Gezocht: Non-financials

Deze column is niet bedoeld voor echte financials. En al helemaal niet voor (voormalig) accountants die daarna richting control zijn ontwikkeld.

Deze column is voor nonfinancials die nieuwsgierig zijn. Daarom is dit een tussenregel om alle echte financials de gelegenheid te geven de bladzijde om te slaan.

Zo, dan zijn we nu met een select gezelschap. Geen idee hoeveel lezers er nu nog zijn. Maar zij die dit lezen behoren tot het selecte gezelschap van niet-financiële mensen die interesse hebben in het financieel vakgebied. Waarom lees je anders dit magazine?

Voor jullie heb ik een vraag. Waarom komen jullie niet eens een tijdje werken in Finance? We hebben jullie nodig. Bij de invulling van financiële vacatures valt me op dat interne kandidaten louter uit de Finance discipline komen. Externe kandidaten worden veelal door headhunters aangedragen, en worden voorafgaand gefilterd op een sterke track record in Finance. De profielen van kandidaten worden daarmee zo uniform, dat we de vruchten van pluriformiteit niet meer weten te plukken.

Het is goed als je kunt boekhouden. Je hoeft echter geen administrateur te zijn geweest om een boekhouding te begrijpen. Ook is het in ons vakgebied belangrijk om de juiste controls te kunnen definiëren. Toch kan een process engineer dat waarschijnlijk net zo goed als een voormalig accountant. Succes is gebaseerd op kennis en vaardigheden. Kennis is aan te leren, competenties heb je en ontwikkel je. Bij werving letten we dan ook steeds meer op competenties, dát wordt het leidend criterium. Als je uit een grotere vijver gaat vissen, wordt de kans groter dat je de kandidaat vindt met de juiste competenties. Dat levert een krachtig team op, waarbij teamleden ieder hun eigen – en diverse – achtergrond en ervaring meebrengen. Dat levert een frisse blik op, nieuwe inzichten, meer kennisdeling, en daarmee een sterkere rol voor Finance in de organisatie.

Wanneer wij als Finance echt business partner willen zijn, dan hebben we ook business players nodig. Door meer diversiteit te creëren in je team, krijgt het delen van kennis een geheel nieuwe impuls. Non-financials worden bekend met financiële processen. En verstokte financials worden geconfronteerd met een frisse blik. Bij een vervolgstap worden beiden daarmee nog sterkere gesprekspartners. Financieel sturen vanuit een bestuur of MT wordt daarmee niet langer het unieke domein van de financieel manager of CFO, en dat is alleen maar goed voor de kwaliteit van besluitvorming.

Dus: Geen excuses meer. Kom bij ons werken. We hebben jullie nodig. Geef het door!

________________________________________________________________________________

Zakelijk succes heeft alles te maken met een scherp financieel inzicht. Na de cursus Financieel Management voor niet-financiële managers kunt u financiële zaken moeiteloos begrijpen en analyseren. Meer dan 2000 vakgenoten gingen u voor. Klik hier voor data en inschrijven.
___________________________________________________________________________________


 

Gerelateerde artikelen