Bedrijven hebben vaak moeite met het rapporteren van operationele risico's. Maurik Schoonbeek, controller bij Imtech Infra, snapt die problematiek wel. 'Maar uiteindelijk moet een bedrijf gewoon kijken naar de risicogebieden en proberen daar een waarde aan toe te kennen.'
De verklaring van 'in control' die Tabaksblat vraagt, bezorgt veel bestuurders onrust. Het Amerikaanse Coso biedt mogelijkheden om die onrust weg te nemen. De code-Tabaksblat verlangt van bestuurders dat zij jaarlijks verklaren dat de interne risicobeheersings- en controlesystemen van hun onderneming adequaat en effectief zijn. Het ligt volgens de toelichting van de code in de rede dat het bestuur bij deze verklaring aangeeft welk normenkader zij heeft gehanteerd bij de evaluatie van deze systemen. De code komt op dat punt echter helaas zelf niet verder dan het tussen haakjes en slechts als voorbeeld noemen van het referentieraamwerk voor interne beheersing dat het Amerikaanse Coso (Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission) in 1992 publiceerde. Dit raamwerk heeft zich inmiddels tot een wereldstandaard ontwikkeld. Ook de SEC verwijst ernaar in recente regelgeving.
We maken onderscheid tussen de volgende vier basale budgetmethodieken: 1. Vast budget, waarbij de ongedeelde, integrale kosten worden gebudgetteerd; 2. Variabel budget, waarbij de variabele kosten en de proportioneel vaste kosten worden gebudgetteerd; 3. Gemengd budget, waarbij de vaste en variabele kosten afzonderlijk worden gebudgetteerd; 4. Flexibel budget, waarbij de gestelde normen op korte termijn kunnen worden aangepast.
Guido Derckx van Loyens & Loeff werd tijdens de afgelopen editie van de Dag van de Overname gekroond tot M&A Fiscalist van het jaar. Hij ziet buitenlands kapitaal een steeds grotere rol spelen op de Nederlandse markt. Daarnaast wordt het overnamespel volgens hem steeds harder gespeeld.
Het regent fusies en overnames. In M&A is het het drukste jaar ooit sinds het knappen van de internetzeepbel. Het volume aan transacties is in de eerste maanden negen maanden van 2005 verdubbeld tot bijna 600 miljard euro.
Een ondernemer moet zoveel mogelijk bezig zijn met ondernemen en niet met administratieve bezigheden, prestatiemeting en business analyse. De controller is ervoor verantwoordelijk dat deze activiteiten effectief en efficiënt en volgens de wensen van het lijnmanagement worden uitgevoerd. Dit vraagt om vaardigheden en attitudes van de controller die verder gaan dat het netjes bijhouden van de scores. De controller zal zich moeten opstellen als 'partner in business'.
Wanneer is een onderneming succesvol? Voor een beursgenoteerde onderneming wordt een stijgende beurskoers vaak als graadmeter beschouwd. Maar of er nu sprake is van een beursnotering of niet, winst en groei van de onderneming zijn indicatoren waaraan succes het beste kan worden afgemeten. En dan gaat het niet alleen om succes van vandaag, maar vooral ook om het succes van morgen.
Raimond Honig schreef als deskundige van het Credit Management Instituut het boek 'hoe praat ik geld uit zijn zak?' Vanuit praktijk en visie wil ik graag wat toevoegen aan bovenstaand artikel.
Steeds meer studies tonen aan dat goed prestatiemanagement positieve effecten heeft op de resultaten van de organisatie. De verklaring hiervoor is dat prestatiemanagement de aandacht van de gehele organisatie voortdurend richt op het behalen van de doelstellingen van de organisatie, en bovendien helpt om de individuele manager en medewerker te laten zien hoe ze zelf (kunnen) bijdragen aan het behalen van die doelstellingen. In de praktijk blijkt dat de publieke sector niet zomaar de prestatiemanagementtechnieken kan toepassen die in de private sector in zwang zijn.
Maandenlang was het aandeel KPN niet vooruit te branden, en nu vliegt de koers plotseling omhoog. Aanleiding: het nieuws dat het bedrijf wellicht verkocht gaat worden aan Telefonica. Met goede bedrijfsresultaten heeft het niets te maken, met geruchten des te meer.
Bij bijna iedere ICT-outsourcing rijst de vraag welke productiemiddelen de klant gaat overdragen aan de dienstverlener. Een aantal productiemiddelen (bijvoorbeeld servers, routers, mainframe) zal na de uitbesteding immers primair door de dienstverlener - en dus niet meer direct door de klant - worden gebruikt. Bij financieel gedreven outsourcing lijkt de eigendomsvraag primair op basis van financiële kortetermijnoverwegingen te worden beantwoord. Tal van andere, deels belangrijkere, overwegingen zouden echter een rol moeten spelen.
Met de introductie van live eredivisievoetbal via DSL voegde Versatel deze zomer een nieuwe dienst toe aan het toch al behoorlijk uitgebreide assortiment. Met CIO Hadi Jassim spraken we over de vraag hoe zijn automatiseringsafdeling erin slaagt om al deze turbulentie bij te benen. "Je moet applicaties uitsluitend gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn. Daar kom je al een heel eind mee."
Voor veel bedrijven is het uitbesteden van activiteiten inmiddels een vast onderdeel van de bedrijfsvoering. Outsourcing lijkt zo gewoon geworden dat in sommige gevallen de vraag of outsourcing überhaupt wel de beste oplossing is, niet eens meer wordt gesteld.
ICT is nauw verbonden met de strategische doelen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Plaatsvervangend secretaris-generaal (PSG) Peter Hennephof draagt de verantwoordelijkheid voor het ICT-beleid. Zowel intern als extern worden grote vorderingen gemaakt in het stroomlijnen van de ICT-activiteiten. "Doelmatigheid staat bij ons als SZW bovenaan."
De webshop van Wehkamp vierde onlangs zijn tiende verjaardag. Dat dit jaar ook het omslagpunt is bereikt waarbij meer dan de helft van de verkopen via internet verloopt, geeft deze gelegenheid een extra feestelijk tintje. "Noem ons geen postorderbedrijf", waarschuwt Petra van Spronsen, de ICT-manager van Wehkamp dan ook, "want minder dan vijf procent van de bestellingen komt nog per post binnen."
Gerard Helmink heeft zich als CIO bij Akzo Nobel Chemicals jarenlang ingespannen voor een meer centrale organisatie van de IT. Zijn aanpak blijkt vruchten af te werpen en wordt steeds meer overgenomen in de rest van de onderneming. "De IT was destijds heel erg versnipperd. Met deze maatregelen hebben we de kosten met de helft terug kunnen brengen. Door de IT nu te offshoren gaan de kosten de komende drie jaar nog een keer door de helft."
Roel Bakker, CIO bij Nutreco, heeft een hele pragmatische kijk op ICT. Hij rent niet achter iedere nieuwe ontwikkeling aan, maar kijkt eerst of de vernieuwing wel een verbetering is. En als er nieuwe dingen geïmplementeerd moeten worden, spelen de gebruikers zelf een grote rol. Door middel van een on line self assessment krijgt iedereen een goed inzicht in de stand van zaken op het gebied van ICT en de behoeften. "We maken om de twee tot drie maanden snapshots via de on line assessment."
Het begrip 'risicobeheersings- en controlesysteem' is in de Nederlandse corporate governance code niet gedefinieerd. Als enige nadere specificatie staat er dat het 'toegesneden' moet zijn. Een toegesneden intern risicobeheersings- en controlesysteem is gebaseerd op de significante risico's en processen van een onderneming. Een intern risicobeheersings- en controlesysteem impliceert dat het risico's identificeert, kwantificeert en beheerst, en dat het is gericht op het waarborgen van het bereiken van doelstellingen.
De gemiddelde salarissen van financieel managers en controllers met de RA- of RC-titel onder de 40 jaar, zijn ten opzichte van 2004 gedaald. Boven de 40 jaar zijn de salarissen gestegen. Dit is een van de conclusies uit het jaarlijkse salarisonderzoek onder leden van het Controllers Instituut, georganiseerd door het internationale recruitment bureau Robert Walters. De resultaten zijn dinsdag 27 september gepresenteerd.
Volgens topfunctionarissen van technologiebedrijven over de gehele wereld vormen de hevige concurrentie van gevestigde bedrijven en nieuwkomers en de heftige strijd om talentvolle medewerkers de grootste uitdagingen in hun business, aldus onderzoek van PricewaterhouseCoopers. Hoewel het tempo van de veranderingen in de technologiesector wat is afgezwakt, stellen deze topfunctionarissen dat zij hun strategie, bedrijfscultuur en bedrijfsmodel op flexibele wijze moeten toepassen om de concurrentie bij te houden en succes te boeken.
Een overgrote meerderheid van geplande fusies of overnames loopt uit op een mislukking. Hoe komt dat? De focus is vooral gericht op financiële doelstellingen. Er is veel te weinig aandacht voor de 'zachte' irrationele kant die aan de basis ligt voor een overname. Deze bevindingen stonden al eens vermeld in een onderzoek dat KPMG een paar jaar geleden heeft gedaan.
Raimond Honig schreef als deskundige van het Credit Management Instituut het boek 'hoe praat ik geld uit zijn zak?' Exclusief voor dit ezine mochten we aantal tips en tricks extraheren. Dit keer telefonisch incasseren.
Een kredietverzekering afsluiten? Rexel Nederland ziet daar geen heil in. Volgens CFO Tjalling Haisma leidt dat tot hogere kosten en minder kennis van de klant. Dat het bedrijf daardoor wel eens tegen een financiële zeperd aanloopt, neemt hij voor lief.
Met ingang van 1 januari 2004 maakt de rechtmatigheidscontrole op een andere wijze dan voorheen een verplicht onderdeel uit van de reguliere accountantscontrole bij gemeenten en provincies. De rechtmatigheid werd altijd al wel in de accountantscontrole betrokken, maar de bevindingen kwamen niet in het accountantsoordeel tot uitdrukking.
De fameuze ex-CEO van General Electric en managementgoeroe Jack Welch was onlangs in Nederland. Hij sprak tijdens een internationaal congres over Six Sigma. De Heian-zaal in het Okura-hotel was tot de laatste stoel gevuld toen Jack Welch in een comfortabele fauteuil de vele vragen uit het publiek beantwoordde.
Wat hebben kwaliteitszorg en de Sarbanes-Oxley Act met elkaar te maken? Niets, althans niet in de meeste bedrijven. Bij Coca Cola wordt de Six Sigma-aanpak echter ingezet om de 'SOX-compliancy' te garanderen.
De overname van Antonveneta door ABN AMRO is rond. Het doorzettingsvermogen van ABN AMRO wordt daarmee beloond. Alleen is de vraag wie erop vooruitgaat met de overname.
"Uitgangspunt blijft voor mij dat de Betuweroute op 1 januari 2007 een vliegende start moet hebben". Dat schreef minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat op 30 juni jl. aan de Tweede Kamer. Ook het Rotterdamse en Amsterdamse havenbedrijf, ProRail en TowRail hebben dat vertrekpunt in hun exploitatievoorstel verdisconteerd. De conclusie dat een directe en volwaardige benutting van de Betuweroute mogelijk is waardoor een - op termijn - kostendekkende exploitatie ontstaat, is in het licht van recente discussies daarover opmerkelijk.
HITT (Holland Institute of Traffic Technology) is gespecialiseerd in verkeersbegeleidende systemen voor lucht- en scheepvaart. Inkoop gaat bij het Apeldoornse ICT-bedrijf om grote bedragen en is dus een belangrijk onderdeel in de bedrijfsvoering. John van Asperen, CFO van HITT: 'Inkoop moet je goed begeleiden en bijsturen waar en wanneer nodig.'
Om de inkoopfunctie tijdig te kunnen bijsturen dient een organisatie periodiek, bijvoorbeeld per kwartaal of maandelijks, te beschikken over een update van inkoopmanagement-informatie. HBO opgeleide inkopers moeten volgens universitair hoofddocent Kees Gelderman, heel goed in staat zijn periodiek de uitgaven van het bedrijf te analyseren.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl