Volgend jaar spectaculair herstel bedrijvigheid

sectorprognose crisisherstel
De komende jaren beloven voorspoed voor leisure, retail en transport en logistiek.

Dit concludeert ABN AMRO vandaag in haar Sectorprognoses 2021 en 2022. Bedrijven met lage een kostenbasis en goede financiële buffers hebben de beste troeven in handen om te herstellen.

Vooral voor leisure ligt zowel in 2021 (+70 procent) als 2022 (+15 procent) een fors herstel in het vooruitzicht. Toch blijft de handel nog onder het pre-coronaniveau. Dat geldt in mindere mate ook voor de retail. De bank voorziet voor deze sector vijf procent groei volgend jaar en twee procent groei in 2022. Deze branches zullen volgend jaar nog niet volledig zijn hersteld. De crisis heeft tot nuu toe diepe sporen getrokken in de leisuresector (-50 procent) en retail (-8 procent). Ook volgend jaar zullen verschillende branches.

In de transport en logistiek was sprake van een wisselend beeld. Doordat sectoren tot stilstand kwamen, was er veel minder lading. Dit terwijl sommige bedrijven juist alle zeilen moesten bijzetten om supermarkten extra te bevoorraden en te zorgen voor de aanvoer van mondkapjes en andere medische producten. Naar verwachting zullen 2021 (+2,5 procent) en 2022 (+3,5 procent) rustiger verlopen.

Tot sprake is van groepsimmuniteit is de kans groot dat bioscopen, eetcafés, musea, attractieparken en de reisbranche de capaciteit niet volledig kunnen benutten. Desondanks laten de inkomsten herstel zien, onder meer door veerkracht in de horeca. Zo schakelden restaurants snel over op maaltijdbezorging, met een explosieve stijging van de bezorgomzet in april (+97 procent) en november (+76 procent) tot gevolg.

Ook in de retail zijn de gevolgen niet overal even groot. Zo daalden de verkopen van auto’s, kleding en schoenen sterk, terwijl vooral de online verkopen in supermarkten (+195 procent) en elektronica (+66 procent) versnelden ten opzichte van 2019, met name in november.

De industrie en zakelijke dienstverlening laten zien over de veerkracht te beschikken om een uitweg uit de crisis te vinden. De industriële productie in Nederland (-6,5 procent) daalde bijvoorbeeld minder sterk dan in andere landen, doordat bedrijven volgens ABN AMRO goed inspeelden op de crisis.

“Chemische fabrieken en plastic verpakkers produceerden miljoenen flacons met handzeep of desinfecterende handgels”, zegt Franka Rolvink Couzy, Hoofd Sector Research van ABN AMRO. “De kunststofbranche produceerde kuchschermen en de elektrische apparatenbranche zorgde voor extra beademingsapparatuur. De industrie staat er met een groei van 3,5 procent in 2021 en 4 procent in 2022 dan ook veel beter voor dan afgelopen jaar.”

Ook de zakelijke dienstverlening heeft de schade weten te beperken, ondanks een krimp van 6 procent. Dat geldt vooral voor uitzendbureaus die goed inspeelden op verschuivingen door uitzendkrachten in te zetten op plaatsen waar de vraag naar arbeidskrachten wel steeg, zoals bij teststraten, distributiecentra en supermarkten.

Rolvink Couzy: “Bedrijven die beter zijn voorbereid op nieuwe gebeurtenissen, kunnen de schade van een crisis beperken door andere inkomstenbronnen aan te boren. Wie afwacht, staat zo twee jaar stil – om te ontdekken dat de wereld na de crisis is veranderd. Juist in een crisis ontstaan nieuwe behoeftes en bedrijven die erin slagen hierop in te spelen, zullen hier sterker uitkomen. Een lage kostenbasis, financiële en operationele buffers en een goed zicht op wat komen gaat, zorgen voor veerkracht. Dit zorgt niet alleen voor een sneller herstel na corona, maar óók in de toekomst voor meer flexibiliteit.”

Gerelateerde artikelen