Wat kost een financial? En wellicht belangrijker: wat levert hij op? Hoe effectief werkt hij? En zijn er op dit gebied verbanden te leggen met de grootte van een organisatie of een branche? DPA Financial People heeft onlangs een benchmarkonderzoek verricht onder financiële afdelingen. 144 organisaties van uiteenlopende grootte en vertegenwoordigers uit diverse branches hebben meegedaan aan de survey. De antwoorden leveren een blauwdruk op van de inrichting van de gemiddelde financiële afdeling en de prestaties die worden gemeten.
Hoewel veel bedrijven druk bezig zijn hun corporate performance management op een hoger niveau te krijgen, vertrouwt een grote meerderheid van de CFO's nog op spreadsheets en handmatige processen voor het plannen en beheren van de bedrijfspresentaties. Daniel Wabeke, group controller bij Ballast Nedam, begrijpt dat maar al te goed. 'CPM-oplossingen hebben ook nadelen.'
Het nut van algemene voorwaarden en afspraken goed vastleggen. Dat is een van de onderwerpen die Raimond Honig in 'Incasso, hoe praat ik geld uit zijn zak? behandelt. Maandelijks staat de visie van deze deskundige van het credit management instituut in deze nieuwsbrief.
De informatie over werkkapitaal ligt bij verschillende banken en de onderneming zelf. Resultaat? De informatie is niet uniform en niet transparant en grote kans dat een deel van het werkkapitaal onzichtbaar blijft.
Wat is verstandig? Wel of niet een kredietverzekering afsluiten? De meningen verschillen nogal. CFO Tjalling Haisma van Rexel Nederland liet vorige maand weten er geen heil in te zien. Niet alle lezers waren dat met hem eens.
Als op 1 januari 2007 Basel II wordt ingevoerd, zijn banken meer gebonden aan regels als het gaat om bijvoorbeeld kredietverstrekking. De kredietrisico's van de banken zelf zullen daarmee wellicht beter afgedekt zijn, maar wat betekent het voor een onderneming uit bijvoorbeeld het midden- en kleinbedrijf? Lukt het een onderneming nog wel om gemakkelijk aan een lening te komen? Die vraag stond centraal tijdens het eerste congres georganiseerd door het Verbond Credit Management Bedrijven (VCMB), een net opgerichte organisatie die het thema Credit Management prominenter op de agenda wil krijgen.
Biotechnologiebedrijf Pharming Group N.V. ("Pharming") (Euronext: PHARM) (PHARM.AS) maakte gisteren de benoeming van Wim Burgemeestre als Hoofd van Financiën en Administratie per 24 oktober 2005 bekend.
Na Enron, WorldCom en de andere grote boekhoudschandalen was iedereen het er wel over eens: accountants waren vaak medeplichtig aan fraude. Nu komt er een onderzoek waarin wordt gesteld dat accountants eigenlijk weinig te verwijten valt. Wie zou dat onderzoek hebben laten uitvoeren?
Terwijl grootbanken met hun kapitaal om het hardst vechten om de gunst van grote jongens, wordt de overnamemarkt in het MKB vergeten. Dat concludeert Jurgen Warmerdam, secretaris fiscale zaken bij MKB Nederland.
Reiken de bomen voor private equity-huizen tot in de hemel? Uit een eerste inventarisatie van de tussentijdse resultaten van het M&A-onderzoek van Chief Financial Officer blijkt dat een groeiend aantal spelers in de overnamemarkt zich zorgen maakt. Over groeiende multiples en toegenomen schuldfinancieringen .
75 procent van de overnames mislukt. MKB Nederland onderzocht bedrijfsoverdrachten en constateerde zes knelpunten. Uit het rapport blijkt dat potentiële ondernemers die een klein bedrijf willen kopen, maar moeilijk aan de financiering komen.
Creativiteit is lastig te definiëren en al helemaal moeilijk te sturen. Onzin meent Alex Oostvogel, CFO bij Endemol. 'Meten is weten. Dat motto geldt ook voor creativiteit.' Oostvogel implementeerde met succes een balanced scorecard met parameters voor creativiteit bij Endemol Nederland. In 2006 gaan meerdere vestigingen met het systeem werken.
De ABN Amro ging de afgelopen jaren een indrukwekkend offshoring- en outsourcingtraject in. Ondertussen verbeterde de kwaliteit van de cijfers, die ook nog eens eerder beschikbaar kwamen. 'Informatie snel én gedetailleerd, dat lijkt elkaar te bijten. Daar komt dus informatietechnologie om de hoek kijken.'
Inkoopmanagers in de private sector hebben het niet altijd gemakkelijk, blijkt telkens weer. Inkoophoofden in de publieke sector hebben echter ook niet altijd gemakkelijk. Zelfs de nieuwe aanbestedingsregels bieden geen duidelijkheid. Een Utrechtse rechter deed dat wel, stelt prof. dr. Jan Telgen, buitengewoon hoogleraar inkoopmanagement aan de Universiteit Twente. 'De gemeentemarkt is eindelijk geopend.'
Door ontwikkelingen op het gebied van e-procurement en de sterk toegenomen aandacht voor de inkoopfunctie is ook de aandacht voor de inkoopdiagnose de laatste jaren toegenomen. Meer en meer publieke en private organisaties stellen dat ter ondersteuning van inkoopbeleid en inkoopactieplannen de inkoopdiagnose een noodzakelijk tool is.
Toen Jouke van der Veer vorig jaar de prijs ontving voor controller van het jaar, ging er een wereld voor hem open. Verschillende uitnodigingen om op congressen te spreken of college te geven kwamen binnen en ook collega's en vakgenoten zochten in toenemende mate contact met hem. Mede dankzij dat wijdvertakte netwerk treedt hij per 1 december 2005 in dienst bij Albron, de grootste zelfstandige cateraar van Nederland.
Inkoopmanagers van grote Europese bedrijven staan onder enorme druk. Dat blijkt uit onderzoek naar de uitgavenpatronen van deze ondernemingen. Inkoopmanagers maken het zichzelf echter onnodig moeilijk. Zij benutten namelijk niet de mogelijkheden die de huidige generatie inkoopapplicaties te bieden heeft.
Overname hier, overname daar, recordresultaten, enthousiaste analisten, dolgelukkige en optimistische beleggers, dat is in een notendop het verhaal van het beursgenoteerde Aalberts Industries. Het gaat goed met het entrepreneurbedrijf bij uitstek. CFO John Eijgendaal, zelf afkomstig uit een ondernemersgezin, voelt zich als een vis in het water binnen de onderneming en ziet nog steeds zelfs de kleinste overname als een grote uitdaging.
Berenschot registreert al enkele jaren alle aankondigingen van reorganisaties en gedwongen ontslagen. Daaruit blijkt dat het aantal ontslagen in 2005 blijft aanhouden. Wij merken in onze praktijk nog een grote voorzichtigheid bij ondernemers. Het artikel gaat in hoe ondernemingen weer de groei kunnen inzetten.
Na meer dan zeven jaar te hebben gediend als Chief Financial Officer (CFO) en lid van de Raad van Bestuur heeft Tom de Swaan besloten om gebruik te maken van de mogelijkheid om op de leeftijd van 60 jaar met pensioen te gaan. Tom de Swaan zal de Raad van Bestuur per 1 mei 2006 verlaten. Tot dat moment blijft hij verantwoordelijk voor Group Risk Management en de verslaglegging van de resultaten over het jaar 2005. Vanaf 1 januari neemt Hugh Scott-Barrett de rol van CFO over. De 41-jarige Brit is al sinds 2000 lid van de raad van bestuur van ABN Amro.
Nogal wat Nederlandse topmanagers worden in hun eigen bedrijf als zonnegod behandeld. Geen enkele kritiek op beslissingen, alleen maar lof en geslijm van ja-knikkende lakeien. Daar kan geen extern toezicht tegenop.
Hoeveel entourage kan een werkplek hebben? De Bilderberg Hotels liggen tussen de bomen of in hartje stad. Monique Mooibroek is er sinds enige weken groep finance controller. Over taakverdeling als managementstijl.
Mededeling op Teletekst: Jan Willem van Dop vertrekt als financieel directeur bij Feyenoord. Feyenoord, een club met een bijzondere plaats in het hart van financial Onno Jacobs. Twee weken liep hij ermee rond: hoe zou het daar zijn? Binnenkort weet hij het, want vanaf 1 december is hij er financieel directeur.
Veel kennismakingsgesprekken heeft ze inmiddels gevoerd. 'Overleggen, vergaderen, voorstellen doen, lezen en bespreken zal zeker een groot deel van mijn dagelijkse agenda vullen.' Ineke Bussemaker over haar rol in de directie van Rabobank Nederland Corporate Clients.
Na de verzelfstandiging van HITT in 1994 werd het bedrijf geacht eigen administratie- en managementsystemen op te tuigen. Het verbeteren van performance management is sindsdien een continu proces. De vruchten worden nu geplukt, na anderhalf jaar van actieve inzet op CPM. 'De efficiency groeit. Net als het verkeer.'
Trespa heeft in Europa en later in China en de VS het consolidatieproces voor de rapportages sterk gemoderniseerd. Alsof dat niet genoeg moeite kostte, heeft het bedrijf tegelijkertijd een wereldwijd Activity Based Costing systeem geïmplementeerd. Trespa is, zeker wat betreft performance management, uitstekend voorbereid op de toekomst. 'We rapporteren met dezelfde frequentie en inhoud als een grote internationale onderneming.'
Na de beruchte boekhoudschandalen in de private sector staat nu de publieke sector weer eens in het negatieve licht van de schijnwerpers. Het OM krijgt er flink van langs in de media in de zaak van Nienke Kleiss. Ook eerdere zaken, zoals de Puttense moordzaak, passeren de revue met de vraag of de verrichtingen van het OM wel door de beugel kunnen. Insiders melden dat deze blunders het gevolg zijn van de overeengekomen prestatiecontracten.
De waarde van goede corporate governance bij bedrijven mag vandaag de dag niet onderschat worden. Bedrijven die vertrouwen hebben in hun governance - en die de implementatie van relevante wetgevingen eenvoudig hebben doorstaan - baseren hun succes op de fundamentele vereisten, te weten: een goed gemanaged bedrijf heeft het gedrag van het personeel op één lijn en beheert zijn belangrijkste waarden en normen goed.
Adequaat risicomanagement is een belangrijk aspect van corporate governance en leidt ertoe dat uw organisatie beter beheersbaar wordt. U kunt uw beslissingen beter afwegen en tegelijkertijd sneller inspelen op veranderende omstandigheden. Risicomanagement is een onderdeel van corporate governance. Goede corporate governance verbetert dus de beheersbaarheid van uw organisatie.
Grote Europese ondernemingen maken zich zorgen om de groeiende concurrentie van participatiemaatschappijen bij overnames. Participatiemaatschappijen worden steeds agressiever waardoor ondernemingen het onderspit delven in de prijsvorming.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl