ook komen in de ?nanciële wereld: men kent de Rabobank. Dat is iets waar Rabobank-medewerkers bijzonder trots op zijn. Bovendien: die status levert ons daadwerkelijk ?nancieel voordeel op. Wij kunnen onze funding tegen gunstiger tarieven realiseren dan menige andere instelling.
'Mijn uitdaging? Bij Radio Holland Group is de tijd rijp om actiever te kijken naar mogelijkheden om uit te breiden, zowel in aantal vestigingen als in diensten. De afgelopen jaren is vooral veel aandacht besteed om de groep op dit punt te krijgen. Per 1 januari 2002 is Radio Holland Group door een buyout verzelfstandigd. Vanaf dat moment hebben we hard gewerkt om de ongeveer vijftig vestigingen in verschillende landen meer tot één geheel te kneden.
'Uitdaging voor de CFO? De nadruk verschuift van het terugblikken en het puur en alleen boekhouden, naar de toekomst en de daarbij behorende scenarioplanning. Wat zijn de strategische opties en hoe pakken deze financieel gezien uit? De rol van de CFO daarbij is om met de CEO een team te vormen, ondersteund door de raad van commissarissen.
'Uitdaging voor de CFO? We willen eerder spreken over een aantal met elkaar samenhangende uitdagingen. Allereerst heeft de CFO te maken met een exponentiële toename van nieuwe regels over corporate governance en financiële verslaggeving. Mede door de eisen van transparantie wordt in toenemende mate een druk op de CFO gelegd.
Bij Philips is Jan Hommen tot juni 2005 het gezicht en de stem richting analisten. Zijn reputatie is goed. Hij spreekt de taal van Philips, en hij beheerst de taal van de financiële markten als geen ander. Onmisbaar voor een concern als Philips, dat op wereldschaal moet concurreren, zowel in de business als op de kapitaalmarkten.
'Mijn uitdaging voor de komende tijd is de acquisitie die de Noordelijke Dagblad Combinatie sinds begin dit jaar heeft gedaan in financiële termen in goede banen te leiden. NDC is een regionale speler in de markt en was op zoek naar basisverbreding. Die heeft het bedrijf gevonden in de overname van uitgever Veen Bosch & Keuning, een groep uitgevers (algemeen en educatief) die een jaarlijkse omzet genereert van 135 miljoen euro.
'Mijn uitdaging? We hebben de afgelopen jaren veel tijd besteed aan het professionaliseren van de verslaglegging in ons bedrijf. Die is nu op orde. Bovendien gaat het goed met ons bedrijf. Dat brengt echter een risico met zich mee: dat het gevoel ontstaat dat we alles kunnen.
'Mijn uitdaging? Er is momenteel een allesoverheersende uitdaging voor mij: voorkomen dat we aan ons eigen succes tenonder gaan. Dat heeft alles te maken met de aard van onze 'producten'. Wij doen onderzoeksprojecten voor derden, zoals NWO, de EU, het ministerie van EZ bijvoorbeeld of voor bedrijven als Philips. Die projecten op zichzelf zijn zelden kostendekkend. Grofweg dekken de bijdragen van onze opdrachtgevers de helft van onze integrale kosten. De rest moeten wij matchen uit de overheidsbijdrage. Die is constant. Wij hebben echter kwalitatief zeer succesvolle onderzoekers, waardoor de vraag naar onze diensten toeneemt
'Uitdaging voor de CFO? Dat is afhankelijk van de soort CFO. De uitdagingen van een financieel directeur van een holding, zijn compleet anders dan die van een werkmaatschappij. Welke functie wil de holding spelen? Wat is de toegevoegde waarde ervan voor werkmaatschappijen? Dat zijn vragen die de financieel directeur van een holding zich moet afvragen.
'Uitdaging voor de CFO? Ik ontmoet veel CFO's en één ding is duidelijk: zij zijn in de afgelopen jaren overspoeld door de vele eisen van wet- en regelgevers. Hoe goed de invoering van de diverse richtlijnen en gedragscodes ook zijn, het blokkeert hoe dan ook de ontwikkelkracht van ondernemingen.
Als er een concern is, waar de aandacht volledig uitgaat naar de CEO is het wel Wolters Kluwer. Al was het maar omdat CEO Nancy McKinstrey de enige vrouwelijke bestuursvoorzitter is bij een van de grote beursgenoteerde Nederlandse concerns. Boudewijn Beerkens heeft een rol in de luwte, maar dat lijkt hem niet te deren.
'Geen control, geen business', zo luidt het credo van veel bedrijven anno 2005. Onder invloed van boekhoudschandalen, IFRS en de Code Tabaksblat is de positie van de hoogste financiële baas steeds belangrijker geworden. Een chief financial officer (CFO) moet verstand van zaken hebben, anders heeft hij niets te zoeken in de bestuurskamer van een onderneming.
Wij zijn in Nederland op een punt aangekomen dat we qua verspreiding kunnen spreken van verzadiging. We hebben vier formules, en in een fijnmazig detailhandelsland als Nederland concurreer je dan al snel met jezelf. Willen we "in de race" blijven, dan zullen we moeten expanderen buiten Nederland en België. Niet in de laatste plaats om schaalgrootte te behouden aan bijvoorbeeld de inkoopkant.
'Uitdaging voor de CFO? Zien wat je moet zien, dat is bepalend voor een succesvolle onderneming. Wat je als CFO daarvoor in ieder geval nodig hebt: visie op de markt, zicht op de cijfers, en overzicht over de organisatieactiviteiten. Dat is de uitdaging voor de CFO. Bied je de organisatie niet alleen het zicht op de juiste cijfers, maar vooral het juiste zicht op - dus het verhaal achter - de cijfers?
Waar Randstad jarenlang werd geleid door mr. Randstad Frits Goldschmeding, zijn de huidige leden van de raad van bestuur voor de buitenwacht onbekenden. In de markt kennen de mensen CEO Ben Noteboom en CFO Robert-Jan van de Kraats wel degelijk, maar ze hebben geen impact buiten hun organisatie en buiten de markt.
Kager: 'Ik verwacht een upswing van de economie. Opgeteld bij markten die steeds transparanter worden en een toenemende concurrentie. Dat biedt kansen voor bedrijven. Voor een CFO betekent dit dat hij nog scherper moet navigeren dan hij de afgelopen jaren van kostenreductie al gewend was.
Hij is al jaren de vaste waarde binnen de raad van bestuur. Inmiddels is Michel Tilmant CEO, maar in het bestuur is Maas degene die de ingezette koers vanuit zijn discipline ondersteunt. Maas lijkt het prototype van de ultieme tweede man. Al jaren is hij in alle opzichten de nummer twee.
'Mijn Uitdaging? Op mijn agenda staat een vrijwel allesoverheersende prioriteit: het zo goed mogelijk "verteren" van de overname van het NOB in 2004. Het goed integreren van de verschillende werkmaatschappijen is zonder twijfel mijn belangrijkste uitdaging. Goed grip krijgen op de verschillende entiteiten, een eenheid smeden - organisatorisch maar ook bedrijfscultureel - is een belangrijke taak.
'Mijn uitdaging?. Het doet me deugd dat ik hierop twee antwoorden níet hoef te geven. Want zowel de invoering van de IFRS-standaarden als de Sarbanes-Oxley-richtlijnen zijn voor ons géén issues. Om twee eenvoudige redenen.
Wat is 's lands favoriete werkgever? Tijdschrift Intermediair vroeg het een grote groep financials, en die gaf aan: ING mag het zijn. Bovenaan de lijst prijken drie grote Nederlandse banken. 'Kennelijk vinden financials het interessant dat hun werkzaamheden ook de core business van het bedrijf vertegenwoordigen, reageert de winnaar.
Van luchthaven naar speelfilm: het cv van CFO Mark Ramakers (36) is op zijn minst breed te noemen. Vanaf april zijn daar termen als dark fiber en ISP bijgekomen, nu Ramaker CFO is van Eurofiber, leverancier van glasvezelverbindingen.
Zoals elk jaar reikt Chief Financial Officer de CFO of the Year-award uit. Wie staan er dit jaar kandidaat? Breng uw stem uit op www.cfo.nl/onderzoek en bezoek de CFO Day waar de winaar bekend wordt gemaakt.
Vrouwen zijn nog steeds een zeldzaamheid in financieel management. De net als financial director bij zakelijk breedbandnetwerkprovider Easynet aangetreden Jacqueline Meulblok (37) heeft er een verklaring voor. "Weinig vrouwen willen fulltime werken, leiding geven en moeder zijn."
Het gaat zo goed met ASML dat aandeelhouders de CFO al vragen wat hij met al die cash gaat doen. Peter Wennink: "Het is nog niet zover dat we geld overhebben, maar als dat wel het geval is en we kunnen het niet investeren in overnames of autonome groei, dan gaat het gewoon terug naar de aandeelhouders." Met andere woorden, ASML maakt zich op voor een nieuwe top in het cyclische bestaan. De CFO is ondertussen bezig met de volgende downturn. "We zijn daar beter op voorbereid dan ooit." Door Geert Dekker
Océ had het zwaar de afgelopen jaren, maar het concern is sterk tevoorschijn gekomen uit de moeilijke tijd. Het bedrijf heeft dat nog niet in klinkende resultaten weten uit te drukken, maar dat komt, weet CFO Jan van den Belt. "Dat is uitstel, geen afstel. Interview door Jan Bletz
In de vakpublicaties van de laatste jaren is de CFO neergezet als de business partner bij uitstek. De CFO moet toch vooral ondernemer zijn en wie dat niet is, heeft kennelijk een verkeerde opvatting van zijn rol. Of niet? Is dit niet een veel te beperkte opvatting van de rol van de CFO?
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl