Veel vertrekkende bestuurders bij AEX en AMX bedrijven

De AEX en AMX leken het afgelopen jaar met alle vertrekkende en nieuwe CEO's op een duiventil. Maar liefst 26 procent van de topmannen bij bedrijven in de AEX en AMX is in 2012 vervangen. Wereldwijd lag het gemiddelde percentage op 15.

Opvallend is dat bijna de helft (46 procent) vroegtijdig het pand moest verlaten. Dat is aanzienlijk hoger dan het internationale gemiddelde van 19 procent. Dit blijkt uit de Chief Executive Study 2012 van Booz & Company naar trends in opvolgingen van topmannen bij publieke ondernemingen.

Sinds 2000 vinden er jaarlijks gemiddeld 20 procent CEO-wissels plaats bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, elders in de wereld was dat in dertien jaar gemiddeld 13,3 procent. Het percentage van 26 procent CEO-wissels in 2012 in Nederland, een stijging van 10 procent ten opzichte van 2011, is dus hoog voor ons land. Alleen in 2003 en 2008 lag dit met 26,4 procent iets hoger.

Ook het percentage gedwongen vertrek van CEO’s bij beursgenoteerde Nederlandse bedrijven lag vorig jaar met 46 procent hoog, ten opzichte van 22 procent in West-Europa en 19 procent in de VS. Over de afgelopen vijf jaar gemeten ligt het percentage zogenaamde outsider CEO’s in ons land hoger dan elders: sinds 2008 is van de aantredende topmannen in Nederland 33 procent van buiten het bedrijf afkomstig en 67 procent uit eigen kweek, oftewel een insider.

Wereldwijd was de afgelopen vijf jaar gemiddeld 23 procent van de nieuwe CEO’s een outsider en 77 procent een insider. Deze trend is echter in 2012 doorbroken. Het percentage outsiders steeg vorig jaar wereldwijd naar 29, terwijl het percentage outsiders in Nederland daalde naar 17; oftewel 83 procent van de topmannen op de AEX en AMX die vorig jaar aantraden, is opgeleid in de eigen onderneming. Hieruit blijkt dat ook in ons land bij nieuwe benoemingen steeds vaker voor continuïteit wordt gekozen.

Bron: Booz & Company

Gerelateerde artikelen