Waakhond onderzoekt concurrentie bij spaarrentes

Hoe hard de rente ook stijgt, wie spaart merkt er weinig van.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat een onderzoek doen naar de ontwikkeling van spaarrentes en de concurrentie op de Nederlandse spaarmarkt. Dit heeft de concurrentiewaakhond bekendgemaakt. Spaarders profiteren tot dusver maar beperkt van de hogere rente.

  • ACM onderzoekt spaarrentes en concurrentie op Nederlandse spaarmarkt
  • Spaarders profiteren tot dusver beperkt van hogere rente
  • ACM verwacht onderzoeksresultaten voor zomer 2024

“Consumenten die geld opzijzetten, hebben baat bij zo hoog mogelijke spaarrentes. Voldoende concurrentie tussen banken draagt daar aan bij”, aldus de ACM. De toezichthouder verwacht voor de zomer van 2024 de uitkomst van het onderzoek bekend te maken.

Het ministerie van Financiën had de ACM gevraagd of er aanleiding is om onderzoek te doen naar de spaarmarkt en de bij de rente van de Europese Centrale Bank (ECB) achterblijvende spaarrentes in Nederland.

“Er zijn aanwijzingen dat Nederlandse consumenten slechts in beperkte mate profiteren van de gestegen rente op de Europese markt. De ACM ziet dat er (buitenlandse) aanbieders zijn die op het eerste gezicht hogere rentes aanbieden aan Nederlandse spaarders dan de grootbanken”, stelt de toezichthouder vast.

Lees meer over de aantrekkelijkheid van sparen

Gerelateerde artikelen