Werkgevers onderschatten kracht concurrentiebeding

Veel werkgevers gaan niet kritsch genoeg om met het concurrentiebeding. Bij het opstellen van arbeidscontracten voor nieuwe werknemers wordt te vaak klakkeloos een clausule toegevoegd waar dit niet nodig is en de werknemer onnodig belemmert. Dit stelt Bird & Bird International Law Firm.

Ook tijdens het werving- en selectietraject staan werkgevers onvoldoende stil bij de impact die een bestaand concurrentiebeding van nieuwe werknemers op de  te sluiten arbeidsovereenkomst kan hebben.

Als de twee partijen een overeenkomst tekenen terwijl de werknemer nog gebonden is aan een clausule bij zijn vorige werkgever, wordt er een onrechtmatige daad gepleegd. De oude werkgever kan zijn voormalige werknemer een verbodsactie opleggen en diens nieuwe werkgever aansprakelijk stellen voor schade.

“Vaak denken zowel werknemers als werkgevers dat het zo’n vaart niet zal lopen en gaan ze er te soepel mee om”, aldus Philip Hartman, employment lawyer en partner bij Bird & Bird.” De gevolgen kunnen echter vaak ver reiken. De rechter kan uiteindelijk zelfs een verbod op de nieuwe samenwerking leggen.”

Bird & Bird adviseert dan ook om competitieclausules een standaard onderdeel van de werving-en selectieprocedure te maken. “HR-managers zouden tijdens sollicitatiegesprekken een standaardcontrole moeten uitvoeren op de aanwezigheid van concurrentiebeding in de bestaande arbeidsovereenkomst van de kandidaten.

Op die manier komen ze in ieder geval niet voor onaangename verrassingen te staan indien ze iemand hebben aangenomen die een concurrentiebeding bij een vorige werkgever heeft getekend”, voegt Hartman toe.
 

Gerelateerde artikelen