Volgend jaar stijgen de lonen iets minder sterk

Inflatie blijft de grootste aanjager van de loonkosten.

Werkgevers in Nederland zijn van plan de salarissen volgend jaar te verhogen met 4,2 procent. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het internationale adviesbureau WTW. In Nederland deden 703 bedrijven mee aan het salarisonderzoek.

Volgens het Salary Budget Planning Report van WTW zal de loonstijging volgend jaar een fractie zijn dan de 4,6 procent waarmee de salarissen dit jaar gemiddeld stijgen. Een derde van de bedrijven zegt dat hun salarisbudget nu hoger is dan ze hadden voorzien.

Zeventig procent van de ondervraagde bedrijven zegt dat de inflatie de belangrijkste reden is voor de salarisverhoging. Ruim de helft zegt te reageren op een krappere arbeidsmarkt en bijna een kwart zegt de lonen te verhogen om personeel aan boord te houden.

Van de Nederlandse bedrijven zegt een derde (33%) dat de vooruitzichten voor hun bedrijf beter zijn dan ze hadden voorzien, terwijl 55 procent zegt dat ze in lijn zijn met hun verwachtingen. Een op vijf bedrijven wil personeelsbestand in de komende twaalf maanden uitbreiden. Zes op de tien werkgevers zijn van plan in de komende twaalf maanden ingenieurs aan te nemen. Ruim de helft gaat  IT’ers aannemen en iets minder dan de helft zoekt meer verkopers.

Gerelateerde artikelen