‘Veel bedrijven volgend jaar in betalingsproblemen door SEPA’

Als de nieuwe Europese betalingsstandaard SEPA volgend jaar wordt ingevoerd, komen vooral veel mkb-ondernemers in betalingsproblemen, als zij niet op tijd klaar zijn met de voorbereidingen op SEPA.

Dat vrezen VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij luiden de noodklok, omdat zo’n 60 procent van de mkb-ondernemers nog niet eens is begonnen met het aanpassen van de systemen voor automatische incasso’s en overschrijvingen. En 40 procent heeft zelfs nog geen idee wat de impact is voor de eigen organisatie. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank.

Twee voor twaalf
Bedrijven moeten nu echt snel actie ondernemen. Want de tijd tot 1 februari 2014 lijkt ruim, maar in werkelijkheid is het twee voor twaalf, waarschuwen ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hun achterban. In organisaties moeten vaak nog vele voorbereidende werkzaamheden worden gedaan. Met name de aanpassingen voor het gebruik van de nieuwe automatische incasso’s is, volgens VNO-NCW en MKB-Nederland, een complex fenomeen.

Uitstel maakt duurder
Des te langer ondernemers wachten, des te duurder de omschakelingsoperatie kan worden, denken de ondernemingsorganisaties. Bedrijven (bijvoorbeeld ICT-bedrijven en accountants) die hen daarbij kunnen helpen, zullen wachtlijsten krijgen waardoor de prijs kan stijgen. Dat kan een extra reden zijn voor bijvoorbeeld de 85 procent kleine bedrijven (met minder dan 20 werknemers), die zich nog steeds onvoldoende geïnformeerd hebben, om direct actie te ondernemen. VNO-NCW en MKB-Nederland verwijzen naar www.overopiban.nl voor meer informatie over SEPA en wat ondernemers moeten doen. En zij nodigen ondernemers uit een voorlichtingsbijeenkomst bij te wonen in mei, verspreid over het land.

Single Euro Payments Area
Heel het betalingsverkeer binnen de Europese Unie wordt gestandaardiseerd. Zo wordt intra-Europese betalingsverkeer net zo gemakkelijk en goedkoop als het binnenlands betalingsverkeer. Het project loopt al sinds 2008, maar vanaf 1 februari 2014 wordt de Single Euro Payments Area (SEPA) daadwerkelijk ingevoerd. Alle ondernemers, maar ook alle particulieren krijgen hiermee te maken. Bankrekeningnummers worden namelijk langer door de toevoeging van de internationale IBAN-code. Dat vergt technische aanpassingen in software van bijvoorbeeld boekhoudsystemen.

Bron: VNO-NCW

Gerelateerde artikelen