5 tips voor het vergroenen van arbeidsvoorwaarden

Groene arbeidsvoorwaarden helpen te voldoen aan milieuverplichtingen.

Arbeidsvoorwaarden kunnen bedrijven een handje helpen om te vergroenen. Mobiliteitsadviseur XXImo, deelt vijf voorbeelden van duurzame regelingen die werkgevers kunnen opnemen in hun arbeidsvoorwaarden

Door werknemers te ondersteunen in het maken van duurzame keuzes, werken bedrijven aan hun duurzaamheidsdoelstellingen én aan hun werkgeversimago. Ook leveren groene arbeidsvoorwaarden een positieve bijdrage aan de wettelijke verplichtingen van elke grote werkgever.

Verplichte CO2-rapportage

Een voorbeeld is de verplichte CO2-rapportage die in 2024 ingaat. Om aan de afspraken uit de Omgevingswet te voldoen, moeten werkgevers met 100 of meer vanaf januari 2024 jaarlijks verplicht rapporteren over de zakelijke en woon-werkkilometers van werknemers. Het is daarom belangrijk dat bedrijven zich hier nu al op voorbereiden door duurzaam reisgedrag bij werknemers te stimuleren.

1. Groene leaseregeling
Geef alleen een leaseauto aan werknemers die deze nodig hebben voor de uitoefening van hun werk, bijvoorbeeld voor klantbezoeken. Stel als voorwaarde dat deze elektrisch is, benzine of diesel is niet toegestaan.

2. Groene reiskostenregeling
Vergoed de kosten van openbaar vervoer volledig en geef werknemers die lopend of op de fiets naar kantoor komen de onbelaste kilometervergoeding (vanaf dit jaar bedraagt deze €0,21 per kilometer). De werkgever kan ervoor kiezen om deze kilometervergoeding zelfs te verhogen als aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. En autokilometers? Elektrische automobilisten krijgen 100 procent vergoed, andere autokilometers krijgen minder of helemaal niets meer.

3. Groene mobiliteitsregeling
Voorzie werknemers van een mobiliteitsoplossing (kaart of app) waarmee zij gebruik kunnen maken van duurzame mobiliteitsvormen voor hun zakelijke ritten, zoals openbaar vervoer, OV-fiets, P+R parkeren, elektrische deelfietsen en deelauto’s. Andere vormen van vervoer worden niet meer vergoed. Zo verminderen werkgevers de autokilometers en bieden tegelijkertijd flexibiliteit.

4. Groene fietsregeling
Stel werknemers een fiets van de zaak ter beschikking. De leasefietsregeling is fiscaal aantrekkelijk, werknemers betalen slechts een kleine bijtelling. Bovendien is de fiets privé onbeperkt te gebruiken. Een e-bike is een duurzaam alternatief voor de kortere autoritten, want bijna de helft van alle werknemers woont binnen vijftien kilometer van kantoor! Een fiets cadeau geven kan ook, die gaat ten laste van de WKR.

5. Groene vakantiedagenregeling
Gaan medewerkers met de trein of fiets op vakantie? Geef ze dan een of twee extra vakantiedagen. Zo motiveer je meer medewerkers om duurzaam naar hun vakantieadres te reizen, wat resulteert in minder CO2-uitstoot.

Gerelateerde artikelen