Vier dagen werk, vijf dagen loon

Zes op de tien werknemers wil 4 langere dagen gaan werken voor 5 dagen loon.

Meer dan 60 procent van de Nederlandse werknemers wil vierdaagse werkweek. Maar als dat betekent dat men minder gaat werken, wil neemt men geen genoegen met minder inkomen. Voor Europa geldt vrijwel hetzelfde percentage, volgens een onderzoek van loonstrookverwerker ADP van ruim 10.000 Europese werknemers, waaronder 1.400 Nederlanders.

De Europese uitkomst is dat 56 procent liever vier dagen per week wil werken als ze hiervoor kunnen kiezen. De overgrote meerderheid, 78 procent, is echter niet bereid salaris in te leveren en gaat liever extra uren werken op die vier dagen. De 35 tot 44 jarigen zijn het meest voorstander. Slechts 13 procent van alle leeftijdsgroepen zou kiezen voor een week van vier reguliere werkdagen en dus minder loon per week.

De wens om minder dagen te werken voor meer uren botst echter met de nieuwe Europese jurisprudentie over het moeten registreren, en dus waarschijnlijk uitbetalen, van overwerk. De krapte op de arbeidsmarkt en het hoge percentage banen dat al flexibel is, dwingt wellicht de werkgevers om toch toe te geven aan de wens van vier dagen werk, vijf dagen loon.

Lees ook: Arbeidsmarkt te flexibel?

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen