Awards in maar liefst 25 categorieen. Acquistions Monthly en in het bijzonder Rt. Hon William Hague (parlementslid) en hoofdredacteur Henri Gibbon werkten ze in rap tempo af. Als Nederlandse partijen waren AlpInvest en ABN AMRO Capital genomineerd, maar ze vielen helaas niet in de prijzen.
Typische Britse humor, Bentleys en Rolls Royces voor de deur en miljarden ponden in plaats van miljoenen euro's. Dat waren de ingredienten van de M&A awardshow van Acquisitions Monthly in Londen. Ster van de avond: Hon William Hague, lid van het Britse parlement voor de conservatieve partij.
Alex van Groningen, onder meer uitgever van CFO Magazine, CIO en de website FM.nl, heeft het tijdschrift Fusie & Overname overgenomen. Dat betekent dat F&O in een nieuw jasje en met enkele nieuwe rubrieken doorgaat met het leveren van ijzersterke vakinformatie aan spelers in de fusie- en overnamewereld.
Dr. R.F. (Roland) Speklé is met ingang van 1 januari 2006 benoemd tot hoogleraar Management Accounting & Control aan de Nyenrode Business Universiteit. Zijn leerstoel is ondergebracht bij het Nyenrode Center for Accounting, Auditing and Control (CAAC). Een Center dat zich door middel van onderwijs en onderzoek richt op de verschillende aspecten van accounting en het belang daarvan voor individuele bedrijven en de maatschappij als geheel.
Vreemd dat Nederlandse bedrijven zo vaak een CFO van buiten het bedrijf aantrekken. Het liefst uit een heel ander land, met een heel andere cultuur. Dom!
Drs. A.W.M. Toon Corver (44) is sinds 1 januari 2006 werkzaam als financieel directeur bij Arcadis Nederland. Hij zal daar sturing gaan geven aan Finance, ICT en Business Risk Management. Corver is de opvolger van dr. Tijs Breukink, die vorig jaar vertrok als nieuwe financiële man in de Raad van Bestuur van de Universiteit Wageningen.
Hanneke Ester is sinds vorig jaar CFO van Corporate Value Associates (CVA), een internationaal consultancy bedrijf met vestigingen in Europa, Amerika, Azie en Australië. Ester's werkzaamheden beperken zich dus niet tot interne en externe verslaggeving. Waarde creëren voor het netwerk, daar draait het om.
Bij de inkoop van goederen en diensten is de laagste prijs zelden het enige criterium. De essentie van inkoopfunctie is het benutten van kansen en het beheersen van risico's, zo stelt Bart Vos, hoogleraar Inkoopmanagement aan de Universiteit van Tilburg. Bij global sourcing moeten bedrijven bedacht zijn op verborgen kosten.
Als het gaat om de inkoop van personeel hebben de meeste bedrijven momenteel alle keus. Een kwestie van vraag en aanbod. Maar als het gaat om het invullen van managementfuncties ligt dat volgens het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsrecht heel anders. De kwaliteit van het management laat bovendien te wensen over.
Pas op voor hertrouwde topmannen. Een tweede huwelijk vergroot de kans op fraude bij een bedrijf. Aldus Kees Cools, hoogleraar bedrijfsfinanciering in Groningen en senior partner bij BCG. Terwijl de man met een tweede vrouw juist bij uitstek geschikt is als leider.
De NS: praktisch gezien een beursgenoteerde onderneming. Evenals zijn collega's die aan Beursplein 5 staan genoteerd, leeft CFO Marcel Niggebrugge in een glazen huis. Hij wordt van alle kanten door stakeholders nauwlettend in de gaten gehouden. "Het is en blijft schipperen met belangen."
's Werelds grootste producent van lithografiemachines, ASML, heeft vanwege nieuwe regels van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) die samenhangen met de Wet Marktmisbruik de traditionele pers- en analistenconferentie bij de publicatie van de jaarcijfers geschrapt. Dit heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.
In dit artikel wordt ingegaan op de ontwikkeling van een FSSC en de plaats van IT daarin, de wijze waarop IT beslissingen genomen kunnen worden en de randvoorwaarden en aandachtspunten waarmee rekening gehouden moet worden bij toepassing van IT binnen een FSSC.
Na de middelbare school direct aan het werk en op je 36ste CFO van Aon Nederland. Tussendoor ook SoX-verantwoordelijk geweest in Chigago. Hoe heeft Maurice Buijzen dat voor elkaar gekregen?
2006 belooft een bijzonder jaar te worden. Wij van de overheid hebben in 2005 ons best gedaan om allerlei nieuwe spelregels voor u te verzinnen. Nu bent u aan zet. Mogen wij u veel succes wensen?
Zelden heeft een fiscale rechtszaak op zowel nationaal als internationaal niveau zoveel politieke en publicitaire aandacht getrokken als die van Marks & Spencer. Deze handelde over grensoverschrijdende .scale verliesverrekening. De uitspraak heeft ook zo zijn gevolgen voor Nederlandse ondernemingen.
De Europese Commissie stelde kort geleden voor het systeem voor Home State Taxation te introduceren voor het midden- en kleinbedrijf binnen de EU. Dit systeem houdt in dat de belastinggrondslag wordt vastgesteld aan de hand van de regels van het land van het hoofdkantoor.
Met ingang van dit jaar gelden de volgende drempelwaarden voor het publiceren van openbare aanbestedingen in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.
Vanaf 1 januari geldt nieuwe wetgeving voor het toepassen van het btw-tarief van 0 procent. Als een ondernemer goederen levert aan een ondernemer in een andere EU-lidstaat, dan kan de leverancier het tarief van 0 procent toepassen.
China is een snelgroeiende markt, zowel qua import als export, met een economische groei van ca. 9% per jaar. Nederland en Duitsland behoren tot de top-10 landen die veel zaken doen met China. Het wordt daarom steeds belangrijker om credit management en incasso processen te analyseren zodat uw zakelijke transacties met China ook (op tijd) betaald worden.
Onlangs heeft het Hof Amsterdam een uitspraak gedaan over het btw-aftrekrecht. Het Hof besliste dat dit recht wordt beïnvloed door vooruitbetalingen.
Een beursgang, overnames en een eigen bedrijf. Eigenlijk is niets meer vreemd voor Hans Robben. Daarom hield hij 5 jaar geleden het bedrijfsleven voor gezien en trok met zijn boot de wijde wereld in. Twee jaar lang zeilde hij over de wereldzeeën, totdat hij drie jaar geleden voet aan wal zette op Curaçao. Het beviel hem er wel en al gauw besloot Robben weer een bedrijf op te zetten. Vanuit Curaçao runt hij inmiddels 6 bedrijven, voornamelijk via internet.
Om het vertrouwen in de financiële wereld te herstellen zijn allerlei wetten en regels ingevoerd. Maar hoe doeltreffend is de controle? En kan controle het verloren vertrouwen wel compenseren?
Vanaf 1 januari 2006 veranderen de belastingregels zowel voor particulieren als bedrijven. Op de valreep van het jaar een greep uit de veranderingen op het gebied van belastingwetgeving die op stapel staan.
Het aan Euronext Amsterdam genoteerde DPA Holding NV (DPA) en FGN Beheer BV (Flex) hebben een intentieverklaring ondertekend voor de overname van Flex door DPA. Na de overname zullen de bedrijven hun diensten gezamenlijk voortzetten onder de naam DPA Flex Group.
De wirwar aan formulieren, ingewikkelde berekeningen en de verschillende instanties waar de gegevens aan moeten worden doorgegeven. Vanaf 1 januari 2006 moet de Wet Walvis uitkomst bieden. In deze wet staan twee veranderingen centraal: de administratieve lastenverlichting en de vereenvoudiging van sociale verzekeringswetten. Uit een onlangs gehouden onderzoek van Ernst & Young Belastingadviseurs blijkt dat maar 83 procent van de ondervraagde instanties nog maar nauwelijks begonnen is met het inrichten van de administratie rondom de Wet Walvis.
Pieter Lakeman, voorzitter van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie heeft ten tijde van het interview een drukke week achter de rug. Zijn boek "Accountants in de fout" is nog maar net gepresenteerd of hij heeft alweer een afspraak in Den Haag om de Eerste Kamer toe te spreken. Het is twee voor twaalf als je het vraagt aan Lakeman. Het kabinet stuurt aan op een nieuwe wet op het toezicht op accountants (WTA). Gelouterd door de vele boekhoudschandalen van de afgelopen jaren, denkt minister Zalm met deze wet nieuwe misstappen van accountants in de toekomst te voorkomen. Lakeman vreest dat met het wetsontwerp de speelruimte van accountants alleen maar toe zal nemen.
'Control' is in. Volgens de code-Tabaksblat hebben aandeelhouders en andere betrokkenen recht op inzicht in de risico's. En veel financieel directeuren proberen de ondernemingsrisco's te beheersen. Gevaarlijk hoor, dat streven naar risicobeheersing.
ING-dochter ING Real Estate heeft in Zweden een vastgoedportefeuille met 129 objecten overgenomen van Coop Norden, de grootste retailer van Scandinavië. In totaal betaalt ING voor de portefeuille EUR 442 miljoen. De portefeuille bestaat uit supermarkten, hypermarkten en vier logistieke centra.
Financieel directeur Frank Stultjens (35), een van de twee directeuren van Heineken dochteronderneming De Bourbon, die eerder deze maand op het Franse eiland Réunion (bij Madagascar) werd beschoten, is aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft Heineken vandaag bekend gemaakt. Algemeen directeur Ilco Schuringa (45) raakte bij de schietpartij ernstig gewond, maar verkeerd buiten levensgevaar.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl