Jonge manager minder ethisch

Managers beneden de 35 jaar tonen minder ethisch besef in hun zakelijk handelen dan hun oudere collega's. Dit blijkt uit een onderzoek van het financieele dagblad en Nyenrode onder ruim 500 managers.

Volgens 31 procent van de respondenten laten jonge managers een groot gebrek zien aan ethisch besef. Slechts vijftien procent meent dat juist oudere managers minders ethisch handelen. Bijna twee derde van de respondenten meent dat er door universiteiten en hogescholen meer aandacht moet worden besteed aan de ontwikkeling van ethisch besef.

Twintig procent van de managers bevestigd dat het in ondernemen soms nodig is om minder ethisch te handelen. Bij jonge managers is dit 28 procent. Ditzelfde percentage jonge managers onderschrijft de stelling ‘als je succesvol zaken wilt doen moet je af en toe je handen vuil maken.’

Tot slot geeft bijna twintig procent van de respondenten toe in het afgelopen jaar dingen hebben gezien die ingaan tegen de gedragcode van hun organisatie. Dertig procent van de managers jonger dan 35 jaar zou niets zeggen als ze binnen hun eigen organisatie met misstanden geconfronteerd zouden worden.

Gerelateerde artikelen