Ooit waren ze een veel gebruikt financieringsinstrument. Nu lijken preferente aandelen uit de gratie bij beursgenoteerde bedrijven. Beschermingsprefs blijven daarentegen populair.
Er schort nogal wat aan de bestuursrapportages over interne beheersing en risicomanagement in de jaarverslagen van Nederlandse beursfondsen. Dat blijkt na het bestuderen van 60 beschikbare jaarverslagen over 2004. Hoe kan de rapportage worden verbeterd?
Welke rol kan business performance management (BPM) spelen bij een economische opleving - of juist bij het uitblijven daarvan? De invloed van de macro-economische ontwikkelingen op BPM is tot nu toe onderbelicht gebleven. Ten onrechte.
Idealiter zouden bedrijven transparant moeten zijn, zodat duidelijk is hoe wet- en regelgeving vertaald zijn naar het bedrijfsbeleid en de bedrijfsprocessen. Helaas laat in de praktijk vooral de zogeheten verticale transparantie te wensen over. Of u 'in control' bent, kan alleen door auditing achteraf worden vastgesteld. De software die dit overbodig maakt, moet nog op de markt komen.
De CFO moet toch vooral ondernemer zijn en wie dat niet is, heeft kennelijk een verkeerde opvatting over zijn rol. Analyseren en adviseren (business partnering) is 'in'. Tegelijkertijd moet de CFO ook 'in control' zijn. Dit blijkt uit de enquête die Atos Consulting in samenwerking met Chief Financial Officer op de CFO Day 2005 heeft uitgezet. De belangrijkste uitkomsten.
De Tweede Kamer heeft onlangs een wetsvoorstel aangenomen dat belangrijke fiscale belemmeringen wegneemt voor noodzakelijke financiële herstructureringen bij ondernemingen. De bedoeling van het wetsvoorstel is dat omzetting van afgewaardeerde vorderingen in eigen vermogen alleen nog tot winstneming bij de schuldeiser leidt en niet meer bij de schuldenaar.
De aanscherping van de wet- en regelgeving na alle beursschandalen was misschien terecht. Maar het valt niet te hopen dat voorschriften zoals vastgelegd in de corporate-governancecode en de IFRS-boekhoudregels verplicht worden bij niet-beursgenoteerde bedrijven. Daar houden de aandeelhouders al voldoende toezicht, betoogt SHV-CFO Henk Scheffers. En het zou helemaal zonde zijn om de beproefde principes van goed koopmanschap overboord te gooien: "IFRS wekt verwachtingen die niet waar kunnen worden gemaakt."
Een beursgenoteerde onderneming besloot alle IT-activiteiten te outsourcen. Natuurlijk moest het proces - met een contractwaarde van vele honderden miljoenen euro's per jaar - ook juridisch goed worden begeleid. Maar door wie?
Operational excellence is voor veel bedrijven eerder een noodzaak tot overleven dan een weg naar succes. Bovendien doet de term vermoeden dat het zou gaan om het bereiken van een bepaald niveau: excellentie. Dat is natuurlijk niet zo. We moeten steeds verder en nieuwe uitdagingen aangaan. Maar in hoeverre worden we nog voldoende ondersteund door onze methoden en instrumenten?
Een holding moet een balans vinden tussen wat centraal geregeld wordt en wat decentraal wordt toegestaan. Maar al te vaak wordt centralisatie echter een doel op zich. Dit leidt uiteindelijk tot een sterke demotivatie binnen de werkmaatschappijen.
Wat is de ROI van compliance? Wanneer je het op de man af vraagt, zullen weinig CFO's een positieve businesscase kunnen becijferen. We doen het omdat het moet en om het vertrouwen van analisten, beurzen en kapitaalverschaffers te winnen. Toch valt er geld te verdienen met goede compliance. Alleen moet u Sarbanes-Oxley en al die andere regelgeving in een breder kader plaatsen dan van pure beheersing.
Uit twaalf genomineerden kiest een deskundige jury de Controller van het Jaar 2005. André de Waal is net als vorig jaar juryvoorzitter. Dit jaar neemt ook de winnaar van vorig jaar deel aan de jury, Jouke van der Veer. Zij vertellen wat iemand in hun ogen tot een goede controller maakt en waar ze in hun beoordeling dus op zullen letten.
Vijf jaar na het uiteenspatten van de internetluchtbel lijken de beurzen weer in normale doen te komen. Mét beursintroducties, grote emissies, aandeleninkoop en fusies en overnames. De dip van 2000-2001 lijkt voorbij.
Het was een dag waarop een van de laatste, zo niet het laatste optreden van de vertrekkende CFO van Ahold Hannu Ryöppönen plaatsvond. Het was een dag waarop Jan Hommen, de reeds vertrokken CFO van Philips, CFO van het jaar werd. En het was een dag waarop de brandweer van Noordwijkerhout moest uitrukken. Een verslag van de CFO Day 2005.
Globalisation is niet langer een droom of een nachtmerrie. Het is 'business as usual' aan het worden.
Het Jaarcongres Controlling vormde een mooie gelegenheid om stil te staan bij de ontwikkelingen in de controllerfunctie. Duidelijk bleek dat de eisen die aan de controller worden gesteld veranderen. Dit betekent dat de universitaire controlleropleidingen zich moeten aanpassen. Maar welke kant gaat het op met de controllerfunctie? En wat betekent dit voor de opleidingen?
Nederland heeft de afgelopen jaren economisch ondermaats gepresteerd. En door de globalisering dreigt ons land in een nog lastiger vaarwater te komen. Dat hebben 'we' vooral aan onszelf te danken, de CFO's incluis. Want met een wat minder afwachtende houding zou Nederland kunnen inspelen op de kansen die globalisering biedt, zegt Oedith Jaharia, CFO van autofabrikant Spyker.
De overnamemarkt saai? Allesbehalve. Het was smullen geblazen bij soaps zoals Antonveneta, IMS Health en PinkRoccade. Ondernemingen zijn weer actief en private-equityhuizen betalen huizenhoge prijzen.
Vorig jaar werd Nederland verrast door een groot aantal financieel gedreven overnames, waarvan de door KKR bekokstoofde delisting annex buy-out van Vendex-KBB een van de meest spraakmakende was. Dit jaar zijn er weer meer strategische overnames, veelal van optimistische bedrijven die nieuwe markten willen veroveren. Dit neemt niet weg dat de private-equityhuizen de komende jaren actief zullen blijven, verwachten Rob Schipper en Tjarda Molenaar, bestuursleden van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen. De CFO kan zijn borst natmaken.
Projecten dragen niet altijd optimaal bij aan de doelstellingen van een bedrijf. Portfolio governance biedt uitkomst. Door portfolio governance krijgt het hogere management bovendien een overkoepelend beeld van alle projcten en programma's in een bedrijf.
Het steeds verder oprukkende kortetermijndenken onder aandeelhouders is menig bestuurder een doorn in het oog. Lijdzaam toekijken hoe deze trend zich voortzet kan. Maar is er dan echt niets tegen te doen?
Vormt de opkomst van China als economische grootmacht voor Nederland een bedreiging of een kans? Vooral een bedreiging, was de sombere conclusie van de vorige rondetafelbijeenkomst van Chief Financial Officer en Spyker Cars. Een heel andere zienswijze heeft Pieter Verboom, CFO van Schiphol Group. Voor een select aantal CFO's zette hij zijn visie uiteen over de vele kansen die China biedt.
In de concurrentieslag met internationaal opererende ondernemingen kan benchmarking een machtig wapen vormen. Zeker als het gaat om niet-primaire processen heeft benchmarking zin. Of het nu binnenlandse of buitenlandse ondernemingen betreft: leidende bedrijven waar ook ter wereld geven een goed voorbeeld dat goed doet volgen.
AEGON heeft meer dan de meeste andere bedrijven werk moeten verzetten om alle nieuwe corporate-governanceregels door te voeren. CFO Jos Streppel is er nog altijd 70 procent van zijn tijd aan kwijt en alleen al in 2004 kostte het AEGON 35 miljoen euro om aan alle nieuwe regels te voldoen. Toch is de effectiviteit volgens Streppel slechts beperkt: "Onze cijfers zijn vanwege IFRS een puzzeltje. En zo'n fraude als met Paul V. kan morgen weer plaatsvinden."
Na het softe intermezzo van de jaren negentig is het tijd dat de mathematische benadering van administratieve controle weer de boventoon gaat voeren. Dit kan belangrijk bijdragen aan het doelmatiger inrichten van organisaties, administratieve processen en waardestromen. En de nadruk kan worden gelegd op fraudepreventie in plaats van op het 'ontdekken' van fraude.
In snel tempo neemt de hoeveelheid overnames en fusies toe, vooral in Nederland. Maar het gaat niet altijd even doordacht. Het is alsof de lessen uit het verleden maar niet willen doordringen.
De tijden dat de controller zich als een schim achter zijn CFO kon verschuilen zijn voorbij. Nieuwe regels, lastige vragen van accountants en van bestuurders dwingen de controller uit de schaduw te treden. De vraag is hoe. Op het tweede Jaarcongres Controlling werd geprobeerd een antwoord te vinden op deze vraag.
De trend naar shared service centers zet door, en financial SSC's vormen geen uitzondering op deze regel. Wanneer bedrijven een SSC hebben, wordt de vervolgvraag: Wat nu? Er is nu eenmaal een grens aan het aantal te verwerken transacties binnen accounts payable, customer care of HR.
Small caps waren jarenlang uit de gratie. Sinds het dieptepunt van 2003, toen de beurzen werden geteisterd door Golfoorlog, SARS en recessie, heeft zich evenwel een belangrijke kentering voorgedaan. Zijn small caps onderhand niet weer overgewaardeerd?
Momenteel zijn veel organisaties bezig SOX-compliant te worden. Veel inspanningen zijn gericht op het afgeven van de eerste SOX-verklaring over de kwaliteit van het interne beheersingssysteem. Maar al te vaak blijft onderbelicht dat de organisatie niet alleen SOX- compliant moet worden, maar ook moet blijven. Hoe zorgt u voor verankering van de SOX-activiteiten?
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl