De 61 meest invloedrijke spelers in M&A

fallback
Dit is 'm dan: de lijst met 61 meest invloedrijke spelers in M&A. Bepaald door de markt zelf, na een onderzoek van Fusie & Overname. Ze zijn allen genomineerd voor de M&A awards, die 6 december worden uitgereikt. Een overzicht van de categorieën en de belangrijkste spelers, volgens collegae.

Op 6 december tijdens de M&A Awards in Noordwijkerhout maakt F&O de winnaars bekend. Belangstellenden die bij de uitreiking aanwezig willen zijn, kunnen zich aanmelden via alexvangroningen@alexvangroningen.nl. Na analyse van de resultaten van het onderzoek kwamen de onderstaande genomineerden (in alfabetische volgorde genoemd) naar boven. De middenmarkt is gedefinieerd van EUR 25 tot en met 250 miljoen. Het topsegment zijn deals die daar boven vallen.


Best Acquisition
Floris Deckers (56) Voorzitter van de Raad van Bestuur van F. van Lanschot Bankiers
Na eerder al CenE Bankiers te hebben gekocht, kreeg Deckers dit jaar Kempen & Co aan de kralenketting. Hierdoor tovert Van Lanschot zich in hoog tempo om tot een sterke speler op het gebied van private banking en asset management. Het bankbedrijf ontwikkelt zich tot een multidisciplinaire nichepartij van formaat.


Bert Heemskerk (63) CEO Rabobank
De Rabobank verstevigt zijn positie in de vastgoedsector met de aankoop van de onderdelen vastgoedontwikkeling en vermogensbeheer van Bouwfonds. Het bedrag hiermee gemoeid? EUR 845 miljoen. De combinatie Bouwfonds en Rabo Vastgoed ontwikkelt circa 9.500 woningen per jaar. Met de overname betreedt Rabobank tevens de Europese vastgoedmarkt. De samenvoeging Rabo Bouwfonds Asset Management beheert fondsen voor particuliere, institutionele beleggers en vermogensbeheerders.


Sjoerd van Keulen (60) Voorzitter Raad van Bestuur SNS Reaal Groep
SNS Reaal ging onder leiding van Van Keulen naar de beurs en wist in 2006 meteen al voor een deel invulling te geven aan de groeistrategie die na de IPO moest volgen. Het bedrijf kocht voor EUR 810 miljoen Bouwfonds Property Finance. SNS REAAL verwerft met Bouwfonds Property Finance een leidende positie op de markt voor de financiering van commercieel vastgoed in Nederland.


Jaap Lagerweij (58) Algemeen directeur Sperwer Holding
Sperwer Holding en Sligro Foodgroup kwamen met Laurus overeen de 223 winkels van Edah en Edah Lekker en Laag te kopen. Zij vormden hiervoor samen een consortium. De koopprijs bedraagt EUR 221 miljoen. Het betekent voor Sperwer een definitieve stap voorwaarts. Lagerweij speelde ook bij de onderhandelingen met de franchisenemers een cruciale rol en toonde zich een ware diplomaat.


Marcel Slaghekke (49) Olympia Uitzendgroep
Slaghekke deed een reversed take over van het beursgenoteerde Allebecon, een in Duitsland gevestigd uitzendbureau actief in een groot deel van West-Europa). Hij werd meederheidsaandeelhouder (51 procent) van de nieuwe combinatie. Met acquisitie verwierf de topman een solide Europees platform. Vanuit deze basis kan het bewezen franchiseconcept van Olympia in Europa worden uitgerold.


Best M&A strategy
Jan Aalberts (66) President en CEO van Aalberts Industries
Zeventig overnames, twintig jaar groei en een rendement van 30 procent op eigen vermogen. Wie doet Jan Aalberts dat na? Hij wordt wel de koning van de overnames genoemd. Met zijn miniholding van twaalf werknemers deed hij sinds 1983 ongeveer 70 acquisities waardoor een bedrijf ontstond van 7.500 werknemers. Wat in 1975 begon met een bankrekening van EUR 400.000 is nu ruim EUR 1,5 miljard waard. En Aalbers wil door. Hij denkt in 2010 een omzet van EUR 2 miljard te kunnen laten zien.


Peter Elverding (58) Voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM
In de laatste vijf jaar transformeerde DSM van een op de bulk- en petrochemische industrie gerichte onderneming, naar een bedrijf dat voor meer 80 procent aan fijnchemie-producten omzet. In 2000 was dat nog geen 25 procent. Na de grote overname van vitaminenproducent Roche in 2003, volgden dit jaar kleinere acquisities zoals de aanschaf van het Zweedse biotechnologiebedrijf Lipid Technologies Provider. De overname van LTI is de eerste in een reeks die in de komende jaren wordt verwacht van DSM.


Gerard Kleisterlee (60) CEO Philips Sense & simplicity.
Een helder nut en een eenvoudige bediening. Dat lijkt ook het motto van de M&A Strategy van Philips, vormgegeven door CEO Kleisterlee. De miljarden die met de verzilvering van dochters vrijkwamen, stroomden daarom naar de oorlogskas van Medical Systems, Lighting en huishouddivisie DAP. Medische apparatuur, technologie, lifestyle. Daar draait het tegenwoordig om bij Philips. Jongste wapenfeit is de verkoop van de halfgeleiderdivisie die onder de naam NXP Semiconductors verdergaat. Het is met EUR 8,3 miljard euro één van de grootste deals in Nederland ooit.


John de Mol (51) Eigenaar Talpa Media Holding
De Mol presenteert een vergaande visie van hoe mediamarkt er in de toekomst uit gaat zien. Daarbij combineert hij internet, televisie en radio. Die visie resulteerde in de overnames van Radio 10 Gold, marktleider Radio 538 en het web-radiostation Juize.FM. In 2005 startte hij de nieuwe televisiezender Talpa. De deelnemers aan het onderzoek noemen hem visionair. ‘We gaan meer van de roll out van deze strategie horen.’


Ad Scheepbouwer (60) Voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO KPN
Na de grote klapper Telfort, koopt Scheepbouwer nu structureel kleine partijen uit de markt die de innovatiekracht en de kwaliteit van het aanbod van KPN versterken. De acquisities van Nozema en Tiscali zijn er voorbeelden van. Deze stappen zijn ook noodzakelijk in verband met de migratie van klanten van het vaste net naar alternatieve kanalen. Het zijn derhalve sterk gerichte acquisities van groot strategisch belang.


Best Buy out Manager
Huub van Doorne
(48) CEO Lucas Bols
Van Doorne bracht samen met investeringsmaatschappij ABN AMRO Capital ’s werelds oudste distilleerderij terug op Nederlandse bodem, waar het in 1575 werd opgericht. ABN AMRO Capital verkreeg een belang van 75 procent en het nieuwe management, onder leiding van Huub van Doorne, werd eigenaar van de resterende 25 procent. De beide partijen namen het bedrijf over voor EUR 210 miljoen van Rémy Cointreau.


Frans van Houten (46) CEO NXP Semiconductors
Van Houten sneed samen een consortium van private investeerders bestaande uit Kohlberg Kravis Roberts, Silver Lake, AlpInvest Partners, Bain Capital en Apax de halfgeleidertak uit Philips. Zij zijn nu voor EUR 6,4 miljard eigenaar van 80,1 procent van de aandelen. Philips blijft eigenaar van het overige belang. Van Houten was zo slim de partijen bij elkaar te brengen en gaf de nieuwe onderneming de naam NXP, founded by Philips mee.


Marcel Nijhoff CEO Zesko Holding
Het lijkt zo simpel: voeg drie kabelaars bij elkaar en verkrijg massa en synergie. Het lukte de private equity investeerders Cinven en Warburg Pincus die Casema, Multikabel en Essent samenvoegden tot Zesko. Nijhoff, voorheen CEO van Multikabel, gaat het fusieproduct leiden. De private equity partijen hebben EUR 2,1 miljard betaald voor Casema en Multikabel. De overname van Essent Kabelcom moet nog worden goedgekeurd. Maar strategisch gezien klopt het verhaal in ieder geval.


Daan den Ouden (56) Algemeen directeur AVR
Begin dit jaar werd AVR voor EUR 1,4 miljard overgenomen door een consortium van de participatiemaatschappijen Kohlberg Kravis Roberts & Co, CVC Capital Partners, Oranje Nassau Groep en Intermediate Capital Group. Aan het roer bleef Daan den Ouden. AVR is het grootste afval- en milieubedrijf van Nederland met een geconsolideerde omzet van EUR 499 miljoen in 2005 en een nettoresultaat van EUR 56,8 miljoen. De nieuwe aandeelhouders willen samen met Den Ouden het bedrijf verder laten groeien.


Pim Peters (44) Algemeen directeur Catalpa Kinderopvang
Kinderopvangorganisatie Catalpa is de grootste organisatie van kinder en naschoolse opvang in Nederland. Dit jaar werd het bedrijf onder leiding van Peters doorverkocht van Waterland Private Equity Investments naar Bencis Capital Partners. Catalpa kent momenteel 170 vestigingen, maar het wil er de komende jaren nog ongeveer 100 kinderdagverblijven bij. Dat moet samen met de nieuwe Amsterdamse geldschieter gaan lukken.


Best M&A Advisor
Rob Oudman
(38) Director BNP Paribas
Oudman adviseerde CVC Capital Partners bij de overname van het Rotterdamse afvalverwerkingsbedrijf AVR. Oudman was al jaren in gesprek met de organisatie, volgens hem was CVC ook de beste partij voor AVR. Oudman was dit jaar ook adviseur voor het Spaanse Applus Servicios Tecnologicos bij de koop van Röntgen Technische Dienst Holding, een portfoliobedrijf van ABN AMRO Capital.


Bob Elfring (47) Managing director Lehman Brothers
Elfring gaf leiding aan de verkopende partij bij de AVR-deal: de gemeente Rotterdam en AVR zelf. Hij verkocht de organisatie zo voor meer dan EUR 1 miljard aan CVC en Oranje Nassau. Reacties uit de markt: overnameprijs twee keer zo hoog dan initieel verwacht, geen makkelijke deal, verkoop AVR is knap gedaan.


Bernard Seckel (58) Managing director ABN AMRO Corporate Finance
‘Ik ben geen straight forward advisor met een heel lange adem’, zegt Seckel. ‘Ik houd ervan om rare complexe problematiek te ontvlechten tot de essentie. Ik houd van tak-tak.’ Grote familiebedrijven ziet Seckel als ‘leuke problematiek.’ Het afgelopen jaar haalde Seckel Frans Maas van de beurs, hij verkocht Bouwfonds en verkocht transportbedrijf Mammoet aan de SHV. ‘ABN AMRO Corporate Finance behoort absoluut aan de top.’


Bruno Jelgerhuis Swildens (40) Partner Transaction Advisory Services bij Ernst & Young
‘We hebben het afgelopen jaar verschillende vendor due dilligence onderzoeken met succes afgesloten’, aldus Jelgerhuis Swildens. Wie tot de cliëntèle van deze onderzoeken behoort, laat de partner in het midden. ‘Het is cliëntspecifieke informatie.’ Volgens hem onderscheidt Ernst & Young zich in kwaliteit en diepgang van de onderzoeken. ‘We hebben een ervaren club mensen. Het afgelopen jaar hebben we op het gebied van vendor due  dilligence een verdiepingsslag gemaakt.’


Jurgen van Breukelen (37) Voorzitter Corporate Finance bij KPMG
Als onafhankelijk adviseur bemiddelde KPMG bij de fusie tussen Agis, Menzis en Delta Lloyd. Deze partijen kozen voor KPMG vanwege de expertise in de financiële sector in het algemeen en de verzekeringsbranche in het bijzonder. Van Breukelen was ook betrokken bij het veelbesproken delistingsonderzoek van Stork. KPMG ondersteunde het management en verzorgde het vendor due dilligence onderzoek. Van Breukelen over de prijs die Stork uittrok voor dit onderzoek: ‘Wij hebben zeker een rol gespeeld, maar er waren heel veel adviseurs bij de deal betrokken. Het totaalbedrag zijn de honoraria van al die partijen tezamen.’


Best M&A Boutique
Rob van der Laan (39) Partner van Boer & Croon
De ambitie van Boer & Croon is zonneklaar: ‘de grootste M&A boutique van Nederland worden.’ Binnen korte tijd is er een organisatie met twintig mensen neergezet. Boer & Croon hielp dit jaar Spyker Cars met de financiering en verkocht Keddy van LeasePLan Corporation – toevallig (?) ook sponsor van het F1 team van Spyker.


Yme van der Wal (38) Partner bij PhiDelphi
PhilDelphi was betrokken bij de fusie tussen DPA en de Flexgroep. Ook belangrijk in 2006: de verkoop van Optisport aan Waterland Private Equity Investments. Argumenten van deze partijen om voor PhiDelphi te
kiezen, waren sectorkennis, internationaal netwerk en persoonlijke aanpak.


Hans van Ierland (47) Managing partner en mede-oprichter van Holland Corporate Finance
‘Grootste onafhankelijke speler in de M&Amidmarket’, noemt Van Ierland Holland Corporate Finance. ‘In nog geen negen jaar hebben we vanuit het niets een leidende positie opgebouwd. Wij zijn gespecialiseerd in met name transacties tussen de EUR 20 en 400 miljoen, met een voornamelijk internationaal karakter. Hierin zijn wij zeer succesvol. Dit jaar zullen wij onze honderdste transactie closen.’


Paul Nielen (42) Partner bij Nielen Schuman
Was betrokken bij de buy out van Bols (de drank) uit het Franse Groupe Rémy Cointreau. ‘Een uitermate complexe deal’, zo omschrijft Nielen de buy out. Niet alleen wilde de verkoper een relatief hoog bedrag, maar Bols als organisatie bestond eigenlijk niet. ‘Het was eigenlijk vooral de koop van een naam en een distributiecontract’, aldus Nielen. Er is op deze wijze een nieuw bedrijf gebouwd rondom deze ingrediënten. Nielen was adviseur van de koper, het management en ABN AMRO Capital.


Dirk Brouwer (44) Managing director Sequoia
Brouwer’s meest in het oog springende wapenfeit in 2006 is zijn advieswerk voor de activistische aandeelhouders van Stork. ‘Dat heeft te maken met de onafhankelijkheid van Sequoia’, aldus Brouwer. De organisatie was rond deze affaire niet betrokken bij andere partijen, er waren geen kruisbelangen. Volgens Brouwer kozen de aandeelhouders ook voor Sequoia vanwege de ‘professionele waardering.’ Brouwer was na de verkoop van NRE (in 2005) dit jaar ook betrokken bij de verkoop van Intergas en RWE.


Best private equity House
Hugo van Berkel
(46) Senior Managing director bij CVC Capital Partners
CVC’s wapenfeit voor 2006: de overname van het Rotterdamse afvalverwerkingsbedrijf AVR. ‘CVC Capital Partners is de belangrijkste partij van Nederland’, aldus één van de deelnemers aan het M&Aonderzoek. Het Financieele Dagblad over de overnames in de afvalbranche: ‘De branche biedt een constante activiteit en daarmee een stabiele omzet. Met grootschaligheid is veel te winnen.’


Marc Staal (46) Managing Partner bij ABN AMRO Capital
‘Van EUR 200 tot 500 miljoen is ABN AMRO Capital één van de weinige, echt Nederlandse investeerders’, zo omschrijft Marc Staal de positie van zijn organisatie binnen de private equity huizen in Nederland. ABN AMRO Capital haalde het merk Bols ’terug naar de bakermat: Amsterdam’. Het kocht samen met het management Bols van het Franse Groupe Rémy Cointreau. De organisatie was verder betrokken bij de overname van de Radio Holland Groep en Imtech, de herkapitalisering van Borstlap na de buy out van vorig jaar en de verkoop van Röntgen Technische Dienst Holding.


Rob Thielen (46) Managing principle bij Waterland Private Equity Investments
Waterland deed twee acquisities die precies binnen de uitgestippelde strategie vallen, met JVH gaming en Löwen Play. Waterland definieerde eerder namelijk drie peilers onder zijn acquisitiebeleid: vergrijzing, vrije tijd en outsourcing. Opvallende deals aan de verkoopkant: Harting Bank aan NPM Capital en Catalpa aan Bencis. ‘Kopen is bij ons het begin’, aldus Thielen. ‘Buy and build is een modeterm geworden, maar wij doen het al een jaar of zes zo.’


Jeroen Pit (34)  Managing partner Bencis Capital Partners
Transacties kunnen niet meer in het informele circuit plaatsvinden en moeten allemaal uit auctions komen? De praktijk bij Bencis leert dat het ook anders kan, het afgelopen jaar deed de organisatie vier transacties via het informele circuit: Rynart Transport uit Moerdijk, Winsol Groep (pvc ramen, deuren en rolluiken), Catalpa Kinderopvang en Aktiesport / Perry Sport. Pit: ‘Dit zijn allemaal markten die volwassen zijn, maar ook gefragmenteerd. Daar liggen dus nog veel kansen in buy and build.’


Lucas Mes (45) Investeringsmanager NPM Capital
Belangrijke wapenfeiten van NPM Capital in alfabetische volgorde: CARe (buy out uit Athlon Holding), Continental Bakeries (overname aandelen van investeringsmaatschappij Industri Kapital), Deli Universal (buy out van Amerikaanse, beursgenoteerde Universal Corporation), Harting Bank (overname aandelen van Waterland Private Equity Investments) en Plasticum Group (Buy-out uit Ten Cate Holding). Mes ‘deed’ CARe en Plasticum.


Best M&A Lawyer
Thijs Alexander
(43) Partner corporate bij Clifford Chance
‘Ik heb bij twee grote transacties VNU en Philips Semiconductors/NXP voor de kopers opgetreden. Het proces van VNU was een heel gecompliceerd proces en de Philips Philips Semiconductors/NXP ging vooral erg snel voor zo’n grote transactie.’


Arne Grimme (37) Partner bij Blauw Blackstone Westbroek
‘In 2006 was ik onder meer betrokken als lead partner voor De Brauw bij de verkoop door Philips van de Semiconductorsdivisie aan een consortium van private equity partijen voor meer dan EUR 7 miljard. Verder heb ik KKR bijgestaan bij de overname door het CVC/KKR consortium van Afvalverwerking Rotterdam voor EUR 1,4 miljard. Verder heb ik dit jaar onder meer transacties op mijn naam staan voor BAM, KPN en Waterland.’


Jan Louis Burggraaf (42) Advocaat en companion bij Allen & Overy
‘Het was een fantastisch, druk jaar met ongeveer 20 transacties. Ondermeer de aankoop van Dumex door Numico. Dan was er de verkoop van de logistieke divisie door TNT, terwijl ABN Amro Bouwfonds verkocht. Deals met een zeer forse transactiewaarde en juridisch uitdagend. In het buitenland was ik betrokken bij de fusie tussen Swiss Air en Lufthansa. De public to private van McGregor en Airspray hield mij scherp op het gebied van openbare biedingen. Reden tot dankbaarheid!’


Karine Kodde (38) Compagnon Allen & Overy
‘Er zijn een aantal transacties in 2006 die kwalificeren, vooral de verkoop door 3i van Refresco aan het IJslandse consortium geleid door FL Group en de koop door Mecom van de Limburgse dag- en weekbladen van Telegraaf Media Group. Ten aanzien van de eerste transactie is interessant dat we in 2003 optraden voor 3i bij de aankoop van Refresco en in 2006 ook bij de herfinanciering van deze groep.’


Eddie Meijer (54) Transactie-advocaat bij Houthoff Buruma
‘Wij waren betrokken bij de onderhandelingen tussen Arcelor en Mittal Steel. Ook heb ik mij ingezet voor Low Land Fashion. Dan was er nog de grote deal van SNS Reaal die de vastgoedfinanciering van Bouwfonds kocht.’


M&A Laywer Mid Market
Jeroen Preller
(45) Advocaat en notaris bij Nauta Dutilh
‘Het meeste leerde ik in de loop van de jaren van mijn cliënten: goede kennis op het gebied van (financiële) structuren; fiscaliteit is wat mij betreft onontbeerlijk voor een succesvolle begeleiding van een transactie. Juridische kwaliteit, een goed team en Rotterdams pragmatisme doen de rest. Transacties waar ik dit jaar bij betrokken was, zijn ondermeer Continental Bakeries, Ten Cate Plasticum, Deli Universal, Sunweb/Jiba en I-Pack Technologies.’


Ep Hannema (45) Managing partner bij Norton Rose
‘Ik noem de overname van de Edahsupermarkt door de Sligro Food Group en de Sperwer Holding. Dit was een zeer complexe en intensieve overname. Voor Laurus stond er ook veel op het spel, omdat er heel veel partijen bij betrokken waren. Ik heb de gehele juridische transactie begeleid. De overname was interessant omdat die een actieve transactie was.’


Luc Habets (41) Overnameadvocaat bij Lexence
‘Met een groep van twintig ondernemingsadvocaten en (kandidaat) notarissen hebben we met Lexence dit jaar al meer dan vijfentwintig mid market transacties afgerond. Investeringen en exits voor private equity huizen zoals Waterland, Antea en Favonius. En overnames en desinvesteringen voor nationale en internationale corporates. Een bijzondere deal was eerder dit jaar de leveraged public to private van McGregor Fashion Group. Lexence trad daarbij op voor de grootaandeelhouders/ management van McGregor.’


Charles Honée (39) Partner bij Stibbe
Belangrijke transacties in 2006 waren de twee acquisities in de kabelsector Casema en Essent Kabelcom, die Honee begeleidde voor de private equity huizen Cinven en Warburg Pincus. ‘Recent stonden wij ook de verkopers van Mammoet – transport en heavy lifting – aan SHV bij. Momenteel zijn wij bezig met een complexe fusie van de zorgverzekeringsbedrijven van Delta Lloyd met Agis en Menzis.’


Herman Kaemingk (38) Partner bij Loyens & Loeff
‘Wij hebben opgetreden voor ABN AMRO. Dit jaar hebben wij veel complexe buy outs gehad. Die waren in allerlei opzichten interessant waren, maar daarover kan ik natuurlijk niet teveel uitweiden.’


Best leveraged Finance Banker
Jeroen van Harten
(35) Head of Acquisition and Leveraged Finance Netherlands bij Fortis
Van Harten en zijn team waren in 2006 tot dusverre betrokken bij ruim 30 transacties, waaronder de EUR 1,1 miljard financiering van de delisting van Tommy Hilfiger door Apax en de circa EUR 400 miljoen LBO-financiering  voor Refresco. Deze deals kwamen mede tot stand door nauwe banden met management en de betrokken financiële partijen. Daaruit blijkt: Fortis heeft zijn netwerk op orde.


Erwin de Jong (41) Executive Director Leveraged Finance & High Yield bij ABN AMRO
De Jong was leidend in de financiering van de megagrote kabelfusie tussen Casema, Essent en Kabelcom. Hij was daarbij het aanspreekpunt voor vooraanstaande investeringsmaatschappijen zoals Cinven en Warburg Pincus.


Mark Milders (35) Hoofd leveraged finance and sponsor coverage Nederland bij ING
Geld lenen kunnen er meer, zei Milders onlangs in NRC Handelsblad. Maar het gaat volgens hem om het bouwen van een goede relatie. Dat lukt Milders goed, zo mag gezegd worden. Hij was betrokken bij de megatransacties VNU en Afvalverwerking Rijnmond. Recente deals waar hij en zijn team als financier bij betrokken waren zijn PHP, waar ING voor CVC Capital Partners optrad, en De Drie Mollen. Leveren wat je belooft, is het motto van Milders.


Didier Simons (41)  Executive Director Leveraged Finance & High Yield bij ABN AMRO
Simons was dit jaar leidend bij de deals VNU, Afvalverwerking Rijnmond en McGregor. Zijn voornaamste klanten zijn CVC Capital Partners, KKR en financier Marcel Boekhoorn. De leveraged financieringstak van ABN AMRO, marktleider in Nederland, kende in 2006 een recordjaar.


Riëlla van de Vondervoort (36) Director of Structured Finance bij Bank of Scotland, onderdeel van HBOS
Van de Vondervoort en haar team verwierven recentelijk leidende posities bij transacties zoals IMCD, Blagden en BMF. Bank of Scotland is al jaren marktleider op het gebied van leveraged buy outs in de UK en, sinds de toetreding tot de Nederlandse markt zes jaar geleden, ook op weg in de Benelux een prominente plaats te bemachtigen. Dat door innovatief maatwerk te leveren aan zowel private equity partijen als de betrokken managementteams.


Best leveraged Finance Banker Mid Market
Alexander Olgers
(42) Adjunct Directeur Structured and Leveraged Finance bij F. van Lanschot Bankiers
Werkte aan de reversed take-over van het in Duitsland beursgenoteerde Allebecon door de Olympia Uitzendgroep. Olgers en zijn team worden gezien als een prominente, deskundige financieringspartij in de Nederlandse midmarket. Daarin hebben zij een dominante rol op zich genomen.


Bas Westermann (38) Hoofd leveraged finance businessunit Nederland bij ABN AMRO
Westermann en zijn team zitten met name in het segment tot EUR 150 miljoen schuld. De afdeling heeft tot op heden ongeveer veertig transacties succesvol afgesloten. Westermann’s team arrangeerde de senior en achtergestelde leningen voor de zeer vermogende, Engelse eigenaar van T for Telecom bij zijn aanschaf van Dixons en Dynabyte uit de boedel van Vendex KBB. Daarnaast voorzag het team NPM Capital van schuldkapitaal voor de aanschaf van Harting Bank uit de portefeuille van Waterland Private Equity Investments. Westermann is leveringsbetrouwbaar, snel en commercieel ingesteld.


Matthijs Mondria (37) Hoofd leveraged finance bij Rabobank
Mondria geeft sinds mei 2004 leiding aan het leveraged finance team in Nederland. Sindsdien heeft het team een aanzienlijke rol gespeeld in de Nederlandse mid market. In 2006 onder meer met het arrangeren van deals zoals Unlimited Sport Groups (Perrysport/ Aktiesport), Bols, Ad van- Geloven/Mora, Heiploeg, Desch, Motip en Synbra.


Mirna Geense (35) Hoofd leveraged finance Duitsland bij NIBC
Geense was tot voor kort mede verantwoordelijk voor de leveraged finance-tak van NIBC in de Benelux, een team dat ze sinds 2000 vanaf de grond af opbouwde. Vanaf die tijd stond ze Ad van Geloven vier maal bij met een financiering waarvan laatstelijk bij de overname van Mora. Verder was zij dit jaar betrokken bij de Bols transactie en de overname van Xtensive door AFAB. Sterke punten zijn de snelheid en de toegevoegde waarde die NIBC in het koopproces biedt.


Jan Deurhof (33) Personal assistant to CEO Floris Deckers bij F. van Lanschot Bankiers
Tot voor kort was hij senior banker leveraged finance. In die rol faciliteerde hij de overname van Catalpa Kinderopvang door Bencis Capital Partners en was hij betrokken bij de buy out van Holland Railconsult (tegenwoordig Movares) door het management en de medewerkers. Daar bracht Van Lanschot ook een stuk private equity in. Deurhof houdt zich in zijn nieuwe rol onder andere bezig met het begeleiden van de deal Kempen & Co en de integratie van de net gekochte onderneming.


Best M&A Fiscalist
Guido Derckx
(42) Belastingadviseur bij Loyens & Loeff
‘Dit jaar ben ik betrokken geweest bij een grote fusie en een aantal overnames. Op dit moment ben ik met een zeer leuke transactie bezig. Als belastingadviseurs zijn wij alleen niet gewend om de namen van onze klanten te noemen. Ik heb liever dat cliënten over mij praten, dan dat ik over cliënten praat.’


Olaf van der Donk (43) Fiscale partner bij Allen & Overy
‘De meest recente transactie waar wij bij betrokken waren was de koop van zakenbank Kempen door Van Lanschot. De meest omvangrijke transactie was de verkoop van de logistieke divisie door TNT en er zitten natuurlijk een hoop interessante transacties in de pijplijn.’


Remko Franssen (39)  Partner bij Deloitte
Het lijstje van Franss en is lang: hij en zijn collega’s waren betrokken bij VNU, AVR en AM Development. De delisting van VNU gebeurde door een consortium van fondsen van KKR, AlpInvest Partners, Carlyle en Blackstone. Bij de overname van Afval Verwerkingsbedrijf Rijnmond (AVR) was een consortium van fondsen CVC, KKR en Oranje-Nassau Groep betrokken. Tot slot de overname van AM Development: dit vond plaats door fondsen beheerd door MSREF V. ‘Ook in deze transacties waren wij verantwoordelijk voor de fiscaliteit bij onder meer de structurering. Ik ben er trots op. Het was een mooi jaar.’


Oscar Kinders (40) M&A Tax Leader bij PricewaterhouseCoopers
‘Wij waren betrokken bij de koop door SHV van Mammoet. Een andere interessante deal was de aanschaf door NIBC van Deli Universal en dit jaar diende zich nog de verkoop van TNT Logistics aan Apollo aan.’


André Boekhoudt Fiscalist bij KPMG Meijburg
De International Tax Review noemt KPMG Meijburg en met name André Boekhoudt dominant onder de fiscale takken van de accountancyfirma’s. Hij is één van de 25 partners van de belastinggroep die dienstverlening op alle gebieden van internationale en nationale belastingissues biedt. De firma heeft volgens de Review alle potentie om de suprematie van Loyens & Loeff aan te tasten. Boekhoudt is daarbij als structureringsexpert van fiscale grensoverschrijdende deals dé troef in handen van de firma.


Best Acquisition support
Peter van Mierlo (43) Managing partner Transactions Group PricewaterhouseCoopers
Van Mierlo was betrokken bij de due diligence van Afvalverwerking Rijnmond, maar deed ook de deals dit jaar voor Wolters Kluwer. Daarnaast leidde hij de vendor due diligence van Smit Gas Systems, onderdeel van Delft Instruments. Een persoonlijke klik, industriekennis en herkenbare samenwerkingsmodellen zijn punten waarop Van Mierlo en zijn team scoren.


Ad Veken (43) Partner bij Deloitte Financial Advisory Services
Veken heeft zich als due diligence specialist gespecialiseerd in private equity. Dit jaar voerde hij voor Carlyle en Providence Equity het vendor due diligence onderzoek op Casema uit. Daarnaast was hij betrokken bij de meeste door KKR in Nederland verrichte acquisities, waaronder AVR, VNU en Vendex. Tevens heeft hij een groot aantal transacties begeleid voor Nederlandse spelers. Onder hen ABN AMRO Capital, Egeria, Rabo Private Equity, Taros, Gilde en Waterland.


Cornelis Smaal (37) Partner Transaction Services bij PricewaterhouseCoopers
Smaal leide de financiële due diligence voor de overname van ABX Logistics (een concern van EUR 2,5 miljard omzet) door investeringsmaatschappij 3i, de buy out van Lucas Bols door ABN Amro Capital en de overname van Deli vanuit Deli Universal (omzet USD 1 miljard) door NIBC en NPM Capital. Bij Smaal zijn het bredere perspectief van de transactie alsmede het businessmodel leidend in zijn analyses en adviezen.


Ewald van Hamersveld (44) Partner bij KPMG Transaction Services
Als belangrijkste wapenfeit van Van Hamersveld mag de vendor due diligence voor alle acht entiteiten van Stork worden genoemd. Dat mede gezien de publiciteit en de corporate goverance discussie rondom het industriële conglomeraat. Daarnaast deed hij de due diligence voor de fuserende zorginstellingen Menzis, Agis en Delta Lloyd.


Leo van Veen (57) Managing partner bij Ernst & Young Transaction Advisory Services
Als voorzitter van zijn groep zet Van Veen zijn team voorop. ‘Ik ben slechts een representant.’ Dat team, ongeveer zeventig medewerkers groot, was betrokken bij deals zoals NXP Semiconductors dat uit Philips werd verzelfstandigd en AD Nieuwsmedia, de joint venture van Wegener en PCM. Transparant, kwaliteitsreporting, weten wat de klant wil en daarop aansluiten… Daar leggen Van Veen en zijn team de nadruk op.


Maurice Dercks (37) Partner Deloitte Transaction Services
Dercks bedient private equity en corporate cliënten, met een focus op financial services industry en real estate. Hij was leidend bij de vendor due diligence van ABN AMRO Bouwfonds, een zeer omvangrijke opdracht waar circa 125 Deloitte professionals bij betrokken waren. Het rapport faciliteerde een mogelijke verkoop in onderdelen en was gedetailleerd in de (gevarieerde) facetten van de onderneming. Dercks heeft ook de due diligence voor de delisting van vastgoedbedrijf AM verricht. Cliënten waarderen zijn geïntegreerde, multidisciplinaire aanpak.

Gerelateerde artikelen