Zo maak je van nieuwjaarsreceptie een succes – 7 tips

Hoe presenteer je je op een nieuwjaarsreceptie het beste aan de directeur en managers? 7 tips.

1 Zie de receptie als werk

Neem nieuwjaarsrecepties serieus, het blijft een professionele setting. Buiten de gebaande paden zijn mensen benaderbaar. Als je dat handig aanpakt, is dat heel effectief en leuk om te doen. Dat scheelt veel procedures en tijd.

2 Bereid je voor

Foto’s op internet van de receptie van vorig jaar geven inzicht in de omgangsvormen, sfeer en dresscode. Ook is het goed om vooraf te vragen wie genodigd is en wie er te verwachten zijn. Dan weet je wie de belangrijkste personen zijn die je kunt aanspreken.

3 Kleed je krachtig

Denk na over wat je wilt uitstralen. Durf je eigenheid te laten zien en versterk met je kleding waar jij voor staat: creativiteit, zakelijkheid of is betrouwbaarheid jouw handelsmerk? Durf de grensvlakken op te zoeken. Dan zien mensen dat je de code hebt begrepen en dat je daar slim mee speelt.

4 Wees fit

Ga op de dag van de receptie niet half acht achter je bureau zitten met een vol programma. Je kunt beter tien uur beginnen met een rustige agenda: dan is de accu op de receptie nog vol en ben je scherp. Let op met te veel alcohol en houd de regie.

5 Kom op tijd

Dan weet je wat de codes zijn, bijvoorbeeld met zoenen. Je bent sneller losser. Fijn is dat er nog geen groepjes zijn waar je je tussen moet dringen. In het begin zijn mensen juist blij dat je bij hen komt staan, want dan hebben ze iemand om mee te praten.

6 Maak contact

Ga niet opzichtig op zoek naar scorings-momenten, ga niet pitchen en ben niet onderdanig. Maar doe je ook niet beter voor dan je bent. Laat stap voor stap zien wie je als mens bent achter de professional. De nieuwjaarsreceptie is een uitgelezen moment om je idee bij de baas te promoten, maar hou het kort: maximaal één minuut. Praat niet over problemen, daar krijg je niemand warm voor: presenteer een oplossing. Zeg dat iets beter kan en vertel wat dat jouw baas en het bedrijf oplevert. Blijf voorzichtig met humor.

7 Maak een afspraak

Als er een vertrouwelijk contact ontstaat benoem het. Geef aan waarom jij enthousiast wordt van dit gesprek. Kijk of de ander ook zo enthousiast is en vraag of het leuk is hier later op terug te komen met een afspraak. Dat is voor op dat moment genoeg. Niet al te compleet zijn. Want je moet nieuwsgierig maken. Als je poortwachters (een andere manager of een echtgenoot) kunt paaien, zit je goed. Die poortwachter kan scoren bij zijn baas door te zeggen dat hij een interessant persoon (jij!) tegenkwam: ‘Daar moet je eens mee praten’.  

Wil Moeskops is partner en senior trainer/adviseur bij Thymos op gebied van beïnvloeding, adviesvaardigheden en informele communicatie. Hij heeft meer dan twintig jaar ervaring in het trainen en coachen van professionals en medewerkers op managementniveau. Voor Alex van Groningen is hij hoofddocent bij de training Beïnvloeden en Adviseren.
 

Gerelateerde artikelen