Zo werk je goed hybride samen en hou je binding met de organisatie

Zo werk je goed hybride samen en hou je binding met de organisatie
In unieke escape room van huisvestingsadviseur Solved leren bezoekers effectief hybride samenwerken.

“Wie heeft er voor vandaag géén plaats op kantoor gereserveerd?”, luidt de raadselachtig klinkende vraag die de ontwerper van de Escape Room hybride werken aan het achtkoppige team van proefkonijnen stelt.

Waarop twee mensen ietwat beschaamd nee schudden en als eersten de ruim twaalf meter lange trailer binnenstappen. Zodra de overige zes deelnemers een minuut later binnenkomen, zijn ze als van de aardbodem verdwenen. Achter een mysterieus ogende wand, blijken ze ‘thuis’ te werken…

Waarna er via videoverbinding koortsachtig wordt overlegd hoe een viertal raadsels op te lossen. En dat allemaal binnen dertig minuten. Een bureau dat elektrisch op en neer beweegt, een radiografisch bediend schaalmodel van een Porsche Taycan, tv-schermen, een minibar… Het lijkt op een setting van een futuristische film.

De acht bezoekers van deze escape room ondergaan de primeur van spelenderwijs goed hybride samenwerken om uiteindelijk – na vier goede antwoorden in de vorm van codes op een toetsenbord te hebben ingevoerd – de korte tijd van de buitenwereld afgesloten trailer weer uit te kunnen, te ontsnappen. Dat lukt al na een slordige 22 minuten, ruimschoots voor de strakke deadline.

Hybride werken als norm

Silvia de Haan, workplace consultant van Solved, bedrijfsmakelaar die exclusief voor kantoorhuurders optreedt en huishoudingsadvies geeft: “Wat doe ik waar en wanneer ga ik naar kantoor? Hoe werk ik effectief samen en hoe hou ik binding met de organisatie? En, wellicht het belangrijkste: hoe gaan we op kantoor met elkaar om? Allemaal vragen die na de coronacrisis leven. Veel bedrijven kiezen voor een toekomst waarin hybride werken de norm wordt. Vandaar ons initiatief tot deze unieke escape room.”

Het idee werd in september op de burelen van Solved in Amsterdam-Zuid geboren, waarna – in nauwe samenwerking met het gerenommeerde Escape Room Designer BV in het Noord-Brabantse Fijnaart – de trailer werd ingericht. Want hoe veel leuker is het voor zowel ondernemers als hun werknemers om in spannende spelvorm het percentage thuiswerken tegenover het op kantoor aanwezig zijn af te wegen, te bepalen, te analyseren? De videoverbinding in de trailer van de ‘thuiswerkers’ functioneert in de escape room als een soort van Teams-vergadering. Al is de praktijk hier veel leuker en dynamischer dan dat ‘video vergaderen’. Wie is er na twee jaar immers niet ‘Zoom moe’?

‘Er gebeurt iets magisch’

“We dachten eerst aan een soort bordspel”, vertelt Silvia de Haan van Solved. “Maar dat is toch statisch en saai. In een escape room moet je het sámen doen, iedereen is daar tegelijk en actief bezig. En een fysieke ruimte linkt meer aan de realiteit van thuis en dat kantoor. Er gebeurt iets magisch in een escape room. Even aftasten en vervolgens is iedereen zichzelf. Net als in het echte leven heb je een taak te vervullen om samen tot dat resultaat te komen.”
De Escape Room hybride werken heeft, zo claimt Solved, een aantal unique selling points. Teambuilding, educatief, inzicht in knelpunten, op locatie, maximaal 80 deelnemers per dag, serieus en plezier in één, te implementeren tussen het werk door, talk of the company, uniek in de wereld.

Meer dan gelikte marketing praat, zo blijk in de praktijk. Want acht mensen die elkaar niet of amper kennen, slagen erin tot atypische oplossingen te komen. Waarbij afstand is gecreëerd tussen thuiswerkers en de aanwezigen ‘op kantoor’ en er toch nauwe samenwerking en voortdurend overleg plaatsvindt.

De opdrachtgever heeft waarschijnlijk een doel voor ogen waarom hij of zij de escape room wenst in te zetten. Tijdens de debrief worden de deelnemers hierin onbewust meegenomen. Daarnaast koppelt Solved naar de opdrachtgever terug met welke uitdagingen zij te maken krijgen tijdens het invoeren van hybride werken en of de doelstelling behaald kunnen worden. En als het niet lukt hoe dan wel..?

Borrelende snelkookpan

“Dat is ook ons doel”, vertelt Silvia de Haan, “Door goed samen te werken en inventief te zijn, bereik je je doel. Net als in het echte leven, maar dan in een snelkookpan die dertig minuten borrelt. Leuk én uitdagend, teambuilding in ultieme vorm.”

Waarbij naast lachen en plezier, als bonus inzicht wordt verkregen in de belangrijkste aspecten van dat veelbesproken hybride werken. Hoe behaal je maximale productiviteit door veilig en georganiseerd te werk te gaan in een kantoor of op een locatie op afstand? Wat gaat goed, wat kan beter, bijvoorbeeld als er onder grote tijdsdruk gepresteerd moet worden? En gelukkig geen lange, slaapverwekkende sessies of oervervelende power point presentaties, maar een spelvorm waarmee hybride werken wordt nagebootst.

Na afloop – als de vier raadsels zijn opgelost, de groene lampjes op het centraal geplaatste controlepaneel oplichten en de deur van de trailer automatisch openzoeft – nemen de vertegenwoordigers van Solved en de bouwers van de escape room, die via camera’s hebben meegekeken, de deelnemers mee voor een korte maar inhoudelijk ijzersterke debriefing.

‘Stilteplek ruikt naar zweet of Dettol’

Het gemêleerde gezelschap proefkonijnen – in leeftijd variërend van negentien jaar tot vroege zestigers – is unaniem enthousiast. Een grijzende én grijnzende accountmanager van een Amsterdams IT-bedrijf: “Ik ga het liefste naar kantoor als daar zo weinig mogelijk mensen aanwezig zijn. Want ik doe mijn werk door te bellen. En als het rustig is, praat dat een stuk gemakkelijker. Wij hebben wel stilteplekken op onze hoofdvestiging, maar die ruiken óf naar zweet, óf naar dettol…”

Een andere deelnemer, werkend voor een semi-overheidsinstelling in Den Haag: “Aanwezig zijn op kantoor betekent voor mij binding houden met de organisatie en de collega’s. Wij zitten met zo’n 500 medewerkers in een heel groot gebouw. Ook vóór corona kon je je daar in allerlei kamertjes behoorlijk voor anderen afsluiten. Nu wil ik daar juist zijn om met mensen te práten, face to face. Kijk, thuiswerken gaat prima, dat hebben we afgelopen twee jaar met z’n allen kunnen, móeten ervaren. Maar die echte en hechte contacten onderhoud je toch vooral als je met collega’s samen bent.”

‘Onderling begrip en enthousiasme’

‘Met de persoonlijke ervaring van de Escape Room hybride werken wordt elke deelnemer automatisch een ambassadeur van hybride werken in uw organisatie’, zo luidt de wervende tekst op de website van Solved. Wellicht een tikje gechargeerd, maar het spel in de trailer leidt wel degelijk tot onderling begrip en enthousiasme voor dat gedeeltelijk thuis, gedeeltelijk op locatie werken.

Op 29 en 30 maart wordt de Escape room op de workplace Xpierence beurs in Gorinchem gelanceerd. Daar kunnen de bezoeken de escape room zelf ervaren.

Solved zet haar escape room in op beurzen, maar mikt toch vooral op grotere bedrijven en organisaties, bijvoorbeeld op de verschillende momenten van een (her)huisvestingstraject. Waar dus op één dag in zo’n tien achtereenvolgende rondes tachtig mensen die bijzondere ervaring kunnen op doen.

“Als alle teams zijn uitgespeeld, rapporteren we de resultaten aan u”, zo belooft Solved. Zodat er naast de spelers ook de organisatie terugkrijgt waar op ingezet moet worden om hybride werken tot een succes te maken.

Gerelateerde artikelen