Recordwinsten Nederlandse ondernemingen

Nederlandse ondernemingen wisten in 2007 ondanks de kredietcrisis en de zwakke dollar de winsten tot recordhoogte te brengen. De 24 AEX fondsen behaalden bij elkaar 76 miljard euro winst. Een verhoging van 31 procent ten opzichte van 2006. Ook Midkapfondsen zagen hun winsten met elf procent stijgen tot in totaal 3,4 miljard euro.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De winstgroei werd grotendeels door eenmalige winsten veroorzaakt. Maar ook zonder deze was er sprake van het hoogste winstniveau ooit.

Door de hoge winsten kon er dividend worden opgetrokken en konden er eigen aandelen worden ingekocht. Beide gevallen zijn gunstig voor de aandeelhouders. In totaal werd het dividend voor AEX-fondsen met gemiddeld 22 procent verhoogd. Door Midkappers werd er gemiddeld 21 procent meer uitgekeerd. Er werd voor 24 miljard euro aan eigen aandelen ingekocht.

Ahold betaalde na vier jaar weer dividend uit. Voor AEX-fonds ASML was het de eerste keer dat het bedrijf dividend uitkeerde. Dit was ook voor Midkapper ASMI het geval. In de AEX zitten nog twee bedrijven die geen dividend uitkeren: TomTom en Tele Atlas. Ook in de Midkap zijn dit er twee: Crucell en AMG. Er waren in 2007 slecht twee bedrijven die het dividend per aandeel verlaagden, te weten Fortis en BinckBank.

Gerelateerde artikelen