Werkgelegenheid in Nederland groeit in december 2017 met 28.400 banen

De werkgelegenheid in Nederland groeide in de maand december 2017 met 28.400 banen, zo blijkt uit het ADP Nederland Werkgelegenheidsrapport.

Dit rapport, geproduceerd door het ADP Research Institute® in samenwerking met Moody's Analytics, wordt maandelijks gepubliceerd en breed verspreid.

Het rapport is gebaseerd op actuele data over aantallen medewerkers en geeft de maandelijkse ontwikkeling weer van de totale (niet-agrarische) werkgelegenheid, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Het geeft een up-to-date blik op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt op basis van echte werkgelegenheidscijfers en verschilt daarmee van rapportages van werkloosheidscijfers die het aantal mensen weergeven dat een baan zoekt. 

Soms ontwikkelen deze indicatoren zich in dezelfde richting, in het bijzonder als er veranderingen zijn in het arbeidspotentieel. Er komen dan meer mensen op de arbeidsmarkt bij dan dat er banen bijkomen, bijvoorbeeld door demografische ontwikkelingen, cyclische bewegingen of aanpassing van wetgeving zoals de verhoging van de AOW-leeftijd.

Sectoroverzicht:
Industrie 700
Bouw 2.300
Handel, Transport en Horeca 1.600
Informatie en Communicatie 2.200
Financiële Dienstverlening -1.500
Zakelijke Dienstverlening 22.300
Energie- en Nutsbedrijven 100
Overige sectoren 700
 
“2017 was een sterk jaar voor de banengroei in Nederland en december was geen uitzondering,” aldus Ahu Yildirmaz, vice-president en co-hoofd van het ADP Research Institute. “In 2017 steeg de werkgelegenheid met meer dan 200.000 banen, gemiddeld met 17.000 banen per maand. Deze groei werd voornamelijk gegenereerd door de sectoren zakelijke dienstverlening, de handel, horeca en de informatie sector, terwijl de financiële dienstverlening worstelde met het verlies van banen.”

Gerelateerde artikelen