Waar kun jij aan de slag met een managementopleiding?

Ben jij geschikt om manager te worden? In dit artikel vertellen we je wat je zoal nodig hebt.

Een manager geeft leiding aan een team, afdeling, filiaal of hele organisatie. Een manager ziet er op toe dat de dagelijkse bedrijfsvoering goed verloopt. Het is een functie waar improviseren, inleven, reageren en anticiperen belangrijke vaardigheden zijn. Het is daarom belangrijk dat een manager de juiste kennis en kunde bezit om te kunnen managen. Een afgeronde opleiding hbo management is bij uitstek geschikt om erkende managementkwaliteiten op te doen.

Met een hbo Bachelor management kun je in veel verschillende sectoren zoals de zorg, overheid, non-profit en het bedrijfsleven aan de slag als leidinggevende. Naast een gedegen opleiding zijn organisatietalent en mensenkennis kenmerken die de betere managers onderscheiden van de rest. Wat heb je nodig om manager te worden?

Geschikt of ongeschikt?
We hebben het aan even aangehaald, als manager kun je bepaalde vaardigheden leren maar je karakter en instelling zijn net zo belangrijk. Kun jij mensen motiveren en voor je winnen? Weet jij problemen te voorkomen en zo nodig snel op te lossen naar ieders tevredenheid? Ben je welbespraakt en communiceer je net zo makkelijk met collega’s als met de directie? Kijk in de spiegel en wees eerlijk tegen jezelf. Wat heb je van nature meegekregen en waar moet aan gesleuteld worden? Als je dat weet kun je gericht een geschikte managementopleiding volgen.

Juiste papieren halen
Om je vak uit te kunnen oefenen en serieus genomen te worden is het wel belangrijk dat je de juiste papieren op zak hebt. Je kunt kiezen uit relatief korte opleidingen op hbo-niveau tot complete hbo Bachelor studies. Afhankelijk van je niveau en de gewenste studiemethode is er een managementopleiding die bij je past. Ook als je naast je werk een opleiding wilt volgen is dat heel goed mogelijk.

Begin met managen
Als je net begint in een leidinggevende functie is het een goed idee om je skills uit te breiden met een hbo managementopleiding. Hiermee stoom jij jezelf klaar voor een functie op middenkaderniveau. Management, organisatie en beleid zijn onderwerpen die tijdens de opleiding uitgebreid aan bod komen. Je bekwaamt je in verschillende manieren van leidinggeven, planningen maken en resultaten monitoren en verbeteren.

Doorstromen als manager
Ook als je al ervaring hebt in leidinggeven kun je een stap omhoog maken door een Post of Master managementopleiding te volgen. Hier leer je veel verschillende methodes en technieken om effectief leiding te geven. Je ontwikkelt een persoonlijk stijl, je leert langetermijnstrategieën opstellen en toepassen en ontdekt hoe jij de positie van je organisatie in de markt vaststelt en hoe je dit kunt beïnvloeden.

Dit artikel wordt u aangeboden door:

Gerelateerde artikelen