Werknemers veel vertrouwen in vakkennis leidinggevende

Bedrijven zijn niet bezig met de vergrijzing. Slechts 15% van de Nederlandse bedrijven zegt dat het bij hen speelt. 85% van de ondervraagden zegt dat ze er niet mee bezig zijn of dat ze niet weten of hun bedrijf er mee bezig is. Dit blijkt uit een onderzoek dat financieel uitzend- en detacheringsbureau Accountemps eind 2008 jaar heeft gehouden onder financiële professionals in veertien landen.

Van de bedrijven die wel op zoek zijn naar oplossingen voor de vergrijzing, heeft bijna de helft (48%) mentoring programma’s geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat de aanwezige kennis wordt overgedragen aan een jongere generatie. 33% biedt werknemers nog steeds prepensioen of VUT-regelingen aan en 26% organiseert managementtrainingen voor jongere werknemers en laat  jongere managers sneller promoveren.
 
In hetzelfde onderzoek werd gevraagd of Nederlanders een voorkeur hebben voor een oudere of een jongere leidinggevende. Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers, 53%, zegt geen voorkeur te hebben en 17% zegt de voorkeur te geven aan iemand die ongeveer even oud is. Slechts 24% geeft aan liever een manager te hebben die ouder is.

Nederland is hiermee politiek correcter dan alle andere Europese landen. In Aziatische landen zoals Singapore, Hong Kong en Japan, is het logischer om een oudere manager te hebben terwijl de Europeanen minder voorkeur voor een ouder of jonger iemand hebben.

De Nederlandse financiële werknemers geloven wel dat ze van een meer ervaren collega functionele financiële en accounting vaardigheden kunnen leren. Daar staat tegenover dat slechts 14% denkt organisatorische vaardigheden te kunnen leren van een oudere collega en een nog kleiner percentage, 9%, denkt dat ze van zijn/haar manager iets over leiderschap  kunnen opsteken.

Ook staan de behoeften van de klant blijkbaar niet hoog op de lijst van vaardigheden. Slechts 5% van de ondervraagden is van mening dat ze kunnen leren van de klantgerichte vaardigheden die een ervaren collega of zijn leidinggevende heeft.   

Hein Pieter Okker, Senior manager van Accountemps, zegt in een toelichting: “De Nederlandse leidinggevenden op financieel gebied worden vooral beoordeeld op hun vakkennis. Hun capaciteiten op het gebied van leidinggeven worden niet hoog gewaardeerd door hun jongere collega’s.”

De Nederlandse werknemer is zelf erg flexibel als het gaat om een adviserende rol of een project te overwegen als een stap richting zijn pensioen. Maar liefst 71% geeft aan dat ze dit in overweging zouden nemen.  

De gegevens zijn gebaseerd op de Financial Directions Survey, een internationaal onderzoek van financieel uitzend- en detacheringsbureau Accountemps, verricht in november 2008. Het onderzoek werd uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau onder meer dan 3.556 Finance Managers in veertien landen: Australië, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hong Kong, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Nederland, Nieuw-Zeeland, Singapore en Tsjechië.

Gerelateerde artikelen