Wachten op grote overname – Robert-Jan van de Kraats, Randstad

fallback
Waar Randstad jarenlang werd geleid door mr. Randstad Frits Goldschmeding, zijn de huidige leden van de raad van bestuur voor de buitenwacht onbekenden. In de markt kennen de mensen CEO Ben Noteboom en CFO Robert-Jan van de Kraats wel degelijk, maar ze hebben geen impact buiten hun organisatie en buiten de markt.

Althans, nog niet. Het is niet uitgesloten, volgens analisten, dat het huidige duo leidinggevenden meer naar buiten zal treden. De markt trekt aan, en Randstad zal ongetwijfeld aandachttrekkende overnames gaan doen in de nabije toekomst.

2004/2005
Randstad zit weer in de lift. De voorspellingen van oprichter Frits Goldschmeding over het omslagpunt in de business van de uitzendgroep zijn wederom feilloos geweest. Het afgelopen jaar was volgens de raad van bestuur van Randstad prima.
In alle markten groeide de omzet. Ook het voorheen kwakkelende Yacht – detachering van hoger opgeleiden – boekte weer een winst. De concernwinst schoot dankzij een streng kostenbeleid met 159% omhoog naar bijna 200 milnjoen euro. De omzet steeg met 15% naar 5,74 miljard euro. In Nederland, de grootste markt voor het concern, klom de omzet met 4%, terwijl de Duitse divisie een groei van 12% boekte. De omzet uit Noord-Amerika – na Nederland de tweede afzetmarkt – groeide in euro’s met 4%.

Uitdaging
Randstad kan op korte termijn 500 miljoen euro vrijmaken voor acquisities. Daarbij zal sneller worden geacteerd, zo stellen Van de Kraats en Noteboom. Afgelopen jaar nam Randstad een aantal kleinere spelers over. Nu kijkt het bedrijf naar mogelijkheden om meer specialistische uitzenddiensten, zoals voor IT’ers, aan te bieden.
Het aantal overnames zal worden versneld. Een prioriteitenlijst is niet bekend. Wel is bekend dat het bedrijf een aantal witte plekken heeft, onder andere in grote delen van Spanje. Daar zullen ongetwijfeld overnames plaatsvinden. Verder wil het concern de autonome groei versnellen. Ook kijkt Randstad naar mogelijkheden in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Oost-Europa. In Azië wil het concern in Japan uitbreiden.

Robert-Jan van de Kraats (1960), Chief Financial Offi cer Randstad is de nog jonge chief fi nancial offi cer van Randstad. In zijn functie is hij behalve voor fi nance eindverantwoordelijk voor het ambitieuze bedrijfsonderdeel Yacht, en verder voor de disciplines IT and investor relations.

Randstad is wereldwijd een van de grootste uitzendbureaus. Het bedrijf is groot geworden onder aansturing van de charismatische oprichter en nog steeds grootaandeelhouder Frits Goldschmeding. Met een aantal labels is het concern actief in diverse landen.

Gerelateerde artikelen