Nieuw Tijdschift Financieel Management (nr2, Juni-juli 2013) in teken van managementinformatie en systemen

In gesprekken met finance professionals merken wij bij Alex van Groningen dat veel van hen worstelen met hun rol in ICT. Omdat ICT nogal een containerbegrip is, hebben we het voor de volgende editie van Tijdschrift Financieel Management opgeknipt in managementinformatie en systemen.

Door de toenemende mogelijkheden van ICT hebben we met zijn allen een steeds lagere tolerantie voor inefficiënties. Alles moet geautomatiseerd worden en de financial speelt daar als procesexpert een grote rol in. Lastig, want voor ICT is de financial niet specifiek opgeleid. Maar hij of zij heeft die kennis wel nodig.

Een tweede uitdaging vormt de enorme hoeveelheid data die op organisaties afkomt. Bedrijven ‘moeten daar iets mee’ om de concurrentie voor te blijven (of in ieder geval niet achterop te raken), maar hoe ze dat moeten doen weet niemand precies.

Het naar boven halen van de benodigde informatie en het onderscheiden van feiten en fictie, dat klinkt als een opdracht die thuishoort in het financiële domein. Maar met de juiste analyses en rapportages, heb je nog geen impact. Dat is de kern van het verhaal van Ilse van den Bosch, Directeur Finance & Control bij PGGM. Om de boodschap tussen de oren van de ontvangers te krijgen moet de maker van de rapportage aansluiting zoeken met de business. Een goede controller zoekt continu de discussie op, aldus Van den Bosch, die in 2012 een award kreeg uitgereikt voor haar case tijdens het Financieel Management Gala.
__________________________________________________________________________________

Bezoek gratis Financial Systems, dé vakbeurs voor financiële software
Bent u op zoek naar perfecte financiële software? Kom woensdag 6 juni 2012 naar het jaarlijks vakevenement Financial Systems:
• Ontmoet meer dan 30 topaanbieders en 1000 professionele bezoekers op 1 dag
• Compleet overzicht van de Nederlandse markt voor financiële software
• Doorlopend programma van expertsessies en productpresentaties
Entree is gratis voor de doelgroep. Meld je direct aan via Financial-Systems.nl
__________________________________________________________________________________

Een andere award-winnaar die op het gebied van management reporting hele grote stappen heeft gezet is Controller of the Year 2013 Jasper de Wit (Corporate Controller bij Royal HaskoningDHV). Bij de fusie van de twee ingenieurs- en adviesbureaus in 2012 kreeg hij de zeer uitdagende opdracht om het beste van twee werelden samen te brengen op het gebied van management reporting. In zijn case leest u hoe hij er in is geslaagd een perfecte harmonie te vinden in de zeer verschillende managementrapportages en projectwaarderingen van de twee bedrijven.

Op het gebied van systemen kijken we in dit nummer naar een ERP-implementatie bij IT-bedrijf Schuberg Philis. De meeste ERP-implementaties mislukken, maar dit bedrijf kan spreken van een succesverhaal. Finance Manager Hans Tuppe vertelt hoe hij en het implementatieteam het project van A tot Z hebben aangepakt. Implementaties zijn misschien tricky, maar ook bij het zelf bouwen van applicaties gaat veel mis. Reden voor ICT-professionals Roos Dahmen en Barbera Dado om voor hun MBA-studie te onderzoeken wat de belangrijkste succesfactoren van ICT-projecten zijn. Welke vijf dat zijn, leest u in dit nummer.

Wilt u Tijdschrift Financieel Management ontvangen? Meld u direct aan…

Gerelateerde artikelen