Zakelijke dienstverleners somber gestemd

De positieve stemming onder zakelijke dienstverleners in Nederland is in september verder afgezwakt. Ondernemers waren minder tevreden over de ontvangen orders. Per saldo beoordeelde vijf procent van hen de orderontvangst, gelet op de tijd van het jaar, als goed. In augustus was dit nog negen procent.

Dit meldt het Centraal Bureau voor Statistieken (CBS). Over het economisch klimaat waren de ondernemers een fractie positiever dan een maand eerder. In september kwalificeerde per saldo vijf procent van de zakelijke dienstverleners het economisch klimaat als “goed”, tegen één procent in augustus. Niettemin waren ze lang niet zo uitbundig over de economie als in 2007.

Daarnaast staat een wat positievere verwachting over de toekomstige orderontvangst. Het aantal ondernemers dat verwachtte in de komende drie maanden meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken was namelijk fors groter dan het aantal dat een afname voorzag.

De ondernemers voorzien een toename van de werkgelegenheid in hun branche. In september verwachtte per saldo 21 procent van de zakelijke dienstverleners de komende drie maanden mensen in dienst te nemen. Dit is iets meer dan in augustus. Een derde van de ondernemers geeft aan dat een tekort aan arbeidskrachten de zakelijke activiteiten belemmert. Meer dan de helft van de zakelijke dienstverleners zag in september geen belemmeringen voor hun activiteiten.

Gerelateerde artikelen