Vacatures financials vragen weinig technologie-kennis

In slechts drie procent van de vacatures voor financieel specialisten worden technologische vaardigheden gevraagd.

Uit een analyse van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) blijkt verder dat de vraag naar hoogopgeleide financieel professionals hoog blijft en goede kandidaten schaars. De vraag naar hoog opgeleide financieel professionals, zoals CFO’s, controllers, riskmanagers en accountants, is vorig jaar overigens licht gedaald ten opzichte van 2017. Deze daling volgt op jaren van zeer forse groei. De meest gevraagde functies in 2018 waren:

1. Assistent accountant
2. Business controller
3. Financial controller
4. Controller
5. Accountant

Ontbreken van nieuwe technologie in vacatures
In het vierde kwartaal van 2018 wordt in slechts 3,2 procent van alle vacatures voor financieel specialisten gevraagd naar kennis en/of ervaring met nieuwe technologie zoals data-analyse, robotics, data mining, process mining, data visualisatie of machine learning. Slechts een lichte stijging ten opzichte van 1 procent in het vierde kwartaal van 2016. Traditionele technologie zoals excel en kennis van boekhoud- en ERP-pakketten wordt in ruim 30 procent van alle vacatures gevraagd.

“Technologietrends ontwikkelen zich vrijwel altijd in een trager tempo dan de verkondigers van die trend voorspellen. Bovendien wordt de toepasbaarheid van nieuwe technologie wel eens overschat. Soms is het daarom heel logisch dat men zegt: ik wacht wel even af, want het loopt allemaal zo'n vaart niet,” aldus prof. dr. Frank Verbeeten, onder meer programmadirecteur aan de Post Master Accountancy (PMA) van de Universiteit van Amsterdam: “Bij de meeste financiële opleidingen zijn technologische competenties inmiddels expliciet in het opleidingsprogramma opgenomen.”

Binnen de groep van financieel professionals zijn wel grote verschillen terug te vinden in de mate waarin nieuwe technologie wordt gevraagd. Bij accountantsfuncties wordt met 2 procent relatief weinig gevraagd naar nieuwe technologie en ligt de nadruk sterk op persoonlijke vaardigheden. Het meest wordt nieuwe technologie gevraagd bij:

1. Auditors – 18 procent
2. Riskmanagers – 14 procent
3. Business controller – 6 procent

Gerelateerde artikelen