Zelfs hogere inkomens in de betalingsproblemen

Een derde van de huishoudens krijgt betalingsherinneringen.

Steeds meer Nederlanders komen door de hoge prijzen in betalingsproblemen. Het gaat daarbij niet alleen om de laagste inkomens, maar ook om hogere inkomensgroepen, aldus het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Die organisatie maakt zich met name zorgen om jongvolwassenen onder de 35 jaar. Die groep heeft het meeste moeite met rondkomen.

Volgens Nibud krijgt een derde van de huishoudens betalingsherinneringen en trof iets meer dan een op de vijf huishoudens dit jaar een betalingsregeling. 10 procent heeft een voorschot op het salaris betaald om de rekeningen te kunnen betalen. Om de problemen het hoofd te bieden gebruiken mensen ook hun spaargeld en lenen ze geld bij familie en vrienden.

Ruim een derde van de huishoudens stelt moeite te hebben om rond te komen. Opvallend is daarbij dat jongvolwassenen dat veel vaker aangeven. Zij hebben vooral last van de sterk gestegen vaste lasten.

Van alle rekeningen worden die voor zorgverzekeringen, energie, water en de huur of hypotheek het vaakst te laat betaald. Volgens het Nibud wordt 2023 een spannend jaar. Het Nibud raadt mensen die in de problemen komen aan om hulp te vragen. En ziet liever niet dat mensen veel geld van hun familie lenen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen