De overnamestrijd rond Pink Roccade roept herinneringen op aan het M&A-geweld van enkele jaren terug. Toen liepen de prijzen voor IT-bedrijven met sprongen op, om daarna even hard weer ineen te schrompelen. Het is te hopen dat de belangrijkste lessen van toen ter harte wordt genomen bij de overname van Pink.
Geen valse bescheidenheid voor de CFO van Friesland Coberco. Doede Vierstra kent zijn beperkingen, maar weet ook wat zijn waardetoevoegende rol in de concerndirectie van het zuivelconcern is. Ondanks tegenvallende jaarcijfers zit de onderneming qua financiering 'robuust' in elkaar. En daar is hij best een beetje trots op.
De NS heeft een voorbeeldfunctie. Vandaar dat het spoorwegconcern druk bezig is met het invoeren van IFRS en Tabaksblat. Omdat het bedrijf verantwoording wil afleggen aan het publiek gooit het de informatievoorziening zo open mogelijk. Marcel Niggebrugge lijkt daardoor wel een CFO van een beursgenoteerd bedrijf, al is hij dat niet.
Gerard van Olphen kent het klappen van de zweep in de financiële sector. Bij zijn komst in 2002 bij Eureko werd de CFO geconfronteerd met een recordverlies. Een jaar later boekt het concern weer winst. 'Het was voor iedereen duidelijk dat er iets moest veranderen.'
Han Wagter ziet de rol van CFO breder dan alleen die van financieel specialist. Het aandachtsgebied gaat over de hele organisatie. En net zo belangrijk: zijn medebestuursleden dienen dit ook te onderkennen. Dan kan er chemie ontstaan. En daarmee een succesvol team.
Evenementen, expo's, lezingen, survey's, interviews. Ze nemen weer in aantal toe. Behalve die van de gebruikelijke (beurs)organisaties zijn er ook een groot aantal initiatieven te zien vanuit de markt zelf. Maar waar gaat het nu eigenlijk allemaal over? Zijn er trends waar te nemen? En zo ja, biedt dit dan weer nieuw perspectief voor de CFO en zijn office?
Projectmanagement blijft een stabiele factor in het spectrum van de vele stromingen en hypes die de geschiedenis van managementmodellen kenmerkt. Waarom is projectmanagement een waardevol managementinstrument?
Na jarenlang, met lof, voor VNU verantwoordelijk te zijn geweest voor de cijfers, vertrekt CFO Frans Cremers in de zomer van 2005. Maar zijn betrokkenheid blijft, als adviseur van de raad van bestuur blijft hij op de achtergrond zijn invloed uitoefenen bij het informatieconcern.
Nu de goedkeuringsprocedures in beide landen zijn afgerond, treden de wijzigingen in het Belastingverdrag tussen Nederland en de Verenigde Staten per 1 januari 2005 in werking.
Een strikte financiële discipline, dat legde topman Jan Hommen op aan Philips. Onder leiding van de 58-jarige CFO schrapte Philips ruim één miljard aan kosten. Zo wist het elektronicaconcern uit een diep dal te klimmen en boekte het voor het eerst in drie jaar weer winst.
Dertig jaar slechts en nu al als financieel topman aan het roer bij een aan de AEX genoteerd beursfonds. CFO Mark Lazar van het Amsterdamse telecombedrijf Versatel is een hoog rijzende ster. Zeker nadat hij eigenhandig de obligatiehouders wist te bewegen tot een deal en de onderneming tot het eerste schuldenvrije telecombedrijf in Europa maakte.
Met Cees Maas heeft ING een CFO en tweede man in huis die graag ver in de toekomst kijkt. Zijn visie op de toekomst van bankieren en verzekeren is altijd gebaseerd op de langetermijnplanning van ING Groep. Wat niet weg neemt dat hij graag op korte termijn geld verdient voor het concern met kostenbesparingen en met slimme valutahedges.
De aanhoudende economische tegenwind drukte het voorheen zo succesvolle bankbedrijf ABN AMRO de laatste jaren naar winstverval. Inmiddels heeft het bankbedrijf, mede dankzij ingrijpende kostenbesparingen van CFO Tom de Swaan, de weg naar betere bedrijfsresultaten hervonden.
Kiezen voor een groot concern in moeilijkheden, zoals Hagemeyer, getuigt van enig lef. Dat kan Tjalling Tiemstra dan ook niet worden ontzegd. De CFO van Hagemeyer heeft in korte tijd een aantal huzarenstukjes mogen uithalen, om het vege lijf van het handelshuis te redden.
In korte tijd veranderde een schuldenlast van 700 miljoen euro in een verwaarloosbare schuld van 15 miljoen euro, met 400 miljoen euro in kas. En sinds het historische koersdieptepunt is het aandeel inmiddels meer dan vertwintigvoudigd. Een aardige staat van dienst voor Getronics-topman Klaas Wagenaar.
Maetis arbo maakte na een fusie een moeilijke periode door. Gebrek aan controle en een onoverzichtelijke organisatiestructuur zorgden voor een verzwakte financiële positie. Dankzij nieuw management en een nieuwe financiële organisatie en met behulp van projectdetacheerders kreeg Maetis arbo weer grip op zijn financiën.
Geen one man show voor Storks Maarten Schönfeld. Het feit dat het concern, twee jaar na zijn aantreden als CFO, voor het eerst na een verliesgevende periode vier kwartalen achtereen winst realiseerde, is wat hem betreft bovenal een teamprestatie.
ABN AMRO heeft de laatste 25% van de aandelen Bouwfonds die nog in handen waren van de Nederlandse gemeenten verworven.
Per 1 januari 2005 zijn de accountants- en (belasting)advieskantoren Tymstra en Peltzer, gevestigd te Rijswijk, en Bruinzeel + van der Graaf, gevestigd te Den Haag, Leiden en Rotterdam, samengegaan met de vestiging van Arenthals Grant Thornton te Den Haag.
Het jaar is ten einde, en het is tijd balans op te maken. Welke bedrijven en topmannen deden het goed, welke faalden jammerlijk? Dit jaar had de jury het makkelijk. Het bedrijf Corus is winnaar en verliezer tegelijk en de winnende en verliezende topman zijn ook al afkomstig van Corus.
Gouda - Imtech N.V. (technische dienstverlening in Europa) deelt mede dat het overeenstemming heeft bereikt met het management van Eniac inzake de overname van deze Nederlandse IT-onderneming. Met 125 medewerkers realiseert Eniac een omzet van 14 miljoen euro op jaarbasis. De overnamesom, inclusief earn-out, bedraagt circa zes keer de verwachte EBIT. Eniac zal direct positief bijdragen aan de winst per aandeel. De overname past goed in de Imtech-strategie die onder meer voorziet in het acquireren van hoogwaardige diensten met bijbehorende hoge marge en verdere versterking van de ICT-activiteiten. Met de overname wordt Imtech één van de belangrijkste IBM Business Partner in Nederland.
Niet alleen bij Ahold en Philip zitten CFO's. Een grote groep CFO's opereert in een management-owned company. Is het anders om als CFO in zo'n onderneming te werken? Wat zijn de mogelijkheden en valkuilen?
Kenniseconomie betekent meer dan technici opleiden en het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek. Het gaat ook om het actief mogelijk maken van innovatie op gebieden waar Nederland (van oudsher) sterk in is. Wegnemen van belemmeringen voor (nieuw) ondernemerschap speelt daarbij onder meer een belangrijke rol.
Het uitgangspunt voor grensoverschrijdend betalingsverkeer is duidelijk: betalingen naar, in en uit het buitenland moeten zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd. Door de EC II-verordening die 1 juli 2003 in werking trad, ziet menig CFO zich echter voor een dilemma geplaatst.
Spraakmakende beursintroducties op de westerse kapitaalmarkten zijn de afgelopen jaren zeer dun gezaaid. Inmiddels lijkt het dat de belangstelling voor een beursnotering opleeft. Jan Aalberts en Leon Kruimer over hún motivatie om destijds naar de beurs te gaan.
Eén ding is zeker: wanneer de IFRS-regels van kracht worden, zullen er veel meer cijfers op ons neerdalen. En ongetwijfeld dat IFRS een betere afspiegeling geeft van de werkelijke gang van zaken bij bedrijven. Maar of het ook meer inzicht geeft in het reilen en zeilen van ondernemingen?
Joost van Dijk volgt Jannes Verwer op als directievoorzitter E.ON Benelux.
Hoe kunnen IT-projecten die ontspoord zijn weer op de rails worden gezet? En hoe kan worden voorkomen dat dergelijke ontsporingen opnieuw plaatsvinden? De California Management Review geeft enkele richtlijnen voor managers die geconfronteerd worden met 'runaway-projecten'.
Als het gaat om innovatie is een vernieuwingsoriëntatie binnen organisaties misschien nog wel belangrijker dan een nationale infrastructuur. Velen zien de 'beancounters' als een van de traditionele obstakels voor vernieuwing. Maar is dat wel zo?
ICT-projecten mislukken op grote schaal. In totaal wordt er in Nederland zelfs 8 miljard euro aan leergeld besteed, meldt het vakblad Informatie. De afgelopen drie jaar gaven Vopak, Nuon en Hagemeyer gezamenlijk meer dan 100 miljoen euro uit aan falende ICT-projecten. Slecht functionerende bedrijfssoftware betekende bijna het einde voor het supermarktconcern Laurus. De overheid gaf onder meer 9 miljoen euro uit aan de mislukte Zorgpas en 35 miljoen euro aan CWIntake.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl