Toegang tot topscholen voor management development en executive programma's volstaat niet meer voor de training van het senior kader van Amerikaanse bedrijven, aldus een artikel in de Financial Times.
De crisis lijkt het Nederlands bedrijfsleven van diverse kanten flink te raken. Maar als er één type bedrijf is dat de crisis redelijk goed weet te doorstaan, dan is het wel het familiebedrijf.
Onlangs had ik om kwart over negen een afspraak bij Douwe Egberts. Die afspraak hadden we twee weken van tevoren gemaakt. De afstand van mijn huis naar DE is nog geen twaalf kilometer. Ik had alleen geen rekening gehouden met de nieuwe aanrijdroute en de opgebroken weg. Mijn TomTom ook niet. Enigszins opgelaten reed ik om 9.27 uur het terrein van DE op.
Op 2 mei 2009 zingt Piebe Teeboom op voorzichtige wijze de lof van de coöperatie. Het artikel heeft als titel meegekregen: 'Betrouwbare marktspelers - Coöperatie als anker in het kapitalisme'. Na een aanloop die op weinig verrassende wijze start met het op twijfelachtige gronden bekritiseren van het Angelsaksische model, het economisch waardebegrip is - in tegenstelling tot hetgeen meestal wordt beweerd - per definitie gericht op de lange termijn, komt de lofzang van Teeboom.
Nederlands beroemdste econoom, professor Arnold Heertje, was op bezoek bij De Wereld Draait Door. Hij had een boek meegebracht. Presentator Matthijs van Nieuwkerk schakelde zijn enthousiasme nog een tandje bij, want Heertje had Das Kapitaal van Karl Marx in eerste druk in handen. Zeer zeldzaam. 'En nog altijd, of misschien wel juist nu, zeer actueel', zei van Nieuwkerk. Heertje glunderde instemmend. 'Het boek is uitermate actueel.'
Al vele jaren wordt gesuggereerd dat CFO's een actievere rol moeten spelen bij de strategie van de onderneming. Wat die rol zou moeten zijn, blijft meestal onduidelijk. Daar lijkt enige verandering in te komen.
CFO's hebben zich de laatste jaren vooral over businessvraagstukken met een doorgaans langetermijnkaraker mogen buigen.
De aandelen in de BV zijn niet vrij overdraagbaar. Bij voorgenomen overdracht aan derden moeten de aandelen aan aandeelhouders worden aangeboden of moeten zij de overdracht goedkeuren en bij weigering iemand aanwijzen die bereid en in staat is de aandelen te kopen.
De wereldwijde financiële crisis is ook een leiderschapscrisis. Geen van de regeringsleiders van de grote landen is er tot nu toe in geslaagd de wereld een duidelijk, nieuw perspectief te schetsen.
Na een traumatische gebeurtenis volgt de zoektocht naar de boosdoeners. Het lijkt voor de publieke opinie belangrijk dat de schuldigen snel gevonden worden. Gebeurt dat niet snel genoeg, dan moet suggestie de aandacht gevangen houden.
Bij herhaling stak minister Bos afgelopen najaar de beschuldigende vinger uit naar de verzamelde aandeelhouders. Hun zucht naar kortetermijngewin had flink bijgedragen aan de economische neergang, aldus de minister.
In een democratisch universum is adequaat jaarrekeningrecht met dito accountantscontrole een conditio sine qua non. Desalniettemin zijn duurzame maatregelen na het Enron/ Arthur Andersen-schandaal uitgebleven.
Er was eens een goede prins die over een land regeerde dat overal kan liggen. Omdat de meeste inwoners van het prinsdom zich vooral bezighielden met landbouw, nijverheid en handel, was alles al sinds jaren pais en vree. Wij zouden dan ook nauwelijks van het prinsdom hebben vernomen, als er zich niet een dramatische gebeurtenis had voorgedaan.
In de International Accounting and Auditing Community is onlangs een 'computational' fraudepreventiesysteem met verifieerbare functiescheidingen geïntroduceerd, gebaseerd op Dutch auditing theory.
De kapitaalmarkten zitten zowel aan de debt- als aan de equity-zijde nog steeds op slot. Ook de onderhandse markt voor leningen is nog niet weer echt op gang gekomen.
CFO's zijn nog nooit zo pessimistisch geweest als nu. Sinds tien jaar peilen de universiteiten van Tilburg en Duke elk kwartaal de mondiale stemming, en de mentale depressie is nu all-time high.
Hij was m'n beste vriend op de middelbare school. En toch verwaterde het contact. Ik studeerde in Groningen, hij ging naar Maastricht. En kort nadat ik controller was geworden bij DSM in Sittard, werd hij bankier in London. Dat was zo'n vijftien jaar geleden.
'Stabiel: je kunt op ons vertrouwen, nu en in de toekomst.' Zo luidt - vertaald - de eerste 'corporate value' van Fortis. Nog steeds te vinden op de website van de voormalige financiële reus, maar intussen natuurlijk behoorlijk lachwekkend.
Het recente vliegtuigongeluk van Turkish Airlines, de Bijlmerramp in de jaren negentig, de bijna ongelukken op Schiphol maken duidelijk dat een vlieghaven midden in een Randstedelijke omgeving in feite, los van milieurisico's, onverantwoord is voor de toekomst.
Private equity-huizen krabben zich wereldwijd achter de oren. Want welke gevolgen heeft de kredietcrisis precies voor deze groep bedrijven?
Operational Excellence, Tax, Working Capital Management, Turnaround Management, Risk Management en Leidinggeven. Tijdens het 5e Jaarcongres Controlling komen deze onderwerpen uitvoerig aan bod. Op het jaarcongres is een van de vragen: Wie wordt de Controller of the Year 2009?
Volgens de befaamde Oostenrijkse economist Schumpeter wordt het kapitalisme gekenmerkt door vernieuwende vernietiging. Activiteiten die geen economische waarde toevoegen, worden vervangen door activiteiten die naar verwachting wel waarde zullen leveren. De ontwikkelingen van de laatste maanden laten ons zien dat dit een onstuimig proces kan zijn.
De grote snijshow is begonnen. Bedrijven voelen de kredietcrisis doorwerken in de eigen cijfers. Winsten vallen tegen en dus moeten er statements worden afgegeven. Opmerkelijk is dat het denken in kansen in moeilijkere tijden als sneeuw voor de zon verdwijnt. Ik zie mannen die jarenlang stroploos door het leven gingen, ook weer hun stropdas dragen. Blijkbaar mag het niet meer frivool. Het is opmerkelijk dat recessie er zo snel toe leidt dat managers die het-even-niet-meer-weten als lemmingen conservatisme gaan prediken.
Bedrijven hebben in tijden van crisis de neiging de met veel tijd, pijn en moeite opgestelde strategie "weg te gooien" en over te gaan tot een aanpak van strikte kostenreductie. Dit is echter niet het juiste antwoord. Veel beter is de bestaande strategie waar nodig plooibaarder te maken en ruimte te scheppen voor op de crisis toegespitste innovatie. In onzekere tijden is flexibiliteit in investeringen namelijk onontbeerlijk. Dan kunnen bedrijven niet alleen overleven, maar zelfs profiteren van de crisis.
Nederland maakt deel uit van de Europese Gemeenschap, zoals die wordt gecreëerd door het EG-Verdrag. Het doel van dit verdrag is om 'de grondslagen te leggen voor een steeds hechter verband tussen de Europese Volkeren'. Het Hof van Justitie van de EG zetelt in Luxemburg en ziet toe op de eerbiediging van het EG-recht bij de exegese en toepassing van het Verdrag. De invloed van de uitspraken van deze Europese rechter wordt steeds groter, ook op het nationale recht van de lidstaten.
Overheidsbestedingen kunnen niet worden gecontroleerd volgens het voor accountantscontroles kenmerkende ondernemingsmodel (de zogeheten supercycle). Een geleverde overheidsprestatie wordt niet door een marktmechanisme getransformeerd in meetbare en in geldbedragen uit te drukken 'omzet' en moet dus door middel van een geheel andere denkdiscipline controleerbaar worden gemaakt. De gebruikelijke controlemethoden schieten tekort.
Met hoogstwaarschijnlijk een recessie in aantocht, staan kostenreducties centraal bij het overgrote deel van de Nederlandse ondernemingen. Dit klinkt logisch, maar kostenreductie alleen is meestal niet voldoende om de crisis te overleven of er juist sterker uit te komen.
Met de ineenstorting van de financiële markten krijgt ook de fusie- en overnamemarkt een flinke tik mee. 'Nederlandse overnamemarkt onderuit', zo kopte het zakenblad Quote medio oktober. En natuurlijk: ook deze markt krijgt klappen te verduren.
Als het aan de door de Staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk ingestelde Commissie Burgmans ligt, wordt in de code Tabaksblatt opgenomen dat ondernemingen jaarlijks moeten rapporteren over hun beleid ten aanzien van maatschappelijk verantwoord onder-nemen (mvo).
Een tijdje terug stond er een telg uit het schoenenbedrijf Van Bommel in de krant. Op de vraag van de journalist of ze daar al 'groene schoenen' hadden, zei hij gewoon nee. Naar zijn opvatting interesseert het de klanten niet hoe groen hun schoenen zijn. Een verfrissende opvatting.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl