Vergoeding voor thuiswerken belastingvrij

reiskostenregeling
Bedrijven willen dat thuiswerkvergoeding belastingvrij wordt. Een op vijf betaalt al vergoeding, meeste voorzien in thuiskantoor.

Bedrijven willen dat de vergoeding voor thuiswerken belastingvrij wordt en dat er een aanpassing komt van de vaste reiskostenvergoeding. Dit omdat ook na de coronacrisis de meeste bedrijven verwachten dat thuiswerken de norm wordt en werknemers minimaal twee dagen per week thuis werken. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN vandaag, na een rondvraag onder leden.

Twee op de vijf ondervraagden zegt tegen de AWVN dat de huidige belastingwetgeving hen beperkt in het uitkeren van geld voor thuiswerken. Werkgevers kunnen nu nog reiskosten belastingvrij uitkeren, maar per 1 januari 2021 vervalt dit voordeel. Daarnaast is er nog geen belastingvoordeel voor een thuiswerkvergoeding.

Het merendeel geeft aan de bestaande vergoedingen voor reiskosten en thuiswerken te willen aanpassen. Werkgevers denken dan na over een thuiswerkvergoeding en een lager bedrag voor reiskosten. Werkgevers willen ook af van de vaste reiskosten en alleen de gemaakte reiskosten betalen.

Een op de vijf werkgevers die meedeed aan het AWVN-onderzoek zegt nu al een thuiswerkvergoeding aan medewerkers te betalen. Met name in de publieke sector en bij grotere organisaties gebeurt dit. Werknemers krijgen een bedrag van 2 euro per dag, gelijk aan het bedrag dat het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting eerder al becijferde voor de kosten van thuiswerken.

Het overgrote deel van de ondervraagden voorziet werknemers in thuiswerken. Zo krijgen werknemers onder meer een bureau of bureaustoel, maar ook computers, mobiele telefoons of andere apparatuur zoals printers en beeldschermen.

(bron: ANP; foto: Major Tom Agency, Unsplash)

Gerelateerde artikelen