Het aantal vrouwelijke credit managers is gestegen naar 19 procent, 81 procent van de beroepsgroep is man. Marielle Kitsz, credit manager bij L'Oreal Nederland BV, verwacht dat dat percentage in de toekomst gelijk wordt getrokken. 'Vrouwen zijn bij uitstek goed in de communicatie die het vakgebied nodig heeft.'
Peter Hessing heeft een hekel aan routine. Zodra hij het gevoel krijgt dat hij zijn werk op de automatische piloot doet, gaat hij onmiddellijk op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die instelling zit er diep in, zo blijkt ook wel uit zijn CV. Na zijn studie vertrekt Hessing meteen naar Afrika om daar ontwikkelingswerk te doen. Later is hij als (financieel) interim verantwoordelijk voor diverse crisisafwendingen, reorganisaties en andere veranderingsprocessen. En ook nu als adviseur (financieel en ICT) van IIB moet hij zijn klanten keer op keer met nieuwe oplossingen ondersteunen.
De naam Talpa, Latijn voor mol, ligt momenteel in Hilversum op ieders lippen bestorven. Het nieuwe initiatief van John de Mol, dat in augustus in de avonduren met televisie-uitzendingen start op kindernet Nickelodeon, staat nog in de steigers. Peter Rademaker mag sinds 1 januari 2005 als CFO meewerken om Talpa tot een succes te laten uitgroeien. Een job om van te watertanden.
Er was eens een ondernemer, die in een filosofische bui zijn bedrijf vergeleek met een motor. En waarom eigenlijk niet, u bent met uw bedrijf immers de motor van de economie?
In de vakpublicaties van de laatste jaren is de CFO neergezet als de business partner bij uitstek. De CFO moet toch vooral ondernemer zijn en wie dat niet is, heeft kennelijk een verkeerde visie op zijn rol. Of niet?
"Veel oude wijn uit diepe zakken", zo is de reactie van de pers op de plannen die John de Mol heeft voor zijn nieuwe familiezender Talpa. Waarbij de belangstelling vooral uitgaat naar die diepe zakken van De Mol. Wat drijft deze man? Hoe kon hij zo rijk worden? En, misschien wel interessanter, hoe kunnen wij net zo rijk worden als hij?
Informatiebeveiliging is de belangrijkste zorg voor het financieel management. Dit bleek uit het onderzoek Technical Issues for Financial Executives, dat dit jaar voor de zevende keer werd uitgevoerd. Informatiebeveiliging werd dit jaar voor het eerst genoemd door de respondenten en nam direct de eerste plaats in. Financieel-Management.nl peilde de reacties van een tweetal in Nederland werkzame financiële beslissers.
"Een internationaal bedrijf dat z'n klanten goed wil bedienen, kan zelden vanuit één land opereren", zegt Kris Onken, CFO van het bedrijf Logitech. Logitech heeft dan ook gekozen voor een wijde geografische spreiding. Hoe biedt Onken de problemen die dit oplevert het hoofd?
Veel professionele dienstverleners zullen de komende maanden te maken krijgen met een tot nu toe relatief onbekende term: Statement on Auditing Standard number 70 (SAS- 70) type 2-mededeling. SAS-70 is de Amerikaanse controlestandaard die richtlijnen geeft voor het controleren van zogenaamde "service organisations". Het is de naam van een 'certificering' waarvan opdrachtgevers van externe dienstverleners binnenkort tot de conclusie zullen komen dat al hun externe dienstverleners eraan moeten voldoen. Omdat SAS-70 zal uitgroeien tot een keurmerk, zullen dienstverleners die zich niet aan deze certificering onderwerpen snel buiten de boot vallen en marktaandeel verliezen. Door drs Remco M.F. Misset, Steens & Partners Consultants
Unamic, Customer Contact & Sales, heeft Luuk Hadderingh aangesteld als Service Delivery Manager. Luuk zal het bestaande team van Service Delivery Managers binnen Unamic versterken. Het onderhouden van contact met opdrachtgevers over de inhoud en kwaliteit van de dienstverlening en het implementeren en begeleiden van (nieuwe) dienstverlening behoren tot de kerntaken van Service Delivery Managers. Hiervoor was Luuk werkzaam bij BSC interim & advies als consultant. Luuk is tevens COPC registered coördinator en zal daarmee bijdragen aan de strategie van Unamic tot verdere professionalisering van de dienstverlening.
E-auctioning, het inkopen van goederen, producten en diensten door middel van een geautomatiseerde veiling onder gekwalificeerde aanbieders, was één van de grote beloften tijdens de internet-hausse. Daarna is er in de zakelijke omgeving echter nog maar relatief weinig van vernomen, maar langzaamaan lijkt het er dan toch van te komen.
Eens een financial, altijd een financial, moet het levensmotto van Piet van Ruijven zijn. 86 jaar, maar nog steeds actief in de branche. Vijftien jaar na zijn pensionering kwam hij op de loonlijst van zijn zoon.
Dat electronic procurement (EP) van grote waarde kan zijn, is inmiddels bij de meeste inkopers bekend. Hetzelfde geldt voor de mogelijkheden daarbij, zoals reverse auctions en e-ordering. Het realiseren van de voordelen van deze middelen is echter niet altijd even makkelijk. Want hoe krijg je mensen mee met EP?
Gezamenlijk inkopen is al heel oud. Via inkoopverenigingen of -coöperaties en via centrale procurement binnen holdings. Het fenomeen is nu bezig met een opmars die niet alleen de omvang, maar ook en vooral de vorm verandert. Outsourcing kan uitkomst bieden. Ook de HR-afdeling is - onder meer voor de inkoop van freelance mankrachten - aan de beurt.
Een factuur is een dissatisfier. Wanneer u het goed doet levert factureren niets op, maar het kost u wel geld wanneer er fouten worden gemaakt. Billing is killing, stelde de CFO van een Nederlandse multinational met veel factuurverkeer. Waarom het factureren dan niet uitbesteden? Veel bedrijven gaan ervan uit dat ze zo veel mogelijk moeten concurreren op klantintimiteit. De andere kerncompetenties - productleiderschap en operationele excellentie - zijn uit de gratie geraakt met de opkomende commoditization en concurrentie van lagelonenlanden.
De recente invoering van de IFRS zal de financiële verslaggeving door ondernemingen beïnvloeden. De nieuwe regels hebben onder andere betrekking op rapportage door ondernemingen over pensioenverplichtingen, beloningsbeleid en hedging. Een belangrijke vraag is nu of ondernemingen ook hun beleid ten aanzien van pensioenen, beloningen en hedging veranderen vanwege de veranderingen in verslaggeving. Het antwoord is ja. Dit is de belangrijkste conclusie die Patrick Verwijmeren trekt in zijn scriptie getiteld: 'De invloed van de IFRS op gedragingen'. Verwijmeren won met dit onderzoek de Scriptieprijs tijdens de CFO-day van 16 juni.
Nieuwe boekhoudregels, zoals Sarbanes Oxley en IFRS houden de gemoederen van de beursgenoteerde onderneming danig bezig. Hoe zit het met nu met ondernemingen die niet verplicht zijn zich aan deze regelgeving te houden, zoals bijvoorbeeld familiebedrijven? In hoeverre houden zij zich bezig met zaken op het gebied van corporate governance? Deze vraag stond centraal tijdens een van de workshops van de CFO-day op 16 juni.
Due diligence, discounted cashflow of negatief eigen vermogen - het zijn voor de CFO bekende begrippen die tot zijn dagelijkse taalgebruik behoren. Voor hem gesneden koek. Maar hoe is het gesteld met de persoonlijke due diligence van de CFO?
Ruim eenderde van de Nederlandse beursfondsen heeft in het eerste kwartaal van 2005 een positieve verwachting gegeven met betrekking tot de winst- of omzetontwikkeling voor de rest van het jaar. Het gaat dus goed. Of niet?
De komende jaren wil de Rabobank uitgroeien tot de grootste bank van vermogend Nederland. Private banking is volgens de Rabobank niet weggelegd voor de superrijken alleen. Daarom gaat de Rabobank onder het label Rabobank Private Banking speciale diensten en producten aanbieden aan klanten met een jaarinkomen en/of vrij belegbaar vermogen vanaf EURO80.000. Morgen start de Rabobank met een campagne gericht op de bovenkant van de particuliere markt.
Jan Hommen (ex-Philips) is CFO of the Year. In de categorie beursgenoteerd kaapte hij donderdag tijdens CFO Day in Noordwijkerhout de prijs voor de neus van zeven andere genomineerden weg. Bij niet-beursgenoteerde bedrijven won Peter van Dongen, CFO van mediaconcern Audax.
SoX, Tabaksblat, autonome groei of acquisities, outsourcing, corporate performance management, IFRS... Zo maar wat onderwerpen die veel stof voor discussie opleverden tijdens de vierde CFO Day. Hamvraag? Is de CFO in control of in business?
Peter van Dongen omschrijft zichzelf als het financiele geweten van Audax. 'Daar ligt een rol voor de CFO. Tegenwicht bieden aan de commerciele mensen. Dat naast de taak om de gewenste groei in goede banen te leiden.'
Jan Hommen nam onlangs afscheid van zijn zo geliefde Philips. Hij mag worden getypeerd als een financial pur sang, minstens net zo bekend bij beleggers en analisten als Kleisterlee.
Met zijn scriptie over de invloed van de IFRS op gedragingen heeft Patrick Verwijmeren (ErasmusUniversiteit) de CFO-scriptieprijs 2005 in de wacht gesleept. De prijs bestaat uit een bedrag van 3.000 Euro, een redactioneel stuk in Chief Financial Officer Magazine, een lunch met Tom de Swaan van ABN AMRO en een dag meelopen met de bestuursvoorzitter van Conquaestor. De uitreiking door CFO of the Year 2005 (categorie niet-beursgenoteerd) Peter van Dongen CFO van Audax vond gisteren plaats op het vierde jaarcongres Financieel Management, ofwel de CFO Day.
Thijs Smit, Senior Vice President Internal Audit van Ahold, zal de onderneming aan het eind van dit jaar verlaten om zijn carrière elders voort te zetten. Smit trad in augustus 2000 in dienst van Ahold als Vice President Internal Audit Europa en werd in het jaar daarop benoemd in zijn huidige functie
De 60-jarige Credit Manager Mieke van Dorst kan met recht als een pionier in haar vakgebied beschouwd worden. Toen ze bijna 24 jaar geleden bij het Beuningse InterCheM in dienst trad, bestond de term Credit Manager nog niet eens. Als een van de weinige vrouwen kwam ze te werken op de administratieve afdeling. Daar heeft ze het debiteurenbeheer op poten gezet. In de loop der jaren heeft ze gezien hoe langzaam maar zeker de professionele erkenning van haar vak groeide. Ook zag ze tot haar tevredenheid het aantal vrouwelijke Credit Managers gestaag groeien.
Tijdens de komende CFO-day op 16 juni maakt voor de eerste keer ook aanstormend talent kans op een prijs. Vijf (oud-) studenten dingen mee naar de CFO-scriptieprijs 2005. Allen hebben hun nominatie te danken aan een uitmuntende eindscriptie over een onderwerp dat relevant is voor de CFO. Vier van hen spreken zich uit over het onderwerp van hun scriptie, hun visie op het vak van de financiële manager en natuurlijk hun verwachting van de komende CFO-day.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl