Wat maakt jou tot een top financial?

Wat zijn de eigenschappen/kwaliteiten die iedere werkgever/opdrachtgever in een financial wil zien en jou daarmee de kwalificatie TOP geven? In dit artikel vind je de belangrijkste eigenschappen en kwaliteiten.

Is de eigenschappenmix de laatste jaren veranderd als gevolg van de crisis of zijn de kernwaarden hetzelfde gebleven, maar zijn de accenten verlegd? Ik ging eens op onderzoek uit en liet in gedachten een aantal top profs de revue passeren, om te analyseren wat hen nu direct TOP maakte.

In deze tijd van banentekort en aanbodoverschot is het belangrijk om te weten wat belangrijk is.

Eigenschappen

Betrouwbaar en integer
Het is duidelijk dat ongeacht de rol die de financial vervult, hij of zij betrouwbaar en integer moet zijn. Er gaan veel vertrouwelijke gegevens door deze afdeling en een organisatie moet van deze werknemer op aan kunnen. Werkgevers doen er goed aan om in sommige gevallen een antecedentenonderzoek te overwegen. Als manager is het ook fijn te weten dat je dit middel kunt inzetten om je nieuwe collega nader te bekijken.

Nieuwsgierigheid
Een belangrijke eigenschap om het verder te brengen in bepaalde financiële functies. Deze eigenschap is bijvoorbeeld onontbeerlijk om namens je bedrijf een visie te ontwikkelen over nieuwe software of wijzigingen in de huidige software. Daarnaast moet je bijblijven op het gebied van social media, waarvan LinkedIn de belangrijkste is, maar ook Twitter veel suggesties van collega’s kan bevatten. Minimaal moet je nu al weten wat de Cloud is, wat het verschil met Cloud Computing is en wat het voor jouw vak betekent.

Stressbestendig
Deze eigenschap wordt vaak in advertenties als gewenste eigenschap gesteld. Ik zou de term stressbestendig  willen vervangen door veerkracht. Dit staat voor de wijze waarop jij als financial met moeilijke situaties kunt omgaan. Deze eigenschap is belangrijker voor mensen in de rapportageafdeling dan op een debiteurenafdeling. Het omgaan met stress kan echter voor beide rollen als moeilijk ervaren worden. Soms betekent stressbestendig dat de persoon in kwestie later afbreekt dan gemiddeld.

Loyaal
Dit lijkt een verouderde eigenschap nu werkgevers zo eenvoudig afscheid nemen van werknemers. Toch is het goed om voor jezelf te weten hoe ver jouw loyaliteit gaat. Hier is in de loop der tijd veel veranderd. Vroeger was een werknemer loyaal van de start van de baan tot en met de pensionering. Tegenwoordig is een werknemer loyaal aan de werkgever zolang de parallelle belangen gelijk lopen. Neem dat de werknemer maar eens kwalijk, als je ziet hoe werkgevers zich tegenwoordig opstellen.
__________________________________________________________________________________

Training De Controller als Businesspartner
Wilt u als controller doorgroeien? Volg dan de training de Controller als Businesspartner. De beste controllers vervullen hun rol als inhoudelijk vakman, bekwaam adviseur, begeleider & coach. Zij ondersteunen hun managers pro-actief bij het nemen van belangrijke beslissingen in strategische situaties. Lees meer…
__________________________________________________________________________________

Kritisch

Kritisch zijn, is een goede eigenschap, maar wees absoluut niet te kritisch. In dat geval zul je een bedreiging kunnen vormen voor je manager. Echter in sommige functies wordt deze eigenschap wel op prijs gesteld. Denk aan veranderingsprocessen, waar je kritisch mag zijn op bestaande processen, waardoor je in staat bent deze te veranderen. Ook in de accountancy is een kritische kijk op zaken een goede zaak. Kritisch ten aanzien van personen wordt niet echt op prijs gesteld. Ook als financieel journalist mag je kritisch zijn.

Empathie
Eigenlijk het tegenovergestelde van kritisch. Ook hier voor geldt: handig als je het hebt, maar in een financiële functie niet de nummer 1 van top eigenschappen. Naar je collega’s en werkomgeving toe is dit echter wel een prettige eigenschap om te hebben.

Ambitie of gedrevenheid

Zonder ambitie en/of drive kom je niet aan de (je) top. Die top is voor iedereen verschillend. Jij bepaalt je ambitieniveau en wat je daarvan laat zien. Niet iedere organisatie stelt het op prijs om jouw ongebreidelde ambitie te zien. Bij advocatenkantoren en accountantskantoren is het een essentiële eigenschap.

Kwaliteiten

Vakkennis en vakmanschap
Moet dit persé uitgedrukt worden in de vorm van diploma’s, of is aantoonbare praktijkkennis waardevoller? Is de kennis opgedaan in een studie niet hetzelfde als gestolde kennis uit het verleden? Wees liever bezig met de theorie van de toekomst en schrijf je eigen geschiedenis. Het beheersen van Excel is vanzelfsprekend, een boekhoudprogramma moet gesneden koek zijn, waarbij het heel vaak om SAP gaat. Voor beginnende financials gaat het vaak om je leergierigheid en je bewezen kunde tijdens je studie(s).

Ervaring, liefst in dezelfde branche
Dit sluit eigenlijk aan bij de vorige kwaliteit. Dit is iets wat veel werkgevers verlangen. Als je ouder wordt en maar 1 werkgever hebt gehad, zal dit je opbreken. De suggestie is om jezelf in het begin van je carrière de rust te gunnen om bijvoorbeeld in periodes van enkele jaren ervaring op te doen en dan over te stappen. Het is aan jou om te bepalen of je in dezelfde branche blijft of een carrièrepad uitzet dat leidt naar een andere branche.

####

Coach en leider of Leider en coach
Zeker coach, traditioneel leiderschap is uit, maar af en toe zijn trekjes toch wel nodig om dingen voor elkaar te krijgen. Ga daar met beleid mee om. Dit is afhankelijk van de organisatie waar je voor werkt, maar er is een tendens dat de professional van nu zich graag gecoacht ziet door iemand die technisch inhoudelijk weet waar hij of zij het over heeft, een prettig mens is en ook nog eens kan zeggen waar het op staat. Niet zelden worden opdrachten, als je deze nog zo mag noemen, uit respect voor de “baas” uitgevoerd en niet zozeer omdat de baas vindt dat het moet.

Analytisch
Jouw manager denkt in oplossingen, niet in problemen. Dus als jij in staat bent om je eigen problemen te analyseren en op te lossen dan scoor je absoluut. Bezit je ook het analytisch vermogen om mee te denken in andere zaken dan maakt jou dat tot een topper.
__________________________________________________________________________________

Training De Controller als Businesspartner
Wilt u als controller doorgroeien? Volg dan de training de Controller als Businesspartner. De beste controllers vervullen hun rol als inhoudelijk vakman, bekwaam adviseur, begeleider & coach. Zij ondersteunen hun managers pro-actief bij het nemen van belangrijke beslissingen in strategische situaties. Lees meer…
__________________________________________________________________________________

Respect

Wat is dan respect? Dit is tevens een maatschappelijk probleem. Het is vaak een gevoel dat zich uit wanneer iemand waar je respect voor hebt, je automatisch aanzet tot (grote) daden. Respect dwing je af door je werkhouding en omgang met collega’s en ondergeschikten (mag die term nog?)

Conclusie
Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te hebben, maar belangrijk is om de juiste mix te hebben van eigenschappen en kwaliteiten. Voor een manager is die mix anders dan voor een credit manager. Ook voor de werkgever is die mix anders, maar hij zal dat nooit laten blijken. Onmisbaar in de mix zijn de eigenschappen: gedegen, betrouwbaar, integer en de kwaliteiten: analytisch, vakmanschap en vakkennis. De toppers beschikken over deze basis aangevuld met een grote dosis ambitie, gedrevenheid en kritisch vermogen. Empathie is niet altijd aanwezig, omdat egoïsme bij de toppers vaak voorkomt.

Het is dus handig als je je emoties kunt uitschakelen en niet alles op basis van respect doet, maar gewoon kunt doen omdat het nu eenmaal moet, bijvoorbeeld bij een periodeafsluiting. Nu ik dit schrijf kom ik tot de conclusie dat werkgevers eens van het beeld af moeten dat voor iedere functie een schaap met 5 poten nodig is, maar dat iemand met de juiste mix aan kwaliteiten en eigenschappen ruimschoots voldoende is. De werkgever is er voor verantwoordelijk dat hij zijn team(s) een afspiegeling van de samenleving laat zijn. Niet ieder team kan Olympisch goud winnen, maar er wel voor gaan.


André Salomons is een ervaren professional met diepgaande kennis op het gebied van corporate en business planning, control, rapportage, contractmanagement, ICT en SharePoint. André begon zijn carrière in de financiële sector bij accountantskantoor Ernst and Young en vervolgde zijn carrière als internationaal controller en interim manager. De laatste jaren vervaardigt hij met zijn team SharePoint business apps voor de gebieden planning, control, rapportage, boekhouding, quality assurance, projecten en juridische toepassingen. André heeft een sterke passie voor het financiële vak en  informatietechnologie waaronder Cloud en Cloud computing.

Gerelateerde artikelen