Transportsector blijft meer omzetten

Omzet transport groeit bijna vier procent, koeriers en luchtvaart zelfs negen procent.

In het tweede kwartaal was de omzet in de transportsector 3,7 procent hoger dan in dezelfde periode in 2018. Hiermee stijgt de omzet in deze sector al tien kwartalen op rij, zo meldrt het CBS vandaag. Alle branches verhoogden hun omzet, behalve de zeevaart. In de grootste branche, het goederenwegvervoer, nam de omzet met ruim 6 procent toe. Maar de sterkste omzetstijging noteerden de koeriersbedrijven (9,1 procent), gevolgd door de dienstverleners in de luchtvaart (9,0 procent).

Ongeveer twee derde van de transportbedrijven verwacht voor het derde kwartaal van 2019 een vergelijkbare omzet, 94 procent van de bedrijven voorziet geen prijswijzigingen. Uitschieter is de luchtvaart. Meer dan 90 procent van de bedrijven in deze branche verwacht wel een omzettoename. De reden ligt voor de hand: het vakantieseizoen valt in het derde kwartaal. Er worden door de meeste luchtvervoerders ook geen prijsveranderingen verwacht.

De grootste belemmering voor transportbedrijven blijft het tekort aan arbeidskrachten. Het aantal openstaande vacatures is nagenoeg gelijk aan het voorgaande kwartaal, waardoor er schaarste aan personeel blijft.


(bron: CBS)

Gerelateerde artikelen