ZZPer kost zelfde als vaste kracht

Door belastingverhoging wil PvdA zelfstandige net zo duur maken als vaste kracht.

Met behulp van een belastingverhoging voor bedrijven van 4,5 tot 9 miljard euro per jaar wil de PvdA het kostenverschil tussen werknemers en zelfstandigen drastisch verkleinen. Deze belasting kunnen bedrijven terugverdienen als zij werknemers in vaste dienst nemen. Dat schrijft de Volkskrant.

De rest van de opbrengst is nodig voor een nieuwe collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Ook moet voortaan pensioenpremie worden betaald voor zelfstandigen die door bedrijven worden ingeschakeld.

Het plan is deel van de nieuwe arbeidsmarktvisie van de sociaal-democraten. Partijleider Lodewijk Asscher vindt dat de concurrentie tussen werknemers en zelfstandigen uit de hand is gelopen. Om dat proces te keren, moeten zelfstandigen voor bedrijven net zo duur worden als werknemers in vaste dienst. De tijd is er rijp voor, denkt Asscher. “Na het neoliberale decennium breekt een ander tijdperk aan. Na het ongebreidelde marktdenken moeten we de markten weer gaan reguleren. Zoals de arbeidsmarkt.”

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen