Zes op tien managers wil door machine geleid worden

Toekomstwens: aangestuurd worden door intelligente machines in de hoop creatiever te kunnen zijn.

Corona heeft geleid tot een grotere rol van intelligente automatisering. De onvoorspelbaarheid van het aantal medewerkers dat uitvalt door ziekte of in zelfisolatie moet, zorgt ook voor een toename van de vraag vanuit het bedrijfsleven naar slimme automatisering, aldus drie kwart van de respondenten van een onderzoek onder 3000 senior managers en IT-medewerkers wereldwijd door cloudsoftwareleverancier Pegasystems.

Meer dan de helft van hen geeft aan dat ze meer willen investeren in kunstmatige intelligentie en cloudoplossingen om zich te wapenen tegen de zakelijke impact van toekomstige pandemieën. In Nederland gaf 28 procent aan slecht of niet voorbereid te zijn geweest op de impact van de pandemie.

Rise of the Machines?

Bijna negen op de tien verwacht dat technologie grote invloed zal hebben op de manier waarop we in de toekomst werken. De drie grootste trends die men ziet zijn:

Technologie is nu ‘een van ons’
84 procent zegt dat ze het prettig vinden om naast intelligente machines te werken, 73 procent is het ermee eens dat de term ‘workforce’ zowel medewerkers als intelligente machines zou moet omvatten, en 61 procent zou het zelfs fijn vinden om door een intelligente machine te worden aangestuurd.
Medewerkers zijn ook een stuwende kracht achter het gebruik van technologie als aanjager voor verandering binnen bedrijven. Meer dan twee derde (70 procent) van de respondenten in Nederland geeft aan dat werknemers om betere technologie vragen om de manier van werken te verbeteren.

Low-code is in opkomst
Volgens 82 procent van de ondervraagden wereldwijd en 78 procent in Nederland moet IT voor platforms en systemen zorgen, waarmee werknemers hun eigen technologische oplossingen kunnen bouwen en implementeren. Verder geeft meer dan de helft (55 procent) aan dat de meerderheid van de workforce binnen hun industrie de komende vijf jaar vaardigheid in low-code nodig heeft.

Kostenbesparing en verbetering van creativiteit
Tachtig procent geeft aan dat slimme automatisering helpt bij het verminderen van de werkdruk. In Nederland zegt zelfs 54 procent meer dan tien werkuren per week te besparen. Bijna de helft (47 procent) gebruikt de extra tijd voor creatievere activiteiten zoals ideevorming en innovatie; 57 procent van de Nederlandse respondenten gebruikt de gewonnen tijd voor meer analysewerk en kritisch denken.

(bron: Pegasystems; foto: Alex Knight, Pexels)

Gerelateerde artikelen