Vacatures kwart minder, nu herstel

Sinds de lockdown daalde het aantal vacatures met een kwart. Laatste weken echter enig herstel.

Sinds de intelligente lockdown is het aantal nieuwe vacatures in Nederland met een kwart afgenomen. De daling is gemeten in vergelijking met het gemiddelde aantal vacatures in de eerste 10 weken van 2020. De daling is bij werkgevers twee keer zo groot als bij uitzendbureaus, respectievelijk -36 en -18 procent. In de laatste twee weken is de daling gestopt en is er zelf sprake van een licht herstel.

Het verlies van nieuwe vacatures is het grootste onder de middelbaar opgeleiden (-28 procent) in vergelijking met bijvoorbeeld universitair opgeleiden (-16 procent). Ook op provincie niveau zien we grote verschillen. Zo is de klap het grootste in Zeeland, Drenthe en Groningen.

Met 28 procent is het verlies aan nieuwe vacatures is het grootste bij de MBO doelgroep, gevolgd door HBO (21 procent) en academici (16 procent). Een en ander blijkt uit actuele arbeidsmarktdata – tot en met 3 mei 2020 – van Intelligence Group en Jobdigger over vacatures en arbeidsmarktgedrag van de Nederlandse beroepsbevolking.

Lees ook: Arbeidsmarktkansen en big data, goed gebruik van big data in HR scheelt tot 7.000 euro per medewerker bij reorganisatie.

(bron: ANP)

 

Gerelateerde artikelen