Verbied zinloze bijeenkomsten

Vooraf geformuleerde meetbare doelen voor bijeenkomsten moeten Nederland 12 miljard aan loonkosten besparen.

Improvisatiecabaretiers en dagvoorzitters Michel Verheijden en Erik Kuperus zijn een petitie begonnen voor een wettelijk verbod op zinloze bijeenkomsten. Uit onderzoek zou blijken dat men gemiddeld 2 tot 5 uur per week aan het vergaderen is. Ruim de helft van de betrokkenen hebben het gevoel dat aanwezigheid hierbij niet noodzakelijk was. Ook zou men gemiddeld 5 dagen per jaar buitenshuis op een bijeenkomst zijn. Deze bijeenkomsten scoren een 8 op ‘leuk’ en slechts een magere 6 op ‘nuttig’.

Verheijden en Kuperus stellen daarom een wettelijk verbod op zinloze bijeenkomsten voor: voor elke meeting moet vooraf een helder meetbaar doel geformuleerd zijn. Na de bijeenkomst wordt dit doel gemeten. Indien dit niet gehaald wordt, ben je als organisatie verplicht de tijd van de deelnemers te compenseren. Zo kunnen een betere werksfeer, meer verantwoordelijkheid en een toename van de productiviteit ontstaan.

Nederland kan zo ruim 12 miljard aan loonkosten besparen, alleen al aan vergaderingen. De petitie wordt gesteund door 'diverse experts op het gebied van live meetings en organisaties'. Men wil geen verbod op meetings, maar die moeten een helder doel hebben. Er is niet onderzocht hoeveel de bureaucratie rondom de voorgestelde wet gaat kosten. Is bij u de vergadertijd goed besteed?

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen