Wie wordt Controller of the Year 2009?

Operational Excellence, Tax, Working Capital Management, Turnaround Management, Risk Management en Leidinggeven. Tijdens het 5e Jaarcongres Controlling komen deze onderwerpen uitvoerig aan bod. Op het jaarcongres is een van de vragen: Wie wordt de Controller of the Year 2009?

Zeven genomineerden wachten in spanning af tot 16 april, de dag dat de winnaar bekend wordt gemaakt. De nominatieprocedure om in aanmerking te komen voor de Controller of the Year Award 2009 is dit jaar verrijkt. De controller dient tenminste te voldoen aan de criteria:

• Minimaal twee jaar in functie
• Een integrale rol spelen binnen de organisatie
• Een integrale rol spelen bij gerealiseerde toonaangevende verbeteringen en vernieuwingen
• Innovatieve ideeën en een goede aanpak van implementatie
 • Kijk op recente veranderingen in de financiële functie binnen de organisatie
• Goed omlijnde ideeën en plannen voor de toekomst van de eigen financiële functie
• Zicht op ontwikkelingen in de financiële functie en het vakgebied in het algemeen
• Kijk op weloverwogen ideeën voor de toekomst van de controller

Op basis van input van marktpartijen, vakgenoten en de redactie van Tijdschrift Financieel Management zijn in totaal vijftig controllers uitgenodigd om deel te nemen aan de prenominatiefase. Aan deze controllers is een websurvey voorgelegd voor de eerste screening. Op basis van de antwoorden in de websurvey heeft de jury de definitief genomineerden geïdentificeerd.

De jurering vindt plaats mede op basis van de score van het interview. Voor de genomineerden is dit een goede kans om de eigen prestaties af te zetten tegen die van genomineerde collega’s. Het interview weegt voor vijftig procent mee in de score ter bepaling van de winnaar van de Controller of the Year Award.

Ook is een rondetafelbijeenkomst georganiseerd waarin de jury en de genomineerden elkaar kritische vragen konden stellen. De deelname aan dit gesprek draagt bij aan de uiteindelijke bepaling van de Controller of the Year Award (de deelname wordt voor vijftig procent meegewogen).

Welke impact het heeft wanneer de award daadwerkelijk in ontvangst mag worden genomen, beschrijft Roland van der Pouw in een column. Als winnaar van de Controller of the Year Award 2008 maakt de corporate divisiecontroller bij NUON deel uit van de jury.

Samen met Frans Roozen (hoogleraar management accounting aan de Vrije Universiteit), Dirk Swagerman (hoogleraar controlling aan de Rijksuniversiteit Groningen), Peter van Dongen (CFO Audax) en Marco Houweling (TomTom) beoordeelt hij de genomineerde cases.

Het vijfkoppige gezelschap kijkt kritisch naar de visie van de genomineerden op het gebied van actuele thema’s als business alignment, operational excellence en rendementsverbetering.

Ook het projectresultaat en de mate van innovativiteit waarmee de financiële processen zijn verbeterd, wordt meegewogen in het eindoordeel van de jury. Wie de winnaar wordt van de Controller of the Year Award is echter nog even afwachten. Het antwoord krijgen we tijdens het lustrum van het jaarcongres Controlling op 16 april aanstaande.

Gerelateerde artikelen