In het eerste halfjaar van 2009 zijn meer dan twee keer zoveel bedrijven in de handel en zakelijke dienstverlening failliet gegaan als een jaar eerder. Over een periode van zes maanden heeft het CBS nog nooit zoveel faillissementen van bedrijven en particulieren gemeten als in de eerste helft van 2009.
Ook in het tweede kwartaal van 2009 blijft het aantal bedrijfsincasso's in Nederland ongekend hoog. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar steeg het aantal incassozaken met 54 procent. Dit blijkt uit de Incassobarometer van kredietverzekeraar Atradius.
Nederlandse bedrijven gaan hun facturen steeds later betalen, gemiddeld na 60 dagen. Dat is vijf dagen later dan een half jaar geleden. Als reactie hierop levert de credit manager een veelvoud aan extra crisisinspanningen. Dit blijkt uit de Credit Management Trendmeter van OnGuard.
Wegens gebrek aan cash uit externe bronnen richten bedrijven zich in de huidige tijd sterk op kostenreductie en op de betalingstermijnen van klanten. Hierin zit het nodige risico. Het verhogen van zichtbaarheid en meer controle krijgen over de geldstromen moet bedrijven in staat stellen hun cashflowpositie te verbeteren.
Europese bedrijven betalen hun rekeningen gemiddeld bijna vijftien dagen te laat. Ze laten ze nu gemiddeld 2,5 dag langer liggen dan vorig jaar nog het geval was. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Dun & Bradstreet, dat dinsdag is gepubliceerd.
Het aantal faillissementen in ons land neemt, vooral bij kleine bedrijven, hand over hand toe. Volgens de meest recente voorspelling van kredietmanagementbureau Graydon gaan er in de maand juli 58 procent meer ondernemingen bankroet dan in dezelfde maand verleden jaar.
Volgens het Internationale Monetaire Fonds (IMF) hebben de regeringen van de welvarende landen meer dan 9.200 miljard dollar uitgegeven om de financiële sector overeind te houden. In de opkomende economieën is dat bedrag met 1.600 miljard dollar beduidend lager.
Nederland moet van het kabinet elektronisch factureren. Dat scheelt veel geld. Maar de overheid kiest voor de strategie van kleine stapjes en wil niets verplichten. Daardoor dreigt een wildgroei aan zelf ontwikkelde systemen en het gevaar dat de overheid haar eigen ambities niet haalt.
De problemen die zich bij Amerikaanse creditcardmaatschappijen voordeden door de financiële crisis, lijken over te slaan naar Europa. Banken maken zich op voor een stortvloed aan wanbetalingen op creditcardschulden door de economische recessie. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times.
Gemeentelijke kredietbanken die burgers in financiële nood helpen, krijgen ten gevolge van de economische malaise te maken met een hause aan hulpvragen. Hierdoor dreigen lange wachtlijsten en een tekort aan personeel. Dat zei secretaris Aant de Jong van de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, naar aanleiding van een bericht hierover in De Telegraaf.
Ondanks de financiële crisis, schakelen Nederlandse credit managers minder snel een incassobureau in. Vergeleken met een halfjaar geleden wordt gemiddeld acht dagen later de rekening uit handen gegeven. Dit blijkt uit de zevende Credit Management Trendmeter van OnGuard, een onafhankelijk periodiek onderzoek onder een representatieve groep credit managers in Nederland.
De Nederlandse overheid verwacht minder last te hebben van de gevolgen van de financiële crisis dan buitenlandse overheden. Vooral in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zal de crisis ingrijpende en langdurige gevolgen hebben voor de publieke sector, vooral door de financiële steun die zij aan de banken hebben gegeven.
Wegener staat volledig garant voor de financiering die grootaandeelhouder Mecom heeft afgesloten. Dat stelt de Vereniging voor Effecten Bezitters (VEB). Het opmerkelijke, schrijft VEB op haar website, is dat indien Mecom zelf niet aan haar rente- en aflossingsverplichtingen kan voldoen, Wegener daar door de betreffende banken op kan worden aangesproken.
De kans is groot dat een Europese betaalmarkt, de Single Euro Payments Area (SEPA), leidt tot gemiddeld lagere kosten voor het betalingsverkeer binnen Europa. Maar sommige landen, waaronder Nederland, zullen daar niet van meeprofiteren. Tot die conclusie komt onderzoek van Renske Overeem, verbonden aan de Universiteit van Utrecht.
Volgens een nieuw rapport van Ernst & Young zit er tot wel US$ 1 biljoen aan liquide middelen 'vast' in het werkkapitaal van toonaangevende ondernemingen in de Verenigde Staten en Europa.
Een overgrote meerderheid van 85% van het wereldwijde bedrijfsleven is van mening dat leveranciers en derden voor meer risico's binnen hun toeleveringsketens zorgen dan voorheen. Zorgwekkend is dat slechts 15% volledig inzicht heeft in de mate waarin ze staan blootgesteld aan de risico's van hun leveranciers.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) stelt dat alle basis- en middelbare scholen samen twee miljard euro te veel op de plank hebben liggen. Ze zouden dit bedrag per direct kunnen investeren in het onderwijs. Volgens de vakbond hebben de scholen hogere reserves dan ze nodig hebben als buffer voor calamiteiten. Deze reserves zijn 2 keer hoger dan nodig.
Veel bedrijven kampen met liquiditeitsproblemen. Kredieten zijn lastig te verkrijgen of erg duur. Dat rekeningen steeds later worden betaald en de kans op faillissement van belangrijke klanten is toegenomen, maakt dat creditmanagement topprioriteit moet krijgen voor de CFO.
Nederlandse bedrijven betalen hun facturen steeds later; gemiddeld na 60 dagen. Dat is vijf dagen later dan een half jaar geleden. Volgens negen op de tien credit managers (90%) misbruiken vooral grote organisaties hun positie door betalingen eenzijdig uit te stellen.
"Tot vrij recent was Intrum Justitia nog erg gefocust op incasso-activiteiten", vertelt Monika Elling, Group CFO van de creditmanagementdienstverlener. Het vakgebied heeft zich inmiddels ontwikkeld tot waardetoevoegende activiteit. Zo kan creditmanagement ook bijdragen aan het genereren van meer omzet en bieden oplossingen als debt purchase CFO's nieuwe kansen om hun balans op te schonen.
Ministeries moeten van minister ter Horst van Binnenlandse Zaken hun rekeningen binnen 30 dagen betalen. De minister gaat ministeries die te traag zijn achter de broek zitten. Ze roept bedrijven op zich te melden, die te lang op betaling van ministeries moeten wachten.
De bijdrage van het Rijk aan gemeenten wordt de komende jaren bevroren op het niveau van voor de economische crisis. Normaal bewegen de bijdragen van het Rijk aan de lokale overheden automatisch mee met de rijksuitgaven. Het zogenaamde 'samen de trap op en samen de trap af '-principe.
In het eerste kwartaal van 2009 was het aantal incassozaken in Nederland ongekend hoog. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2008 vond een stijging plaats van meer dan 50 procent. Dit blijkt uit de eerste Incassobarometer van Atradius, één van 's werelds grootste aanbieders van kredietverzekeringen en incassodiensten.
Ondanks de economische recessie is de Nederlandse consument opmerkelijk sneller in het betalen van zijn rekeningen dan bedrijfsleven en overheidsinstanties. Burgers wachten gemiddeld 31 dagen met het voldoen van een openstaand bedrag, bij ondernemingen en overheid bedraagt dat aantal respectievelijk 42 en 49 dagen.
Volgens een representatieve steekproef van De Nederlandsche Bank (DNB) zijn de meeste banken in het eerste kwartaal van 2009 opnieuw terughoudender geworden bij het verstrekken van leningen aan het Nederlandse bedrijfsleven. Dit meldt De Volkskrant
Ondanks het feit dat de financiële sector flink is opgeschud door de recente crisis, zijn er toch kansen voor banken om er sterk en vitaal uit de komen. Hiervoor is het wel nodig dat banken zichzelf opnieuw gaan uitvinden. Het internationale management- en consultingbedrijf AT Kearny heeft een roadmap voor de financiële industrie opgesteld onder de titel 'Reinventing Banking - Capitalizing on Crisis'.
Nog nooit waren de Chief Financial Officers overal ter wereld zo eensgezind pessimistisch over de toekomst als in het vierde kwartaal van vorig jaar. Bij gebrek aan zicht op de toekomst wordt rekening gehouden met het worstcasescenario, wat inhoudt dat er hard op de rem wordt getrapt. Zo'n 82 procent van de CFO's kondigt voor 2009 bezuinigingen aan.
Ondanks de eerder door het kabinet Balkenende gedane toezegging is geen verbetering in het betaalgedrag van de overheid waarneembaar. Onderzoek van Intrum Justitia in de periode 15 tot 20 april 2009 onder haar klanten leert dat ruim de helft van de leveranciers aan de overheid het betaalgedrag nog steeds matig tot slecht vindt.
'Vorig jaar groeiden de bomen tot in de hemel. Dit jaar komen we erachter dat de wortels niet zo sterk zijn. Komt het door de bonussen? Het zijn niet allemaal graaiers. Mijn idee is om bonussen afhankelijk te maken van KPI's waarbij alle stakeholders gebaat zijn. Uw veranderende rol is klanttevredenheid bewerkstelligen.' Met deze woorden opent Bas van Werven, anchorman bij BNR Nieuwsradio en dagvoorzitter het 6e Jaarcongres Credit Management.
Credit management is debiteurenbeheer op een hoger niveau en dat is wat bedrijven bij uitstek in crisistijd nodig hebben om bewegingsruimte te houden. Naast risicotechnische aspecten worden hierbij ook de commerciële aspecten van het ingezette werkkapitaal meegewogen. Wat kost het eigenlijk? Wat levert het op? Beperking van verliezen op debiteuren kan immers ook een belangrijke bron van 'winst' zijn.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl