Zorgsector zit op ervaren financial te wachten

Ruim twintig jaar werkte Henk Schottert in de bankenwereld, nu is dat de zorg. De financial maakte de overstap naar een totaal andere sector. Hij is niet d

Het is tijd voor een nieuwe uitdaging, voelde Henk Schottert, na jarenlange dienst bij Van Lanschot bankiers. Hij deed er ervaring op in auditing en controlling, hielp het bedrijf bij de expansie in België en maakte de bankencrisis mee. Toen de bank in rustig vaarwater terecht kwam, was de tijd daar: “Ik wilde naar een andere sector met complexe uitdagingen. Ik ging me oriënteren en toen kwam de zorg naar voren.”

Lees ook: Vergroot je carrièrekansen door feedback te geven

Inmiddels is hij manager Financiën en Control bij GGZ Breburg. Schottert vond er de prikkel die hij zocht: “Het is een nieuwe sector met voor mij nieuwe regelgeving. Het is interessant om me hierin te verdiepen en te bekijken wat ik vanuit mijn bankervaring kan bijdragen.” Er speelt namelijk veel in de zorg, waardoor juist zijn ervaring relevant is. Schottert: “De uitdaging in de zorg is om het business model op een duurzame manier betaalbaar en rendabel te houden. En net als in de bankenwereld zie je nu ook in de zorgsector meer behoefte aan rapportages en verantwoording. Tot een aantal jaren geleden mochten zorgverzekeraars zelf in de boeken kijken of een declaratie aan de eisen voldeed. Aangezien dit voor accountants teveel onzekerheden opleverde voor de jaarrekening, moeten de zorginstellingen nu veel beter kunnen aantonen dat de gedeclareerde zorg geleverd is en aan de afspraken voldoet.”

Geen uitzondering
Schottert is dan ook geen uitzondering, zegt recruiter Mijke Eggink van Neo Mundo, een advies- en searchbureau voor de zorg. “Maar we zeggen ook altijd dat ‘de zorg’ in zijn algemeenheid niet bestaat. Het zijn weer allemaal verschillende sectoren waar verschillende financiering bij hoort met verschillende vraagstukken.” Voor mensen die maatschappelijk verantwoord bezig willen zijn en daarom in de zorg gaan werken, is er geen plek. Eggink: “De eerste vraag is: wat heb je te bieden en wie zit daar op te wachten?”


Mijke Eggink, directeur van Neo Mundo

Maar de kansen liggen er zeker, zegt Eggink. Ze zegt dat de eisen van de financiële verantwoording aan financiers, gemeenten en zorgverzekeraars steeds strikter worden. En de zorg moet steeds bedrijfsmatiger en ondernemender opereren. Waar zitten de grootste risico’s en hoe maak je die inzichtelijk? Het is allemaal veel complexer geworden, zegt Schottert. 

Eggink: “Voorheen waren financials in de zorg echt boekhouders, nu zijn het business partners. Er wordt steeds meer op patiëntniveau of op diagnoseniveau gefinancierd. Je kunt heel goed zien wat feeders en bleeders zijn, er komt marketing om de hoek kijken en er is een doelgroepenbeleid. Het wordt een echt bedrijf.”  

“Bij bank meer te zeggen”
Dit maakt dat er vraag is naar mensen met een andere achtergrond. Door grote ontslaggolven in het bankwezen zijn werknemers met senior ervaring ook beschikbaar. En tenslotte bestaat er bij veel mensen na een jarenlange carrière in het bankwezen ook behoefte om in de maatschappelijke sector te werken, zegt Eggink. 


Henk Schottert, Manager Financiën en Control bij GGZ Breburg

Hoe is het om zo’n overstap te maken? De culturen verschillen, vertelt Schottert. In het bankwezen was er minder een consensuscultuur, bij zijn huidige baan is er veel meer overleg, het is minder directief. Ook de plek van finance is anders. Schottert: “Bij de bank had je meer te zeggen, meer gezag. Ook omdat je beursgenoteerd bent. Hier moet primair de zorginhoud in orde zijn, secundair is dat de financiën in orde zijn.”

Adviezen vanuit finance worden niet zomaar overgenomen, merkt Schottert. Meer dan binnen zijn oude baan moet hij mensen overtuigen van verbeteringen. “Je moet hier een extra stap maken om het belang te onderstrepen en te zorgen dat het geïmplementeerd wordt.”

Lees ook: Overwerken kan echt niet meer

Tips voor overstap
Wat is er nodig om succesvol een overstap zoals Schottert te maken? Sowieso lef, denkt hij. En ambitie: “Het is een complexe en uitdagende sector. Je moet er energie uithalen om die uitdaging aan te gaan. Het gaat niet meer om aandeelhouders en financiële doelstellingen, maar het mooie is dat je toch je toegevoegde waarde kunt leveren.”

Eggink benadrukt dat financials vooral een vertaling van hun werkervaring moet maken: “Als je ervaring hebt binnen de bankenwereld, snapt iemand uit de zorg niet precies wat je hebt gedaan. Dus wil je de zorg in, dan moet je moet je uitzoeken wat je te bieden hebt, welke sector daarop zit te wachten en hoe je dat in een cv zo kunt formuleren dat de lezer het ook begrijpt.”

Vind vandaag uw droombaan op Finance.nl    
Tijd voor een nieuwe job in Finance? Vind honderden topvacatures op Finance.nl. Plaats eenvoudig uw CV en laat u vinden door interessante werkgevers. Versnel direct uw carrière via Finance.nl.

Gerelateerde artikelen