Vraag naar finance & accounting professionals stijgt 11 procent

Het vertrouwen van de Nederlandse professional is toegenomen, wat resulteert in een verhoogde arbeidsmobiliteit en een stijging van 9 procent in personeelsadvertenties in Q4 2014 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal vacatures in accounting & finance stijgt zelfs met 11 procent.

Dat meldt Robert Walters, een wereldwijd marktleider binnen werving en selectie. 
De beweging van kandidaten binnen accounting en finance is opvallend volgens Robert Walters. Er was de afgelopen periode vooral vraag naar specialisten op het gebied van business control en informatiemanagementsystemen. Aangezien bedrijven kostenbewust blijven, komen deze stijgingen vooral voort uit vervangingen binnen het personeelsbestand, en minder uit het creëren van nieuwe functies.
Na een periode met gedwongen ontslagen binnen banken en financiële dienstverlening was er een daling van 22% in vacatures in deze sector. Een steeds grotere rol van automatisering binnen banken heeft ondertussen geleid tot een stijging van zes procent in IT-vacatures vergeleken met voorgaand kwartaal, met name om nieuwe technologieplatforms en innovaties in online retail banken te ondersteunen.
Rob Vermaak, Managing Director Robert Walters Benelux: “Vanaf de tweede helft van 2014 hebben we in Nederland een levendiger banenmarkt gezien, een gevolg van meer vertrouwen bij kandidaten. Na een aantal jaren zonder al te veel beweging gaan professionals nu op zoek naar nieuwe mogelijkheden, en wie dat nu doet, heeft meer keuze. In de bancaire sector blijft men echter nog voorzichtig en kostenbewust, en we zien de focus verschuiven naar online dienstverlening, wat weer zorgt voor een actievere IT-arbeidsmarkt.”

Nu de internationale economische situatie verbetert, is het aantal aangeboden logistieke functies ten opzichte van vorig jaar met 43 procent gestegen, en ten opzichte van het vorige kwartaal met zeven procent. Dit wordt met name aangejaagd door meer exportactiviteiten in Nederland.
Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is het aantal aangeboden secretariële en ondersteunende functies met 33 procent gestegen; in het afgelopen kwartaal bedroeg deze stijging 11 procent. Dit toont aan dat bedrijven na een lange periode van kostenbesparingen nu weer beginnen met investeren.
Rob Vermaak vervolgt: “We zien vraag naar professionals op alle niveaus. Dit is een positief signaal voor 2015. Economische ontwikkelingen zoals de dalende olieprijs en de lagere inflatie zorgen indirect voor meer geld in de portemonnee. Dit is goed voor het consumentenvertrouwen. We denken dat dit voor meer beweging op de arbeidsmarkt zal gaan zorgen, en we verwachten dan ook meer vraag naar vaste functies, na een jaar waarin we vooral groei in functies op uitzend- en interimbasis hebben gezien.”
___________________________________________________________________________________________________
Tijd voor een nieuwe job in Finance? Vind honderden topvacatures op Finance.nl. Plaats eenvoudig uw CV en laat u vinden door interessante werkgevers. Versnel direct uw carrière via Finance.nl.
___________________________________________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen