Vertrouwen autobranche verder omlaag

Vrees voor lagere omzet. Aantal vacatures neemt ook af.

Het vertrouwen van ondernemers in de auto- en motorbranche is voor het derde kwartaal op rij gedaald. Het vertrouwen zakte van -5,3 begin tweede kwartaal naar -12,7 aan het begin van het derde kwartaal van 2019. Na het tweede kwartaal van 2014 is het vertrouwen niet zo laag geweest. De autobranche was begin derde kwartaal de enige bedrijfssector waar het vertrouwen van ondernemers negatief was. Dit meldt het CBS vandaag.

Ondernemers in de auto- en motorbranche tonen zich in het derde kwartaal van 2019 vooral bezorgd om hun omzet. Per saldo verwacht bijna een kwart in het komende kwartaal een daling. Een minderheid van 6,1 procent denkt dat de omzet zal stijgen, een kwartaal eerder was dat nog 17,3 procent. De omzet van de auto- en motorbranche was in het tweede kwartaal van 2019 nauwelijks groter dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

In het tweede kwartaal van 2019 stonden in de auto- en motorbranche 4.600 vacatures open. Iets minder dan in het eerste kwartaal, toen er nog 4.800 vacatures waren. Het aantal ondernemers in de autobranche dat last heeft van een personeelstekort is ook gedaald, van 22,3 procent begin tweede kwartaal naar 21,4 procent begin derde kwartaal.

(bron: CBS)

Gerelateerde artikelen