Vraag naar financials stijgt 33% ten opzichte van 2016

De vraag naar financials op de arbeidsmarkt blijft hard groeien. Het eerste kwartaal van 2017 steeg het aantal finance vacatures met 10 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2016 is de groei 33 procent.

Dat concludeert gespecialiseerde recruitmentorganisatie Robert Walters, na het vergelijken van geadverteerde vacaturevolumes voor hoogopgeleide finance professionals.
 
Meeste gezocht: Register Accountant en Assistant Accountant
De vraag naar Register Accountants en Assistant Accountant is het sterkst toegenomen. Voor beide functies steeg het aantal vacatures met 59 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Daarna volgt Assistant Controller met een stijging van 53 procent. 

De grote vraag naar deze groep financials komt mede voort uit de groeiende focus van organisaties op compliance, door steeds striktere wetgeving. Robert Walters signaleerde deze trend ook al in zijn Salary Survey 2017. 

De vraag naar hoogopgeleide financials groeide het afgelopen kwartaal het hardst in de regio Eindhoven (+57%), vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar. Het grootste aantal vacatures (2373) is nog altijd in Amsterdam. Daar is de groei 24 procent ten opzichte van Q1 2016.
 
Grote schaarste op junior niveau
Een tweede reden voor het toegenomen aantal vacatures voor Assistant Controllers en Assistant Accountants, is de schaarste aan financiële professionals op junior niveau. “Financials op die posities zijn doorgegroeid, terwijl de instroom van starters de afgelopen jaren beperkt was door de economische crisis. Daardoor ontstaan er nu flinke tekorten”, zegt Rob Vermaak, Managing Director Benelux van Robert Walters.
 
Extra vraag naar hbo financials
Door de schaarste aan kandidaten is er een verschuiving te zien in het gevraagde opleidingsniveau voor finance vacatures. Vooral voor de functie van Assistant Accountant, Business Controller en Finance Manager wordt minder vaak een wo-opleiding geëist. Voor de Assistant Accountant was in het eerste kwartaal van 2016 hbo de minimale opleidingseis in 91 procent van de vacatures (wo 9%). Inmiddels is voor 94 procent van de vacatures hbo de minimale eis (wo 6% ). 

“Wij verwachten dat die ontwikkeling doorzet. Hoe groter de schaarste, hoe vaker werkgevers hun eisen bijstellen”, aldus Vermaak. “Er wordt veel gekeken naar getalenteerde hbo’ers met groeipotentie. Dit biedt voor hen uitstekende carrièremogelijkheden.”
 
Robert Walters baseert zich in deze analyse op cijfers van Jobfeed, dat het unieke aantal online geadverteerde vacatures in Nederland in kaart brengt.

Gerelateerde artikelen