In januari 2013 vonden er 211 faillissementen plaats in de provincie Noord-Brabant. Noord-Brabant wordt op de voet gevolgd door Noord-Holland met 190 faillissementen. Op plaats drie staat Zuid-Holland met een totaal aantal faillissementen van 179.
Sinds de economische terugval staan bedrijven in vrijwel alle industrieën onder grote druk om kosten te besparen. Of een bedrijf nu actief is in een volwassen markt met veel concurrentie of te maken heeft met stijgende grondstofprijzen; het beheersen van kosten blijft noodzakelijk om in tijden van instabiliteit flexibel te blijven en kapitaal vrij te maken voor groei.
Begin februari 2013 werd de SNS-bank genationaliseerd. De nationalisatie was noodzakelijk door mismanagement van de SNS-bestuurders, zei minister-president Rutte tijdens een persconferentie. De kosten: 3,7 miljard euro. Daarnaast ook nog eens 1,1 miljard euro aan leningen en 5 miljard euro aan garanties. Een hoop geld. Hoe kan het dat banken omvallen en gered moeten worden? Hoe kunnen we er voor zorgen dat er niet nog meer banken omvallen?
Vlak voor kerst hield ik een performance management workshop voor een kleine groep van voornamelijk financiële professionals van een organisatie. Eén van hen stelde me een vraag die raakt aan een groot onbenut potentieel van management-informatie: "Rob, kun je met een plaatje mensen in beweging krijgen?"
Hoe kijkt een CFO naar een niet-financiële factor als innovatie om groei van de onderneming te bewerkstellingen, en hoe kan managementinformatie hieraan bijdragen? Wat is de rol van de CFO in het huidige economische klimaat? Carla de Geyseleer, CFO van Vodafone, geeft in een gesprek met Transparent haar visie op de huidige economische omstandigheden en legt uit hoe zij hiermee omgaat.
Veel bedrijven betalen onnodig een hogere premie om zich te beschermen tegen wanbetaling of negatieve gevolgen van faillissement van een leverancier. Dat komt doordat zij vaak te lang wachten met het nemen van maatregelen om kredietrisico's af te dekken.
Het aantal arbeidszaken is sterk aan het stijgen, zo blijkt uit gegevens van rechtsbijstandverzekeraar en juridisch dienstverlener ARAG. In 2012 steeg het aantal arbeidszaken met 14 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.
Helaas zijn er nog (te) weinig organisaties met een duidelijke visie op projecten. Veelal wordt een project geboren wanneer de reguliere organisatie met de handen in het haar zit en geen oplossing weet voor een gerezen probleem. Het 'hier maken we een project van' syndroom komt later pijnlijk aan het licht wanneer de 'normale' bedrijfsvoering botst met de behoeften van het project. Project & controlling expert Eric Kemperman geeft zijn visie op succesvol en beheersbaar maken van de meest uitdagende projecten.
Eens in de zoveel tijd gebeurt er iets dat je bij de strot grijpt. Een ingrijpende gebeurtenis dus. Het overkwam mij recentelijk.
De Nederlandse staat heeft SNS Reaal genationaliseerd. Dat is vanmorgen door het ministerie van Financiën bekendgemaakt. De redding kost de Nederlandse Staat 3,7 miljard euro.
Uit onderzoek onder Nederlandse travel managers blijkt dat zij in 2013 weinig veranderingen verwachten voor de zakenreizen ten opzichte van vorig jaar. Zo denkt het merendeel (65 procent) dat het aantal zakenreizen komend jaar gelijk zal blijven.
De Tweede Kamer wil het ontbreken van een fatsoenlijke administratie in een faillissement strafbaar stellen. De Kamer nam vandaag een motie hierover aan van Lilian Helder (PVV) en Sharon Gesthuizen (SP). Die motie werd vorige week al gesteund door Jeroen Recourt (PvdA) en Foort van Oosten (VVD).
De mogelijkheid van een one tier board, de toegenomen importantie van commissarissen en de noodzaak om als adviseur te blijven inspelen op veranderingen: op het gebied van corporate governance zal in 2013 een aantal trends zichtbaar zijn. Prof Mr. Kid Schwarz, hoogleraar Ondernemingsrecht, geeft een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in ondernemingsbestuur.
Het permanent controleren en monitoren van de maatregelen die bedrijven nemen om de kwaliteit van de bedrijfsprocessen te kunnen waarborgen, staat bij veel ondernemingen nog in de kinderschoenen.
Vandaag publiceren onderzoekers Prof. dr. Mijntje Lückerath-Rovers (Nyenrode Business Universiteit) en Prof. dr. Auke de Bos RA (Erasmus Universiteit) voor de zesde maal het jaarlijkse Nationaal Commissarissen Onderzoek.
De verzekeringsbranche kan op weg naar Solvency II met verdere vertragingen geconfronteerd worden nu de European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) het startsein heeft gegeven voor de Long Term Guarantee Assessment.
Het hacken van bedrijfsgegevens heeft vorig jaar een nieuw record bereikt waardoor vertrouwelijke informatie van miljoenen mensen in verkeerde handen terecht is gekomen. Ruim 160 miljoen mensen werden hiervan slachtoffer.
Afgelopen jaren heeft bij veel bedrijven de focus gelegen op het fuseren of afstoten van niet- kernactiviteiten. Nieuwe manieren vinden om met lage kosten een goede omzet te behalen. Hiervoor waren ingrijpende maatregelen nodig; afscheid nemen van personeel, focussen op de kernactiviteiten en kritisch investeren in de opleiding en ontwikkeling van mensen.
In 2012 bereikte het aantal faillissementen in Nederland de recordhoogte van 11.186. In de eerste drie maanden van 2012 werd het hoogste kwartaalcijfer gemeten, met een aantal van 2858 faillissementen.
In 2012 bereikte het aantal faillissementen in Nederland de recordhoogte van 11.186. In de eerste drie maanden van 2012 werd het hoogste kwartaalcijfer gem
Sinds 1 december is het nieuwe Office officieel beschikbaar. Microsoft heeft Office, en met name Excel, flink onder handen genomen. Wat zijn de belangrijkste veranderingen in Excel 2013? Met de 8 nieuwe functionaliteiten die in dit artikel worden uitgelicht bespaart u veel tijd en boekt u gegarandeerd betere resultaten met Excel.
40 procent van de werknemers krijgt geen training in het veilig omgaan met ICT middelen en bedrijfsinformatie. Zij zijn daardoor onvoldoende in staat risico's te herkennen en worden zo een makkelijke prooi voor cybercriminelen.
Het aantal faillissementen neemt in Nederland in 2013 opnieuw toe. Vanaf de tweede helft van 2013 dient economisch herstel zich aan, mits de export voldoende aantrekt. De groei blijft beperkt door onder andere bezuinigingen van de overheid. Andere overheidsmaatregelen zorgen in 2014 voor meer investeringen in de bouwsector.
PvdA en VVD hebben in het regeerakkoord afspraken gemaakt over de hervorming van het ontslagrecht en over aanpassingen in de Werkloosheidswet. Wat zijn de belangrijkste ingrijpende wijzigingen en wat voor impact zullen die hebben op uw organisatie? Na het lezen van dit artikel bent u in vijf minuten op de hoogte en voorkomt u pijnlijke en kostbare blunders na ingang van deze wijzigingen.
In de beeldvorming over het bestuur van ondernemingen wordt de CEO gezien als de persoon die de grootste risico's neemt en is de CFO degene die voorzichtiger is en die zo nodig op de rem trapt. In werkelijkheid is de risicobereidheid van CEO's en CFO's niet zo verschillend. CFO's en commissarissen zijn weliswaar over het algemeen meer risicoavers, maar opvallend genoeg vragen alleen commissarissen hogere opbrengsten in ruil voor het nemen van risico. Het verschil tussen CEO en CFO in de opbrengsten die ze eisen voor het nemen van risico's is vrijwel te negeren.
De Nederlandse energiesector is na de splitsing van commerciële en gereguleerde activiteiten bezig met vraagstukken rond positionering en herinrichting. Dit geldt voor de primaire bedrijfsonderdelen, maar ook voor financiën. De primaire bedrijfsonderdelen verwachten van financiën structureel betere prestaties in termen van kosten en informatieverstrekking, maar vooral ook als businesspartner.
Welke risico's krijgen de meeste aandacht in organisaties: businessrisico's, operationele risico's, wet- en regelgevingrisico's of financiële risico's? Uit recent onderzoek van Grant Thornton blijkt dat operationele, juridische en financiële risico's relatief veel aandacht krijgen. In dit artikel vindt u de laatste trends op het gebied van risicomanagement. Deze inzichten kunt u gebruiken om het risicomanagement in uw organisatie nog beter in te regelen.
Financieel Management en Finance.nl voeren jaarlijks een onderzoek uit naar de beste werkgevers voor financials. Circa 50.000 financials krijgen de vragenlijst en geven aan waar zij graag zouden werken en wat belangrijk is voor hen in hun werk. Een uniek onderzoek dat inzicht geeft in de arbeidsmarkt. De resultaten worden gepubliceerd in de carrierespecial van Tijdschrift Financieel Management en op de websites www.financieel-management.nl en www.finance.nl
(Financieel) bestuurders en riskmanagers hebben onvoldoende toegang tot up-to-date informatie om de juiste beslissingen te nemen als gevolg van schommelingen op de beurs. Dat bleek afgelopen maand uit internationaal onderzoek dat onderzoeksbureau Lepus uitvoerde in opdracht van business intelligence (BI-)specialist QlikTech. Slechts vijf procent van de wereldwijd ondervraagde executives beschikt over actuele riskmanagementinformatie om direct op veranderingen in te kunnen spelen.
Wat vonden financieel managers vooral interessant in 2012? De redactie van FM.nl heeft traditiegetrouw een lijstje samengesteld met de 40 best gelezen artikelen van het jaar. Wat valt vooral op? Dat de crisis toch wel erg heeft huisgehouden. Financials zijn nog altijd erg geïnteresseerd in onderwerpen als risicomanagement, recovery, kredietvoorziening en cashflow management. Het aller-populairste onderwerp blijkt echter 'carrière' te zijn.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl