Lost Control?

Zou een transfersysteem zoals in het voetbal kunnen werken voor financials? Een discussie tussen Piet-Jan Boringa en Arthur Torn van Alterim.

Piet-Jan: We gaan het helemaal anders doen!
Arthur: De laatste keer dat iemand dat zei, liep uit op een fiasco.
Piet-Jan: We worden makelaars in financieel talent. Net als in het voetbal!
Arthur: Aha! Dus we nemen een aantal financials onder onze hoede. Stallen ze bij diverse clubs. Maken mooie transfers. En lopen binnen.
Piet-Jan: Yep. Als onze Pietje Puk van – bijvoorbeeld – ABN AMRO naar AirFrance/KLM gaat, vangen we 15% van de transfersom plus 10% van het jaarsalaris per jaar. Te betalen door de clubs, dat wil zeggen de companies!

Arthur: En wat heeft de financial aan een transfersysteem zoals in het voetbal?
Piet-Jan: A, zij worden vroeg gescout en komen in een omgeving waar hun talent rendeert. B, ze komen bij bedrijven te werken waar ze anders niet aan de bak komen. C, ze cashen bij elke overgang. D, ze worden volkomen ontzorgd qua contracten, huisvesting etc. Ze hoeven alleen nog aan hun prestatie te denken.
Arthur: En ze krijgen hele aantrekkelijke vriendinnen. Met een boel paparazzi achter zich aan.


 

Piet-Jan: Alle gekheid op een stokje, dit is echt geen slecht systeem. Wie wil er nu niet deel uitmaken van een goede ‘stal’? Waarin ook de beste leidinggevenden een plaats vinden. 
Arthur: Zoals Ronald Koeman en Davy Klaassen bij dezelfde makelaar zitten.
Piet-Jan: En de financemakelaar doet de hele loopbaanbegeleiding. Met goede connecties en ingangen.
Arthur: Het lijkt me best fijn als je begeleid wordt van stap naar stap. Maar in finance is geen transfersysteem, eigenlijk zou de financial het zelf mogen betalen.

Piet-Jan: Om de vergelijking door te trekken: momenteel praat de financial die een nieuwe baan wil met verschillende makelaars. Dat is een hele andere structuur. 
Arthur: Wie is er echt in control van zijn carrière?
Piet-Jan: Is de leidinggevende in control van de ontwikkeling van zijn talentvolle medewerkers?
Arthur: Zo zie je maar, van voetbal kun je altijd wat leren.
Piet-Jan: Inkoppertje!

Wat vindt u? Zou u uw carrière toevertrouwen aan een soort makelaar? Mail uw reactie naar pjboringa@alterim.nl of a.torn@alterim.nl  

Piet-Jan Boringa en Arthur Torn zijn financieel experts bij Alterim, oplosser van bezettingsvraagstukken in finance & control.

Gerelateerde artikelen