Voorkom slechte beslissingen!

Ik houd me aan een aantal vaste regels in het leven. Eén daarvan is dat ik geen beslissingen neem als ik stress of druk ervaar.

Door Daniëllo Boszhard 
 
Dit klinkt misschien logisch, maar toch heb ik in het verleden wel eens een (minder handig) besluit tijdens een stressvolle situatie genomen. Ook al weet ik bewust dat ik dit niet zou moeten doen, stress activeert je onbewuste van waaruit je andere keuzes maakt.
Gelukkig zijn er enkele eenvoudige tactieken die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je de beste keuze maakt die er voorhanden is in momenten of situaties waarin je stress ervaart.
Stress vermindert je vermogen om de juiste keuzes te maken
Een onderzoeker aan de Universiteit van Tel Aviv, Giora Keinan, vroeg aan 101 studenten een aantal keuzes te maken. Elke keuze had een duidelijke winnaar en een duidelijke verliezer. De studenten kregen zoveel tijd als ze wilden om een antwoord te geven. 
 
Wat bleek? Veel studenten maakten uiteindelijk slechte keuzes waarvan zij later spijt hadden. Er was een andere variabele in dit experiment werkzaam. Sommige studenten zaten in een rustige, stressvrije omgeving. Anderen werden onderworpen aan verschillende niveaus van stress. Sommige studenten hadden geen controle over deze stressoren en anderen kregen die controle wel.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat de studenten zonder stress logische en rationele beslissingen namen. Hun keuzes waren de beste. Degenen die onder een grote hoeveelheid onbeheersbare stress waren onderzocht, konden niet tot slimme oplossingen komen. En ditzelfde gold ook voor studenten die een beetje stress ondervonden, zelfs als ze controle hadden op de mate van stress.
De conclusies van het experiment waren eenvoudig: Het maakt niet uit welke soort of hoeveel stress je ervaart. Als je stress ervaart, vermindert dat je beoordelingsvermogen. Dus wat doe je wanneer je een hoge mate van stress ervaart en je belangrijke beslissingen moet maken? 
Maak een strategie!
Stress hoeft helemaal niet slecht te zijn. Maar de wetenschap vertelt ons, zelfs als je stress als positief ervaart, dat het een ongunstig effect heeft op je vermogen om juiste keuzes te maken.
Voor het beheersen van stress en effectieve besluitvorming heb je een strategie nodig. Eenvoudig gezegd houd je het best vast aan de volgende regels: 
1. Neem geen grote beslissingen onder druk
Als je toch onder druk staat en een beslissing moet nemen, probeer de factor stress geen invloed te laten hebben op je beslissingen. Wanneer je op het werk stress ervaart, zal je ook een drang voelen om (nieuwe) keuzes te maken. Natuurlijk kun je nieuwe inzichten krijgen en je bedenken. Echter, evalueer en bezin altijd op een rustig moment!
2. Ontstress! 
In mijn vorige blog heb ik 5 tips gegeven om stress te reduceren. Doe het en ervaar de ontspanning. Dit is de ideale mindset om belangrijke beslissingen te nemen. 
Vraag een second opinion aan iemand die ontspannen is. Het kan nooit kwaad om een second opinion te vragen wanneer je het gevoel ervaart dat je onder druk staat. Als je gestrest bent, zie je niet alle opties en een second opinion onthult je blinde vlekken.
Daniëllo Boszhard is Sector Manager Profilizer. Profilizer werkt vanuit een wetenschappelijk validatie en is gespecialiseerd om talenten inzichtelijk te maken voor individuele, relatie, groep en organisatie brede vraagstukken. Daniello heeft 16 jaar ervaring op het gebied van Recruitment en HR. Van 2003 tot 2013 heeft hij gewerkt bij Randstad waaronder Rekenmeesters en Yacht.

Gerelateerde artikelen